Posledný júnový deň roka 2024 je ešte veľmi ďaleko, ale o dobrých správach je dobré informovať hneď. Legendárni nemeckí bardi Blind Guardian totiž prídu odprezentovať svoj "Boží stroj" aj na Slovensko. Tak sa v preklade volá ich stále aktuálny, v poradí dvanásty štúdiový album The God Machine, ktorý v rámci pokračovania svojho úspešného turné predstavia aj v našej krajine.

Album zo septembra 2022 ponúka deväť strhujúcich, návykových a brilantne zaranžovaných skladieb, ktoré sú mixom moderných progresívno-metalových prvkov s odkazom na tradičnú tvorbu Blind Guardian. Kapela pochádzajúca zo západonemeckého Krefeldu vznikla v roku 1984 pôvodne pod názvom Lucifer's Heritage a o tri roky neskôr už pod súčasnou značkou a v takmer rovnakej zostave, v akej pôsobí dodnes, formovala vtedajšiu power/speed metalovú scénu. 

Spevák Hansi Kürsch, gitaristi André Olbrich a Marcus Siepen a bubeník Frederik Ehmke prídu 30. júna 2024 do bratislavského Majestic Music Clubu v rámci The God Machine Tour 2024. Vstupenky na koncert sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Raketový štart

Hneď ich debutový album Battalions of Fear (1988) spôsobil na scéne poriadny rozruch. Nezabudnuteľná je najmä úvodná pieseň Majesty. V apríli 1989 nasledovala druhá štúdiovka Follow the Blind, ktorá dala svetu nesmrteľný hit Valhalla. V rýchlom tempe vydávania albumov pokračovali Blind Guardian s nahrávkou Tales from the Twilight World (1990), z ktorej pochádza ich ďalší veľký hit Lost in the Twilight Hall

Za tri roky tri vydarené štúdiové albumy, právom si vyslúžili rešpekt fanúšikov aj hudobných kritikov, a to svet ešte netušil, čo bude nasledovať v 90. rokoch. Štvrtý album Somewhere Far Beyond (1992) opäť oslnil a doteraz z neho na koncertoch znie jeden z najznámejších songov kapely – balada The Bard's Song (In the Forest). Rok 1995 priniesol doteraz jednu z ich najoceňovanejších nahrávok Imaginations from the Other Side, pri ktorom pokojne môžeme napísať, že čo pieseň, to hit. Ďalšia štúdiovka vyšla opäť s trojročným odstupom v roku 1998 a dostala názov Nightfall – in Middle-Earth. Kapela na ňom jemne naznačila svoj prechod k progresívnejším vodám.

Zmena štýlu a jediná personálna zmena v histórii kapely

Siedmy štúdiový album vydal "Slepý strážca" v roku 2002. Dostal rovnaký názov ako slávny album skupiny Queen z roku 1975 – A Night at the Opera. Kapela na ňom pokračovala v štýlovej premene z power metalu k progresívnejšiemu zvuku s výraznými orchestráciami, mohutnými zbormi a odklonom od silných gitarových riffov a heavy rytmov. 

V roku 2005 odišiel z kapely bubeník Thomen Stauch a nahradil ho Frederik Ehmke. S ním kapela v roku 2006 nahrala album A Twist in the Myth, ďalším bol v roku 2010 At the Edge of Time a jubilejná desiata štúdiovka Beyond the Red Mirror vyšla v januári 2015.

Blind Guardian Zdroj: Dirk Behlau

V roku 2019 vydalo kvarteto muzikantov orchestrálny koncepčný album Legacy of the Dark Lands. Bol to odklon od všetkého, čo dovtedy skupina nahrala, keďže na albume počuť len spev Hansiho Kürscha, všetko ostatné nahral Pražský filharmonický orchester. Na tomto projekte pracovali Kürsch s Olbrichom od roku 1996 a je to prvý album, na ktorom Olbrich nehrá na gitare, ale angažoval sa ako skladateľ a producent. Zvyšní členovia kapely sa na tejto nahrávke nepodieľali. 

Nové piesne, ale aj osvedčené hity a špeciálny hosť

Doteraz posledná štúdiovka The God Machine je už klasickým metalovým albumom, ktorý kapela predstaví aj na Slovensku. Do Majestic Music Clubu sa Blind Guardian vrátia sedem rokov po skvelom vypredanom koncerte z roku 2017. "Prvotriedna power metalová úderka si publikum podmanila magickým prejavom, založenom na sile riffov, kúzelných refrénoch a neprvoplánovej melodike," napísal vtedy v reportáži redaktor Hudba.sk Marek Danko.

Fanúšikovia melodického metalu, fantasy sveta či Tolkienových príbehov, dobre si do kalendára poznačte dátum 30. júna 2024. Bude to opäť nezabudnuteľný večer. Zo setlistov aktuálne prebiehajúcej jesennej časti turné je jasné, že okrem piesní z aktuálnej štúdiovky zaznejú aj nesmrteľné hity ako ValhallaThe Bard's Song, Imaginations from the Other Side či Mirror Mirror.

Ešte pred samotnými bardami fanúšikov poteší aj medzinárodné power metalové zoskupenie Symphonity, v ktorom od roku 2019 spieva slovenský vokalista Marián Petranin (Castaway, ex-Signum Regis). Šestica hudobníkov bude prezentovať najmä kritikmi a fanúšikmi veľmi dobre prijatý, nateraz ich posledný album Marco Polo: The Metal Soundtrack z mája 2022. 

Vstupenky: Predpredaj.sk

Zdroj: PR článok / Predpredaj.sk (Hudba.sk edit)