Očakávané finále novej súťaže kapiel s názvom Rocková maturita sa konalo minulú sobotu, 28. novembra, v bratislavskom Majestic Music Clube. Predstavili sa počas neho kapely Aces, Asenth, Eufory, The Rockefellas, Friday Whiskey, Radix, Meredith a Four Faces, víťazom sa však mohla stať len jedna z nich.

Súťaž amatérskych rockových kapiel zo Slovenska vyhlásilo v apríli tohto roku občianske združenie Slovenské hudobné fórum. Do konca mája sa prihlásilo a podmienky súťaže spĺňalo 32 kapiel, z ktorých odborná porota v zložení Juraj Kupec (Babylon), Vadim Bušovský (Dorian Gray), Peter "Sanchéz" Saniga (BijouTerrier), Igor Belaj (The Paranoid) a Róbert "Jury" Jurányi (Konflikt) v júni vybrala 16 semifinalistov. Tí vystúpili na holíčskom Cibula feste a na ďalšom stretnutí odbornej poroty v septembri bolo v súčinnosti s médiami a hlasovaním návštevníkov festivalu vybratých spomenutých osem finalistov.

"Som rád, že máme na Slovensku tak silný rockový potenciál mladých a amatérskych kapiel, ktoré píšu a skladajú svoju vlastnú tvorbu. Drvivá väčšina už prihlásených kapiel bola na veľmi slušnej úrovni, a preto to porota pod mojím vedením vôbec nemala ľahké. Aj preto sme si ako hodnotiace priority určili inštrumentálnu zručnosť kapely, výpovednú hodnotu textov a silu speváckych prejavov, no a v neposlednom rade trend doby," hovorí predseda poroty Juraj Kupec.

Ocenili jednotlivcov, kapely aj organizátorov rockového diania

Samotný finálový večer Rockovej maturity prebiehal pod taktovkou moderátora rádia Rocková republika Rasťa Očenáša. Finálové vystúpenia kapiel sprevádzané svetelnou šou a projekciou na veľké plátno sa prelínali s oceňovaním najlepších inštrumentalistov Rockovej maturity v kategóriách: gitara, basgitara, bicie, klávesy a spev (výsledky TU, podmienkou nebola účasť kapely vo finále). Odovzdala sa aj cena za najlepší fanúšikovský tábor na Facebooku, získali ju chalani z kapely Aces. Rocková maturita sa rozhodla zaviesť a odovzdať aj cenu za dlhodobý prínos k rozvoju rockovej hudby na Slovensku. Historicky prvým držiteľom tejto pocty je Agentúra Duna za organizovanie festivalu Topfest, ktorý pravidelne dáva priestor aj menej známym či začínajúcim rockovým interpretom.

Cenou bol chlap v kroji s gitarou, ktorý je v logu Slovenského hudobného fóra a dostal pomenovanie Hufo. Do podoby víťaznej trofeje ho premenil Mgr. Art. Martin Potaš. Po ukončení vystúpenia poslednej finálovej kapely, spestrila večer módna prehliadka Rock'n'Rebels, ktorá zabavila návštevníkov do rozhodnutia poroty. Slávnostné vyhlásenie a udeľovanie cien sa uskutočnilo za účasti všetkých členov poroty, organizátorov Rockovej maturity a zástupcu Bratislavského samosprávneho kraja, Petra Húsku. Bronzovým finalistom sa stala kapela The Rockefellas, striebro si prevzali košickí Meredith a zlato zostalo v rukách bratislavskej formácie Asenth.

Po finálovom galavečere Rockovej maturity mohla začať v Randale veľká afterpárty, v rámci ktorej vystúpili aj víťazi Asenth. Počas celého večera bežal aj v Randale sprievodný program na ktorom vystúpili Decilitr rumu, Gulerváč, Kto chce čo chce a Alice Cooper revival band. V MMC po skončení Rockovej maturity odpálil svoj koncert člen poroty Jury so svojou kapelou Konflikt, ktorá tento rok oslavuje 25. výročie od svojho založenia. Počas špeciálneho trojhodinového koncertu si okrem aktuálnej zostavy zahrali známe punkové hity aj bývalí členovia skupiny.

Kto sú Asenth?

Bratislavská formácia od začiatku patrila medzi najperspektívnejšie a najpracovitejšie kapely Rockovej maturity. Za relatívne krátky čas fungovania - existuje od roku 2014 - dokázala presvedčiť rockové obecenstvo, porotcov súťaže a tiež aj zopár promotérov akcií o svojom mieste na scéne. Chalani stihli vydať dve EP nahrávky - Bez zábran (2014) a novinku S tebou viem, ktorú nedávno oslávili na koncerte v klube Randal.

Asenth hrá od svojho založenia v rovnakej zostave: Tomáš (spev, scream), Ivoš (gitara), Marek (gitara, vokál), Tibor (basa, vokál) a Vladoš (bicie). Ide kapelu o mladých, ale skúsených hudobníkov, napríklad Tomáš je tiež frontmanom kapely Rust2Dust. V rámci Rockovej maturity mali aj najmladšieho člena - 15-ročného bubeníka Vladimíra "Vladoša" Pašku, ktorý počas finále získal cenu za najlepší individuálny výkon v kategórii bicie nástroje.


Za Digital Rock Media a Slovenské hudobné fórum o.z. pripravil Roland Koncz. Článok bol upravený redakciou Hudba.sk. Viac informácií nájdete na stránkach www.rockovamaturita.sk awww.facebook.com/rockovamaturita.

Foto: Imrich Pluhár