Kapela Desmod včera na Slávikovi opäť triumfovala v kategórii Skupina a zároveň získala Absolútneho Slávika za najviac fanúšikovských hlasov. Napriek tomu frontman Kuly tvrdí, že pozornosť by sa mala venovať skôr začínajúcim kapelám. Ďalší ocenení zase prezradili niečo o svojich tohtoročných plánoch.

Okrem Desmodu si z udeľovania cien odniesli zlaté trofeje aj spevák Peter Cmorik a speváčka Tina, v rámci všetkých kategórií získali po dve ceny Zuzana Smatanová a tiež novšie mená na scéne Celeste Buckingham, Ego a Peter Bič Project. Výsledky ankety Slávik 2012 zverejnili v nedeľu večer na ceremoniáli v bratislavskej Inchebe, ktorý v priamom prenose odvysielala televízia Joj. Slávnostný večer sme komentovali naživo, prečítajte si viac!

Nitrianska kapela Desmod na čele so spevákom Kulym sa medzi skupinami presadila už po siedmy raz za sebou, Absolútneho Slávika má druhýkrát. "Veľmi sa tešíme. Tá cena patrí všetkým ľuďom, ktorí podporujú našu muziku a chodia na naše koncerty," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA frontman Kuly. Podľa jeho slov je však v slovenskom éteri stále málo tuzemskej tvorby. "Dúfam, že slovenskej hudby bude stále viac. Samozrejme, treba podporovať aj zahraničné pesničky, ale väčší priestor by mali dostať naše začínajúce kapely," skonštatoval.

Pozrite si najväčší FOTOREPORT zo Slávika 2012

Cmoro sľubuje nový album, Celeste chystá prekvapenie

Medzi spevákmi sa z nečakaného víťazstva radoval Peter Cmorik, pre ktorého to bol už piaty triumf, no prvý od roku 2011. Strieborného Slávika si z petržalského výstaviska odniesol Miro Žbirka a bronz vlaňajší víťaz Richard Müller. "Priznám sa otvorene, nečakal som to. Som však za toto ocenenie vďačný a mám pocit, že prišlo v pravý čas. Teraz totiž pracujem na novom albume a myslím si, že sa mi vďaka nemu bude ľahšie dýchať," priznal sa Peter Cmorik. Spomínanú nahrávku by pritom rád vydal v máji. "Už máme nahratých pár vecí a v súčasnosti dopĺňame ešte nejaké nástroje a spevy. Bol by som rád, keby album vyšiel v máji, ale to je taký môj nezáväzný termín," dodal.

Najpopulárnejšou speváčkou sa stala Tina, ktorá dokázala obhájiť svoje vlaňajšie víťazstvo. Na druhej priečke skončila iba 17-ročná Celeste Buckingham. Tá získala ešte jednu sošku, keď triumfovala v kategórii Objav roka. Na tretej pozícii sa medzi speváčkami umiestnila šesťnásobná víťazka tejto kategórie Zuzana Smatanová. Aj ona získala ešte jednu cenu navyše, keď sa presadila v kategórii Web roka.

"Je to neskutočné a som veľmi vďačná svojim fanúšikom. Podporujú ma od začiatku cez všetko dobré aj zlé. Nesmiem zabudnúť poďakovať aj mojej mame, ktorá je mi veľkou inšpiráciou," uviedla v krátkom rozhovore dojatá Celeste. Tú už v utorok čaká cesta do Spojených štátov amerických. "Na Slovensko sa vrátim v marci, potom v máji a asi aj v júli. Na pláne sú nejaké koncerty a jedno prekvapenie, ktoré vyjde v apríli alebo v máji. Viac však prezradiť nemôžem," dodala.

Peter Bič Project sa chystá do zahraničia

Po dve ocenenia v nedeľu večer získala aj skupina Peter Bič Project. Prvú sošku si odniesla ako Skokan roka a uspela tiež v kategórii Rádioslávik. "Máme rozbehnuté rôzne aktivity a viacero dohodnutých koncertov. V máji napríklad hráme v Ľubľane na najväčšom slovinskom festivale a riešime aj Poľsko či Marseille," prezradil líder kapely Peter Bič. "Okrem toho by sme chceli tento alebo budúci týždeň vypustiť skladbu Searching... ako náš ďalší singel, ku ktorému by mal vzniknúť aj videoklip," doplnil.

Počas večera, ktorý niesol podtitul Intergalactic Music Awards, sa predviedli Celeste Buckingham, IMT Smile, Majk Spirit, Robert Burian, Peter Bič Project, Monkey Business či Billy Barman. Súčasťou podujatia v réžii Jeffa Minaříka bola aj pocta Mekymu Žbirkovi, ktorý na jeseň oslávil 60. narodeniny. V rámci nej sa na pódiu predviedli Peter Cmorik a Mária Čírová (V slepých uličkách), Kuly a Zuzana Smatanová (Dr. Jekyll a Mr. Hyde), Tomáš Palonder a Dominika Mirgová (Kúp mi knihu) či Majk Spirit (Ako obrázok). Poctu zavŕšila skladba Poraď si sám a vystúpenie samotného oslávenca, ktorý v sprievode komorného orchestra Sinfonietta Bratislava pod vedením dirigenta Adriána Kokoša, zaspieval piesne Atlantída, Denisa a Mám rád


Prehľad ocenených v ankete Slávik za rok 2012

Skupina: 
Zlatý Slávik: Desmod 
Strieborný Slávik: IMT Smile 
Bronzový Slávik: Elán 

Speváčka: 
Zlatý Slávik: Tina 
Strieborný Slávik: Celeste Buckingham 
Bronzový Slávik: Zuzana Smatanová 

Spevák: 
Zlatý Slávik: Peter Cmorik 
Strieborný Slávik: Miro Žbirka 
Bronzový Slávik: Richard Müller 

Absolútny Slávik: Desmod 

Objav roka:
 
Celeste Buckingham
Skokan roka: Peter Bič Project 
Rádioslávik: Peter Bič Project - Hey Now
Hit roka: Ego feat. Robert Burian - Žijeme len raz 
Videoklip roka: Ego feat. Robert Burian - Žijeme len raz 
Web roka: Zuzana Smatanová (zuzanasmatanova.sk)

Zdroj: SITA
Foto: Ján Zemiar

Súvisiaci interpreti: Desmod, Peter Cmorik