Česká formácia Bratři Orffové zverejnila nový videoklip ku skladbe Vymazán. O jeho realizáciu sa postaral Jiří Šiftař, ktorý je najsledovanejším českým fotografom na sieti Instagram.

S tvorcom videoklipu sa gitarista formácie Lukáš Novotný pozná už od začiatku 90. rokov z regionálnej scény krnovsko-opavských kapiel. Dnes žije Šiftař v Londýne. "Skladba Vymazán je základom celého albumu. Mám radosť, že Jiřího video je takou lo-fi poctivou a srdcovou záležitosťou, ktorá nám okrem toho umožnila byť zase po rokoch v tvorivom kontakte," uviedol na margo spolupráce Novotný.

Krátke zábery v klipe pochádzajú prevažne z londýnskych finančných štvrtí, staníc, ale aj z University Arts London či vodného kanálu Regents Canal. Všetky boli natočené na mobilný telefón priamo z ruky bez použitia prídavných zariadení. Pre väčšinu z nich tak bolo kľúčové svetlo a aktuálne zloženie davu.

"Klip vznikal cestou do a z práce, ale urobil som si kvôli nemu i niekoľko zachádzok na iné trasy. Podieľal som sa na ňom ja, iPhone a tri aplikácie. Po postupnom zvážení niekoľkých použiteľných techník (image warping, hyperlapse, layering) sa ukázalo, že ideálnou je takzvaná technika slow-motion. Testovacie zábery si sadli s hlavným motívom a obrazy plné skla, oceli, betónu a prúdiacich bezmenných davov rezonovali s textom o odcudzení," uviedol tvorca videa Jiří 'Jeera' Šiftař.


Album Šero, z ktorého aktuálny singel pochádza, získal hudobnú cenu Apollo a taktiež dve nominácie na cenu Anděl. Na nahrávke sa ako hostia predstavili Kittchen a Magdaléna Šalamounová zo skupiny Photolab.

Bratři Orffové aktuálne pripravujú ďalšie novinky. "Radi by sme odohrali ešte nejaké koncerty do prázdnin a niektoré aj na jeseň. Samozrejme by sme tiež radi splnili náš sľub a pripravili vystúpenie na nejakom zaujímavom mieste mimo civilizácie. Trochu sme však pozmenili koncept a z pôvodnej jednorazovej záležitosti sa stáva dvojdňový happening," uviedol gitarista Lukáš Novotný.



Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar, PR manažér kapely.

Súvisiaci interpreti: Bratři Orffové