V nedeľu 2. septembra vo veku 58 rokov poslednýkrát vydýchol austrálsky rockový hudobník Conway Savage. Známy bol najmä ako člen skupiny Nicka Cavea, s ktorým hrával na klávesy, organ a spieval sprievodné vokály od roku 1990 až do minulého roka, kedy mu diagnostikovali nádor na mozgu.

"Náš milovaný Conway nás v nedeľu večer navždy opustil. Ako člen Bad Seeds bol takmer 30 rokov anarchickým elementom našich koncertných vystúpení. Všetci sme ho milovali, spoluhráči aj fanúšikovia. Prchký, zábavný, strašidelný, sentimentálny, dobrosrdečný, láskavý, trpký, úprimný, skutočný - to všetko bol on a mal doslova 'dar zlatého hlasu' - vznešeného, sladkého a presiaknutého jeho dušou," uviedol v oficiálnom vyhlásení na sociálnych sieťach Nick Cave, ktorý zároveň pridal jednu zo spoločných spomienok.

"V jednu noc plnú alkoholu, o štvrtej ráno, v hotelovom bare v Kolíne nad Rýnom, si Conway sadol za piáno a zaspieval nám Streets of Laredo (slávna kovbojská balada, pozn. red.) svojím neodolateľným melancholickým štýlom a svet sa na moment zastavil. Ani jedno oko nezostalo suché. Zbohom Conway, ani teraz tu nie je žiadne oko suché. S láskou, Nick a the Bad Seeds."

Conway Savage sa ku kapele pridal v roku 1990 počas jej turné k šiestemu albumu The Good Son. Na nasledujúcich nahrávkach - vrátane platní ako Murder Ballads (1996), The Boatman’s Call (1997), Dig, Lazarus, Dig!!! (2008) či Push the Sky Away (2013) - už aj sám hral alebo spieval vokály.

Na konte má tiež eponymné EP z roku 1993, dva sólové albumy (Nothing Broken, 2000; Wrong Man’s Hands, 2004), jeden album v spolupráci s austrálskou speváčkou a hudobníčkou Suzie Higgie (Soon Will Be Tomorrow, 1998) a dve nahrávky s Amandou Fox a Robertom Ticknerom (Quickie for Ducky, 2007; Pussy’s Bow EP, 2010). V roku 2013 nechýbal v zostave Nick Cave and the Bad Seeds počas ich koncertu na Pohode.

https://www.youtube.com/watch?v=evhF5a96Bs4

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Facebook.com/nickcaveandthebadseeds, wiki)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Nick Cave & Bad Seeds