Kráľovská mincovňa (Royal Mint) vydala novú pamätnú mincu na počesť 60. výročia založenia britskej rockovej skupiny The Rolling Stones. Informoval o tom v noci na sobotu magazín New Musical Express (NME).


Minca je piatou zo zberateľskej série Music Legends (Hudobné legendy), ktorú vydala Kráľovská mincovňa po platidlách vzdávajúcich poctu Queen, Eltonovi Johnovi, Davidovi Bowiemu a The Who.

      
Na päťlibrovej minci je vyobrazená silueta skupiny počas koncertu, jej názov v klasickom fonte formácie z roku 1973 a roky '62-'22. 
Ide o poslednú mincu, ktorú Kráľovská mincovňa vydala v tomto roku s podobizňou zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. na druhej strane platidla.
      
"Máme veľkú radosť, že sme boli ocenení oficiálnou mincou Spojeného kráľovstva. Ešte významnejšie je, že sa jej vydanie zhoduje s naším 60. výročím," uviedla kapela vo vyhlásení. 
"Sme radi, že môžeme touto zberateľskou mincou vzdať poctu hudobným úspechom skupiny The Rolling Stones. Dúfame, že pre milióny fanúšikov na celom svete je to vhodný spôsob, ako osláviť jej 60. výročie," oznámila Kráľovská mincovňa.
      
Minca vychádza v deviatich rozličných verziách v cene od 14,5 libry po 12.500 libier.

Zdroj: TASR

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones