Britská kapela The Libertines pred pár dňami oznámila, že jej pripravovaná tretia štúdiovka sa bude volať Anthems For Doomed Youth ("hymny pre skazenú mládež") a do predaja sa dostane 4. septembra. Prvým singlom je pieseň Gunga Din, ktorá mala premiéru vo štvrtok večer na BBC Radiu 1. Krátko po nej zverejnila aj videoklip.

Členovia zoskupenia v ňom prechádzajú cez thajskú štvrť, v ktorej sa zdržiavajú prostitútky. O réžiu novinky sa postaral dlhoročný spolupracovník skupiny Roger Sargent. Pieseň Gunga Din je ideálnym indie-rockovým singlom na leto - slohám dominuje ležérna reggae rytmika, ktorá je v kontraste so spevavým melancholicko-energickým refrénom, ktorý je ako stvorený pre veľké festivalové koncerty.


Album Anthems For Doomed Youth bude obsahovať dvanásť piesní, na deluxe edícii ponúkne kapela ešte ďalšie štyri bonusové skladby. Očakávanú tretiu štúdiovku nahrávali The Libertines v Thajsku. Ako prezradil bubeník Gary Powell, v novinke sa objavia aj syntetizátory. "Bol by som skutočne naštvaný, ak by sme prišli s albumom plným starých vecí. Posledné, čo som chcel, bolo, aby sme zneli tak ako v roku 2004," vyhlásil.

Členovia kapely tiež nedávno uviedli, že počas nahrávania nového albumu mali v štúdiu fotografiu už zosnulej speváčky Amy Winehouse. "Nikdy nebola veľkým fanúšikom mojich skladieb alebo to minimálne nepriznala. Bola celkom nemilosrdnou kritičkou, no v mnohých ohľadoch sme boli spriaznené duše a chlapci ju milovali," vyjadril sa spevák Pete Doherty. "Bola tiež dosť inšpirujúca, pretože aj keď bola kritická, bolo to preto, že mala vysoké štandardy," povedal 36-ročný hudobník, ktorý pre Amy napísal pieseň Flags of the Old Regime.


Súčasnú zostavu The Libertines tvoria okrem Dohertyho a Powella aj Carl Barât (gitara a spev) a John Hassall (basgitara). V roku 2002 vydali prvý album Up The Bracket a o dva roky neskôr nasledovala eponymná štúdiovka, s ktorou dobyli britský albumový rebríček. Z nahrávky pochádzajú single Can't Stand Me Now a What Became Of The Likely Lads. Na konte majú tiež výberovku Time For Heroes - The Best Of The Libertines (2007) či štyri EP nahrávky.

Formácia ohlásila v roku 2004 ukončenie činnosti, vlani však oficiálne ohlásili návrat na scénu. Minulý víkend sa jedna z najvýznamnejších indie-rockových kapiel 21. storočia predstavila na legendárnom festivale Glastonbury. Záznam z jej vystúpenia so skladbou Don't Look Back Into The Sun si môžete pozrieť na konci článku.

Tracklist albumu Anthems For Doomed Youth: 

1. Barbarians 

2. Gunga Din 
3. Fame And Fortune 
4. Anthem For Doomed Youth 
5. Heart Of The Matter 
6. Belly Of The Beast 
7. Iceman 
8. You're My Waterloo 
9. Fury Of Chonburi 
10. The Milkman's Horse 
11. Glasgow Coma Scale Blues 
12. Dead For Love 

bonusové skladby deluxe edície:

13. Love On The Dole 

14. Bucket Shop 
15. Lust Of The Libertines 
16. 7 Deadly Sins


Zdroj: SITA (Digitalspy.co.uk, Nme.com, archív), Hudba.sk
Foto:

Súvisiaci interpreti: Libertines