Multitalentovaný kanadský maniak Devin Townsend vystúpi už tento piatok 13. marca v bratislavskom Majestic Music Clube. O jeden z vrcholov jarnej koncertnej sezóny sa spolu s ním postarajú aj Američania Periphery a nórski Shining.

Devin Townsend Project je hudobným zoskupením, ktoré v posledných rokoch podľa metalových kritikov patrí na absolútny vrchol svetovej scény. Na čele formácie stojí mimoriadne talentovaný a produktívny kanadský multiinštrumentalista Devin Townsend, ktorý o svojich kvalitách presvedčil počas pôsobenia v kapele Strapping Young Lad aj v početných sólových projektoch. Hneď na začiatku svojej kariéry, už ako 20-ročný, spolupracoval s rešpektovaným gitaristom Steveom Vaiom, ktorému spieval na albume Sex & Religion (1993) a absolvoval s ním aj svetové turné. Kuriozitou je, že kým Steve Vai bol talentom mladého hudobníka okamžite ohromený, samotný Townsend si v tom čase vôbec nebol vedomý toho, aká veľká osobnosť rockovej hudby si ho pozvala na spoluprácu.

Hudba, ktorú Townsend šije na mieru spoluhráčom z Projectu, sa vyznačuje masívnym všeobjímajúcim zvukom, silnými melódiami v bohato klenutých refrénoch a nezameniteľným vokálom. Česko-slovenskému publiku bol Kanaďan svoju premiéru dlhé roky dlžný, hoci si u nás od 90-tych rokoch získal početnú fanúšikovskú základňu. Jeho tohtoročným klubovým vystúpeniam predchádzali dve vystúpenia na českom festivale Brutal Assault (2010, 2014), na ktorých potvrdil svoju univerzálnosť a nevyspytateľnosť.


Meno Devina Townsenda je v rámci progresívnej gitarovej hudby svetovým pojmom a latku svojej tvorby neustále posúva. Okrem inštrumentálneho a vokálneho majstrovstva ohromuje aj širokým prehľadom v hudbe a žánrovým záberom, ktorý vo svojej tvorbe dokázal obsiahnuť - hard rock, ambient, progresívny rock a metal, thrash, death, industrial, elektronika, country, blues, psychedélia, tanečná hudba a rôzne viac či menej uletený experimenty. S Devinovou hudbou sa skrátka nudiť nebudete - na koncerte si môžete zameditovať, zatancovať, či nechať sa "roztrhať na kusy".

O dávku progresívneho metalu sa postarajú aj Periphery zo Spojených štátov. Kapela sa za necelých päť rokov od vydania eponymného debutu stala pojmom na scéne moderného metalcoru/djentu a má už za sebou napríklad koncerty s velikánmi Dream Theater, ktorí si ich vybrali ako predkapelu na turné. Večer plný skvelej hudby otvorí vystúpenie nórskeho avantgardného zoskupenia Shining, ktoré kombinuje metal s prog-rockom a jazzom. Ich minuloročné vystúpenie na Brutal Assault si vyslúžilo veľkú pozornosť, teraz sa prídu predviesť aj fanúšikom v Bratislave.

Koncert The Devin Townsend Project, Periphery a Shining sa uskutoční v piatok 13. marca v MMC v Bratislave.


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion. Viac na www.obscure.cz.

Foto: Erich Saide - Hevydevy.com

Súvisiaci interpreti: Devin Townsend