Americkí rockeri Foo Fighters opäť raz ukázali, že im nechýba zmysel pre humor a nadhľad. Po sólovom vystúpení Davea Grohla na nedeľných Oscaroch zverejnili v stredu na Twitteri tajomný odkaz, že v noci vydajú "oficiálne vyhlásenie kapely". Nakoniec si ním len poriadne vystrelili zo všetkých, ktorí špekulovali o rozpade skupiny.

V mnohých médiách ale aj medzi fanúšikmi na Twitteri sa totiž po spomínanom Grohlovom vystúpení a následnom vypustení anonymných klebiet o jeho nezhodách s bubeníkom Taylorom Hawkinsom objavili špekulácie o sólovej kariére frontmana. Informáciou o "oficiálnom vyhlásení" ich Foo Fighters ešte posilnili, aby ich dnes v noci s humorom sebe vlastným popreli. Veľké vyhlásenie totiž urobili v podobe sedemminútového videa, v ktorom sa členovia kapely zahrali na to, že sa odchod speváka naozaj deje. (Ak máte dobrú angličtinu, pokojne preskočte priamo k videu)

Za dramatického hudobného podmazu sa najskôr ukážu titulky oslavujúce vystúpenie Davea Grohla, ktorého akustická coververzia beatlesáckej klasiky Blackbird na udeľovaní Oscarov vkusne sprevádzala videospomienku na zosnulé osobnosti filmového sveta. V intre ďalej nasledujú titulky s klebetami o rozpade skupiny, umocnené spomínaným avízom o oficiálnom vyhlásení. Napätie je na maxime, keď vidíte gýčový portrét speváka v zlatom ráme, pod ktorým sa Grohl s Butchom Vigom rozpráva o pocite, ktorý zažíva, keď je na pódiu sám. "Na Oscaroch si to zabil! Očaril si celú miestnosť a myslím, že momentum tej chvíle je tvojou šancou zažiariť," povzbudzuje ho producent.

Dave Grohl a Butch Vig diskutujú o sólovej kariére Zdroj: Youtube

“Niečo na tom je, byť na pódiu sám. Nič proti tým ostatným týpkom, milujem ich a oni milujú mňa. A cítim, že by za mňa boli veľmi šťastní, pretože som sväté číslo, pustím ich na slobodu. Je to situácia, v ktorej každý vyhráva. Oni si budú robiť svoje a ja nájdem samého seba a budem mnou," hovorí Dave v čiernych okuliaroch, tváriac sa veľmi seriózne a vzrušene z predstáv o svojej novej kariére. Už v tomto momente je evidentné, že celé video je žart, tzv. prank.

Do dokonalej absurdnosti to neskôr dotiahnu pokusy o "hľadanie samého seba" v rôznych hudobných žánroch (Dave so synťákom či Dave spievajúci egocentrické balady). Jeho spoluhráči medzitým hľadajú náhradného frontmana - padnú návrhy ako Phil CollinsJustin Bieber, Liam Gallagher alebo Diplo (who?), na ich zozname potenciálnych frontmanov sú aj Chris Martin, Gwen Stefani a Prince. Nakoniec pribehne Nick Lachey (98 Degrees), ktorý boybandovsky precítene zaspieva akustickú verziu hitu Everlong.

Vtedy je už určite každému jasné, že oficiálne vyhlásenie nemôže byť nič iné než: Po milióntykrát, nerozpadávame sa. A nikto k*rva nejde sólo! Posadnutosť médií a fanúšikov klebetami vďaka tomuto videu z povrchu zemského nezmizne, ale rozhodne pobavilo!

 
Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters