"Vypínam, začalo ma baviť byť doma," spieva minuloročný objav Alan Murin vo svojom prelomovom singli, ktorého text je dnes ešte aktuálnejší ako v čase vydania. Zhodou okolností až po ôsmich mesiacoch - a práve v čase, keď by podobný prístup k "bytiu doma" mali zaujať všetci - vychádza k tejto piesni videoklip.

Singel Vypínam pôvodne vyšiel na Alanovom prvom EP 15 23 v auguste 2019. Pripomenutie skladby po tak dlhej dobe pôsobí, akoby načasovanie počas karanténnych opatrení bolo zámerné. Ide však o náhodu. Alan Murin nakrútil videoklip ešte pred vypuknutím pandémie, v čase, kedy na Slovensku nikdy netušil, že opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu donútia veľkú časť sveta "vypnúť".

Rozhodol sa tak preto, lebo práve táto skladba si z celej jeho vlaňajšej trilógie EP nahrávok získala najväčšiu priazeň a záujem fanúšikov. V súčte štatistík na Spotify a lyric videa na Youtube má od augusta minulého roka viac ako pol milióna prehratí, čo je na začínajúceho umelca veľmi slušný úspech. Spoluproducentom skladby je Charlie Leslie zo Škótska.

Videoklip vznikol pod taktovkou produkčného tandemu filmára Petra Balenta z Cesar Production a Alanovho manažéra Doda J. Mikulášika. "Nakrúcali sme vo februári u mňa doma, v mojej izbe, ale aj v okolí Záhorskej Bystrice. Súčasťou sú tiež zábery z môjho vystúpenia v Trenčíne s úžasnými fanúšikmi," vraví 21-ročný hudobník, ktorý študuje vo Veľkej Británii odbor zvukové inžinierstvo a hudobnú produkciu na vysokej škole Point Blank Music School a na Slovensko chodieva najmä kvôli rodine a vystúpeniam.


Náhly návrat domov

"Chceli sme nakrútiť minimalistický filmový videoklip bez zložitej dejovej línie, ktorý bude autentickým zobrazením života talentovaného umelca presne tak, ako to bolo pri jeho prvých dvoch vizuáloch," hovorí hudobníkov manažér. "Pri všetkých Alanových videoklipoch kladieme dôraz na zachytenie toho, čo reálne žije, aký skutočne je. Alan zložil skladbu Vypínam sám po ceste domov na Slovensko zo zahraničia. Veľmi málo ľudí vie, koľko času trávia umelci cestovaním, tvorením, nahrávaním. Často sú sami vo svojej kreatívnej zóne a neustále na cestách. Chceli sme ukázať aj túto stránku Alanovho života," dodáva Dodo J. Mikulášik.

Rodák z Bratislavy, ktorý svoje prvé demo skladby vydával už v roku 2017, sa kvôli pandémii musel v marci narýchlo vrátiť z Británie na Slovensko. V Londýne nechal takmer všetky svoje osobné veci, do kufra si zbalil len štúdiové repráky, zvukovú kartu, mikrofón a notebook. Tak ako väčšina vysokoškolákov aktuálne študuje online, nečakané spomalenie svojho života sa však rozhodol pretaviť v niečo užitočné, a tak v týchto dňoch popri štúdiu pracuje na skladbách na nový album, ktorý by chcel vydať ešte tento rok. Pravidelne tiež komunikuje so svojimi fanúšikmi cez livestream na Instagrame.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.