Po vypočutí nového singla Ellie Goulding možno zostanete v jemnom šoku. Spojenie známej britskej speváčky s hip-hopovou produkciou nie je síce žiadna novinka, no rap o nenávisti z úst tejto krehkej blondínky by zrejme čakal len málokto. Výsledok však vôbec neznie zle!

Zhruba pred desiatimi rokmi ešte Ellie Goulding patrila skôr medzi indie-popové speváčky a oslovovala viac fanúšikov mladej britskej alternatívy ako mainstreamové publikum. Časom si však jej tvorba našla cestu k ľudom po celom svete a talentovaná rodáčka z anglického Herefordu začala bez problémov vypredávať niekoľkotisícové haly.

Zmena je život

Svoj posledný album Delirium vydala koncom roka 2015 a síce od tej doby niekoľkokrát všetko nasvedčovalo tomu, že sa konečne dočkáme jeho nasledovníka, nestalo sa tak. Najnovšou ochutnávkou novej tvorby tejto speváčky je nahrávka Hate Me. Ako som spomenul v úvode, Ellie v nej znie trochu inak, ako sú jej fanúšikovia zvyknutí. K tomuto kroku ju možno prinútil aj fakt, že novú skladbu nahrala spolu s raperom Juice WRLD a tiež to, že predošlé single FluxSixteen si ani zďaleka nezískali takú pozornosť, ako by zrejme blondínka a jej vydavateľstvo očakávali.

To, že popové speváčky prechádzajú ku kombinácii spevá s rapom, nie je v dnešnej dobe žiadna novinka. Niektorým tento krok vyjde, pre iné dopadne fiaskom. Rodáčka z Lyonshallu má to šťastie, že ju môžeme zaradiť do tej skupiny, ktorým táto zmena zafungovala. Za dva týždne od zverejnenia si totiž video získalo už takmer 22 miliónov prehratí a čísla stále stúpajú, pričom reakcie fanúšikov sú prevažne pozitívne. Samozrejme, Ellie nemá v pláne venovať sa rapu na úkor spevu, pre ktorý si ju obľúbli milióny poslucháčov po celom svete, ide však o zaujímavé a príjemné spestrenie jej tvorby.


Ako už z názvu skladby vyplýva, Ellie v nej rieši nenávisť. Ak sa však do textu započúvate hlbšie, zistíte, že ide o porozchodovú skladbu, v ktorej sa vyrovnáva s tým, že jej miesto v živote milovaného muža zaujala iná žena. "Teraz mi povedz, ako ma nenávidíš. Snažíš sa ma nahradiť. Dobehni ma, povedz mi, ako ma nenávidíš. Vymaž si ma, želaj si, aby si so mnou nikdy nerandil. Zaklam mi, zlato, povedz mi ako ma nenávidíš," odznie v refréne skladby.

Uvidíme, ako táto zmena zafunguje v rádiách a či si Ellie na konto po pomerne dlhej dobe konečne pripíše ďalší hit. Za doposiaľ najväčší zlom v kariére 32-ročnej interpretky totiž stále patrí rok 2015, kedy naspievala skladbu Love Me Like You Do pre film Päťdesiat odtieňov sivej. Zo skladby sa stal okamžite obrovský hit, ktorú ju katapultoval medzi tie najúspešnejšie spevácky. Do dnešného dna si video k tejto hitovke získalo viac než dve miliardy prezretí, o čom môže väčšina hudobníkov len snívať. Úspech tohto songu sa však Ellie od tej doby už ani zďaleka nepodarilo zopakovať.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/elliegoulding

Súvisiaci interpreti: Ellie Goulding