Americké sesterské trio Haim zvíťazilo v ankete BBC Sound of 2013, ktorá predurčuje najväčšie hudobné hviezdy roka. Dnes predpoludním o tom informovali organizátori z Britskej vysielacej spoločnosti (BBC). Aj ďalšie miesta v prvej päťke obsadili ženské interpretky.

Kapelu Haim tvoria sestry Este, Danielle a Alana Haimové vo veku 21 až 26 rokov. Formácia, ktorú prirovnávajú ku skupine Fleetwood Mac, vlani vydala single Forever a Don't Save Me. Ten druhý sa v britskom rebríčku umiestnil na 74. mieste. Skupina už stihla predskakovať takým interpretom ako Julian Casablancas, Kesha, Mumford & Sons či Florence and the Machine. Tento rok by mala vydať debutový štúdiový album.

Haim - Forever

O výbere v ankete BBC Sound of 2013 rozhodovalo 213 britských hudobných expertov - každý z nich uviedol troch interpretov a najčastejšie uvedené mená sa dostali do zoznamu. Prvú päťku postupne zverejňovali od 31. decembra 2012. Na druhom mieste skončilo londýnske duo AlunaGeorge a na trojke americká raperka Angel Haze. Štvrtá priečka patrí anglickej soulovej speváčke Laure Mvula a prvú päťku uzatvára škótska elektro-popová formácia Chvrches.

Po prvý raz sa tak stalo, že prvú päťku ovládli ženy, respektíve formácie so ženskými líderkami. Na decembrovom longliste boli okrem nich aj A*M*E, Arlissa, King Krule, Kodaline, Little Green Cars, Palma Violets, Peace, Savages, The Weeknd a Tom Odell. Posledný menovaný bol 20. decembra vymenovaný za víťaza v podobnej ankete Critics' Choice, ktorú udeľujú v rámci Brit Awards. Okrem neho boli vo finálovej trojke nominovaní aj AlunaGeorge a Laura Mvula. Viac info o Critics' Choice a hudobné ukážky

Chvrches - Lies

Zoznam Sound of... zostavuje BBC už jedenásty rok. V ankete nezáleží na žánri či krajine pôvodu umelcov. Nesmú však mať vo Veľkej Británii vydaný album alebo singel, ktorý sa dostal do Top 20, pričom v roku 2012 bol hranicou dátum 11. november. Okrem toho by mali byť pre britské publikum nováčikmi - nesmú byť známi ako členovia iných skupín, zo seriálov či televíznych súťaží ako X Factor alebo American Idol.

V minulom ročníku zvíťazil soulový spevák Michael Kiwanuka, ktorý bol tento rok za svoj debutový album Home Again (2012) nominovaný na prestížnu Mercury Prize (získali ju napokon Alt-J). Na druhom mieste vlani skončil Američan Frank Ocean, ktorého album Channel Orange nechýbal v takmer žiadnom významnom koncoročnom rebríčku, na trojke raperka Azealia Banks a na štvrtej priečke producent Skrillex. Rok predtým triumfovala speváčka Jessie J a pred ňou ďalšia speváčka Ellie Goulding, ktorá sa v apríli po prvý raz predstaví na Slovensku.

Ďalšími víťazmi sú: 50 Cent (Sound of 2003), Keane (Sound of 2004), The Bravery (Sound of 2005), Corinne Bailey Rae (Sound of 2006), Mika (Sound of 2007), Adele (Sound of 2008) a Little Boots (Sound of 2009). Do prvej päťky sa v uplynulých rokoch dostali napríklad Dizzee Rascal (Sound of 2003), Franz Ferdinand, Razorlight a Joss Stone (Sound of 2004), Bloc Party a Kaiser Chiefs (Sound of 2005), Plan B (Sound of 2006), Klaxons (Sound of 2007), Duffy a Glasvegas (Sound of 2008), La Roux, White Lies a Florence and the Machine (Sound of 2009), Hurts (Sound of 2010) alebo James Blake a The Vaccines (Sound of 2011).

Informácie pochádzajú z webovej stránky bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA, pm
Foto: Facebook.com/haimtheband

Súvisiaci interpreti: AlunaGeorge, Haim