Organizátori festivalu Sziget dnes zverejnili ďalších viac ako 20 interpretov, ktorí sa v auguste ukážu na 21. ročníku podujatia. Do maďarskej metropoly príde napríklad škótska rocková formácia Biffy Clyro, americká pesničkárka a klaviristka Regina Spektor, anglický popový spevák Mika či anglická speváčka Natasha Khan alias Bat for Lashes.

Na podujatí, ktoré vlani na European Festival Awards triumfovalo v kategórii Najlepší veľký festival, sa predvedú aj Nero, Flogging Molly, Dub FX, The Cribs, Little Boots, Booka Shade, The Joy Formidable, Erol Alkan, Gesaffelstein, Felix Cartal, Donots, Blaudzun, Hoffmaestro, DOP, Rangleklods, Daily Bread alebo Splendid.

Biffy Clyro majú na konte šesť štúdioviek, tú ostatnú s názvom Opposites vydali koncom januára. Trojčlenná formácia s ňou dobyla britský rebríček. Na februárovom udeľovaní NME Awards kapela triumfovala v prestížnej kategórii Najlepšia britská skupina, na konte má napríklad aj Q Award, kde v roku 2011 uspela ako interpret s najlepšími koncertmi. Okrem Szigetu sa v lete predstavia napríklad aj na rakúskom Nova Rocku.

Ďalšia z potvrdených interpretiek, Regina Spektor, ktorá vlani vydala album What We Saw from The Cheap Seats, zavíta v lete aj na festival Frequency. Spevák Mika, ktorý sa preslávil hitmi ako Relax, Take It Easy a Grace Kelly, príde do Budapešti predstaviť najmä svoj tretí album The Origin of Love, ktorý vyšiel vlani v septembri (recenzia).

Bat for Lashes je speváčkou a multiinštrumentalistkou s pakistanskými koreňmi. Tridsaťtriročná londýnska muzikantka, ktorú chválili Thom Yorke, Debbie Harry i Ringo Starr, má na konte albumy Fur and Gold (2006), Two Suns (2009) a The Haunted Man (2012, recenzia). Prvé dva nominovali na Mercury Prize a speváčka si vyslúžila i štyri nominácie na Brit Awards. Jej komerčne najúspešnejšou skladbou je Daniel, za ktorú si vyslúžila prestížnu Ivor Novello Award. Videoklip k nej je podľa magazínu Spin 11. najlepším za rok 2009. Jej aktuálnym singlom je skladba A Wall, ku ktorej taktiež natočila zaujímavý klip.


Headlinerom Szigetu 2013 bude tento rok britská skupina Blur, ktorá odohrá koncert v piatok 9. augusta. Na záver festivalu, ktorý sa bude konať od 5. do 12. augusta, vystúpi francúzsky dídžej a producent David Guetta. Okrem nich sa na podujatí ukážu aj Editors, Ska-P, Skunk Anansie, Dizzee Rascal, Alex Clare, Enter Shikari, Michael Kiwanuka, Bad Religion, Woodkid, Peter Bjorn & John, Katy B, Netsky (live), Tame Impala, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Zaz, Azealia Banks, Boys Noize (live), Deichkind, Die Ärzte, Hadouken!, Nicky Romero, Parov Stelar Band, Sebastian Ingrosso, Seeed, Empire of the Sun, Chase & Status (live), Rachid Taha, Emir Kusturica a The No Smoking Orchestra, Calexico, Triggerfinger či Dubioza Kolektiv.

Permanentky na festival s kempovaním sa v súčasnosti predávajú po 199 eur, päťdňová vstupenka bez kempovania stojí 169 eur a jednodňový lístok 45 eur. Tieto ceny platia do 5. mája, následne sa zvýšia na 229 eur (permanentka), 199 eur (päťdňová vstupenka) a 49 eur (jednodňový lístok). Pre návštevníkov Szigetu zo Slovenska je výhodou, že Budapešť je pomerne prístupná, a to autom, vlakom i autobusom. Cesta z Bratislavy až k areálu Szigetu trvá autom dve hodiny, z Košíc sa dá do maďarskej metropoly dostať pohodlne za tri hodiny.

Agentúru SITA za organizátorov informovala Silvia Turnerová.

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Bat For Lashes, Biffy Clyro