Populárne spevácke trio La Gioia, ktoré je na scéne už viac ako desať rokov, prichádza po náročnom pandemickom roku s novinkami. Tou najvážnejšou je, že zostavu po bližšie nešpecifikovaných problémoch opustil jeden z členov, Peter Ďurovec. K Matejovi Vaníkovi a Petrovi Ševčíkovi tak pribudla nová tvár - Martin Vetrák.

"Keď mi prišla ponuka od pánov z La Gioia stať sa novým členom skupiny, bola to pre mňa obrovská česť. Na Slovensku je množstvo  iných kvalitných spevákov, ktorí sa predsa len v tomto umení pohybujú dlhšie ako ja, čiže mali možnosť vybrať si niekoho skúsenejšieho. Ale mňa oslovili ako prvého, čo si nesmierne vážim a som im vďačný za to, že som sa mohol v tej mojej ceste za snom opäť posunúť ďalej," netají dojatie Martin Vetrák.

Prvou skladbou, ktorú si ako člen obľúbeného speváckeho tria zaspieval, je nový singel s názvom Duša. Zaujímavosťou je, že autor hudby aj textu Matej Vaník ju pôvodne vytvoril pre legendárneho Karla Gotta. "Pieseň som zložil na žiadosť a ponuku Jana Adama, bývalého tajomníka Karla Gotta. Mala byť novou skladbou pre Karla Gotta a stretla sa u maestra s pozitívnou odozvou, hoci pôvodná verzia bola v pomalšom tempe. K realizácii a naspievaniu skladby Karlom Gottom však nedošlo vzhľadom na zhoršenie jeho zdravotného stavu v tej dobe. Aj keď sa po čase jeho zdravie ešte polepšilo, pán Adam medzitým z jeho tímu odišiel, a tak pieseň zostala ležať v šuflíku."

Spevák a skladateľ sa ju rozhodol "oprášiť" práve po výmene člena v La Gioia. "Pretextoval som ju do slovenčiny a s príchodom nového člena Martina Vetráka sme dali piesni rýchlejší nádych," dodáva Matej Vaník. Pesničku predstavili spolu s videoklipom. "Vznikol v nitrianskom klube, kde sme privolali kameramana a bez akejkoľvek zložitej prípravy vznikol uvoľnený, pozitívny videoklip, s ktorým, veríme, že prinášame radosť a pohodu divákom. Chceli sme ním ukázať našu radosť nielen z našej práce v novom zložení, ale aj všeobecne zo situácie, že sa uvoľňujú opatrenia a veríme, že čoskoro sa stretneme s našimi divákmi na koncertných akciách," dopĺňa tretí člen La Gioia Peter Ševčík.


Ako hodnotí svoju prvú spoluprácu s La Gioia Martin Vetrák? "Musím povedať, že sme si veľmi sadli všetci traja hlavne aj po ľudskej stránke. Mám pocit, že sme sa naladili na rovnakú vlnu, čo je pre mňa ako nového člena veľmi dôležité. Nastúpil som nie do idúceho vlaku ale rýchlika, napriek tomu sme sa pri nahrávaní aj nakrúcaní klipu skvele bavili, na nič sme sa nehrali, nepretvarovali sa, jednoducho sme ľuďom chceli priniesť trošku pozitívnej nálady. Samozrejme, ďalej pokračujem aj vo svojich projektoch, či už s Big Bandami, Vojenskou hudbou Banská Bystrica alebo v recitáloch v kostoloch s mojou klaviristkou Aničkou. Bude to časovo náročné, ale všetko sa dá, keď sa chce."

Zaujímavosťou je, že počas nakrúcania klipu v Nitre prišlo aj k stretnutiu a pre poslucháčov určite nečakanému spojeniu so skupinou Horkýže Slíže. Výsledkom je spoločná, pre La Gioia naozaj neobvyklá pieseň, typická pre nitriansku skupinu, ktorá sa objaví na jej pripravovanom albume.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka La Gioia Anna Olvecká.