Umelcov korona kríza nezastavila a stále tvoria. Aj to pripomenie špeciálne vydanie hudobnej relácie 3 pódiá s podtitulom Cez okno. Divákom ukáže zákulisie tvorby Petra Biča, Adama Ďuricu, Katky Knechtovej a Roba Opatovského.

3 pódiá sa vlani stretli s veľmi dobrou odozvou a tento rok sa mali nakrúcať štandardné nové časti. Pandémia však tvorcom skomplikovala plány, preto pripravili veľmi netradičné vydanie, ktoré si môžete pozrieť už túto sobotu 6. júna o 22:25 na Jednotke RTVS.

Nakrúcanie bolo náročné, relácia totiž namiesto tradičného miesta - košického klubu Tabačka Kulturfabrik - vznikala súbežne na niekoľkých rôznych miestach a mestách. Moderovať a režírovať ju bolo treba online, no výsledok podľa tvorcov stojí za to. "Nápad vznikol ako reakcia na situáciu. Mali sme pocit, že treba niečo urobiť pre kultúru, ukázať umelcov, ktorí sú síce doma, ale ich život sa nezastavil, naopak. Koronu využili na tvorbu nových pesničiek. Hudba predsa stále žije a spája nás," vysvetľuje režisér Richard Raiman.

Špeciálne vydanie relácie je zároveň poctou Jarovi Filipovi. "On bol známy tým, že veľa pracoval na počítači, bol akýmsi priekopníkom v tejto oblasti u nás. A teraz sme všetci prinútení viac používať počítače a internet, dokonca aj na nakrúcanie relácií. Spolu s ostatnými účinkujúcimi si preto strihneme aj jeho známu skladbu Cez okno," vysvetľuje moderátor 3 pódií Peter Bič.

nakrúcanie relácie 3 pódiá - cez okno, 2020 Zdroj: Dominika Kentošová

Relácia vznikala na piatich miestach a nakrúcala sa online. Peter Bič sa pripojil v Košiciach, Katka Knechtová v Prešove, Adam Ďurica v Trnave a Robo Opatovský v Bratislave. Všetci štyria to nakrúcali v štúdiách, kde inak nahrávajú svoje skladby a albumy. Celé to online režíroval Richard Raiman zo svojho vlastného štúdia v hlavnom meste. 

"Bolo to náročnejšie ako klasické nakrúcanie na pľaci. Celú réžiu som robil vlastne 'cez okno'. Koordinoval som malé, jedno-osobové štáby na ostatných miestach. Inak je formát relácie zachovaný, Peter sa trochu rozpráva s hosťami, veľa hrajú a spievajú," približuje vznik špeciálneho vydania relácie Raiman.

"Pôvodne som si myslel, že to bude jednoduché, že zavolám hudobníkov, ktorých mám rád a rád s nimi robím a jednoducho pôjdeme na to. Avšak nebolo to celkom tak. Zvládli sme to síce, no naživo je to oveľa jednoduchšie," dáva mu za pravdu Peter Bič.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Aktuálne informácie a novinky relácie 3 pódiá sledujte na www.facebook.com/3podiartvs.

Foto: Dominika Kentošová