Najviac hlasov od fanúšikov získala skupina Desmod, vďaka čomu je opäť Absolútnym slávikom. V rámci troch hlavných kategórií menšie prekvapenia priniesla len kategória Speváčka - strieborná je Celeste a zlatá Tina, ktorá čaká bábätko, takže ďakovala v dokrútke na ihrisku. Hudobným vrcholom bola pocta Mira Žbirku sebe samému.

Pozrite si najväčší FOTOREPORT zo Slávika 2012

Ďalšie články k téme:

Slávik 2012 na americký spôsob: tvorcov scény inšpirovali Billboard Music Awards

Desmodu na víťazstvo stačilo 8176 hlasov, Celeste takmer zlatá

Kuly z Desmodu: "Väčší priestor by mali dostať začínajúce kapely"

No Name: "Výsledky Slávika nie vždy zodpovedajú reálnemu úspechu"

Archív nášho komentára pre budúce generácie

23:45
 Prvé live komentovanie máme na Hudba.sk úspešne za sebou. Ak ste sa nudili, sťažujte sa u produkcie Slávika 2012. My sme sa nenudili ani náhodou, takže keď sa z toho celého spamätáme, v pondelok tu nájdete ďalšie články a fotografie. Zatiaľ nám v diskusii napíšte svoj názor, či tohtoročný Slávik splnil vaše očakávania, nech už boli akékoľvek. Videá z vystúpení dopĺňame už teraz, keďže niektorí televízni diváci dokážu veci zavesiť na Youtube skôr než stihnete prečítať magické slovíčko SOZA. Dobrú noc!

23:35
Po melódii Happy Birthday ešte Meky s orchestrom pridáva pozitívnu Mám rád. Celkom fajn záver večera. Meky sa zjavne držal pravidla "Ak chceš, aby to bolo urobené poriadne, urob si to sám", a tak ani svoju narodeninovú hudobnú poctu na Slávikovi nenechal celú v réžii ostatných. A dobre urobil, aspoň aj diváci, ktorí neboli na jeho narodeninovom koncerte, mohli vidieť, o čo prišli.

23:25 
Na pódium prichádza samotný Meky Žbirka, no keď už to vyzerá na ďalšiu z jeho početných vtipných príhod, svetlá zhasnú a odspieva Atlantídu. Následne sa venuje Denise s komorným orchestrom Sinfonietta Bratislava pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Jednoznačne najlepšie hudobné číslo večera.


23:20 K pocte Mekymu sa pridávajú aj Kuly a Zuzana Smatanová s Dr. Jekyll a Mr. Hyde na podmaz jedného z najväčších hitov minulého roka Somebody That I Used To Know od Gotye-ho. Tomáš Palonder a Dominika Mirgová si to rozdali v ďalšej Mekyho skladbe Kúp mi knihu. Následne všadeprítomný Majk Spirit prezentuje mashup svojej Sexy s Mekyho Ako obrázok. Oslava vrcholí trackom Poraď si sám, produkcia si tentokrát požičala hudbu od Beastie Boys.

23:18
Minuloročne poctený Richard Müller konferoval tohtoročnú špeciálnu hviezdu Slávika Mira Žbirku. Konečne sa dozvedáme o Moduse. Príhody o tejto skupine sú už každoročnou tradíciou. Meky ešte stále oslavuje vlaňajšie 60-te narodeniny, a pri tejto príležitosti sme najprv svedkami spolupráce Petra Cmorika a Márie Čírovej. Spievajú spolu V slepých uličkách a ladí im to.

23:10 Absolútnym Slávikom za rok 2012 sa stáva Desmod. Opäť bez prekvapenia, Kuly priznáva, že je mu to už trápne.

23:01
Niekdajší súťažiaci Štefan Skrúcaný a Michal Hudák - voice of the Slávik - vyhlasujú absolutného Slávika. Vtip so skokom Felixa Baumgartnera nasleduje politicky nekorektný zlatý klinec slávikovského humoru. Absolútneho Slávika sa totiž pokúsi odovzdať starý ujo, nápadne sa ponášajúci na prezidenta Slovenskej republiky. Fór večera: "Už môžete odstúpiť."

22:55
Pri ďakovaní za Hit roka Ego vyzdvihuje "konkurenčné" hity od Celeste a Majka Spirita a ďakuje producentovi hitu Žijeme len raz Robertovi Burianovi, ktorý má v Inchebe vlastný stage. Nevšimnúť si Egov fešný motýlik a dôraz na slabiku "le" by bol hriech a ceLE zLE.

22:53 
"Zakladatelia prvého intergalaktického divadla" Kristína Turjanová a Ľuboš Kostelný predstavujú svoje prvé vesmírne dielo. Vyzerajú pri tom dobre, ale rieši niekto, o čom to vôbec je?

22:46
Vystupujú IMT Smile so singlom Viac. Pre istotu až po reklame.

22:34 Tina
získava zlatého Slávika pre najobľúbenejšiu slovenskú speváčku. Je to buď veľkým facebookovským fanklubom alebo zotrvačnosťou, keďže v roku 2012 o nej zase až tak veľa počuť nebolo. Poďakovala vo videodokrútke, keďže čaká bábätko. Želáme jej, aby bolo tiež zlaté!

Tina ďakovala vo videodokrútke Zdroj: tv jojPozrite si viac záberov z prenosu - kvalitnejšie fotky prinesieme zajtra v sekcii Magazín - Fotoreporty

22:32
Ani v tomto ročníku nesmie chýbať Martin "Pyco" Rausch. V spoločnosti Tomáša Palondera s rečovými ťažkosťami prezentujú "home made spevácke video".

22:28
Mladá hviezda Celeste Buckingham opäť nemá slov - preberá cenu pre striebornú Slávicu v kategórii speváčka.

22:22
Nominácie na speváčku roka predstavujú Miss 2012 Kristína Krajčírová a Majk Spirit. Šok! (väčší ste v živote nezažili) Minuloročná strieborná Slávica Zuzana Smatanová a historicky najúspešnejšia speváčka v ankete je tento rok po prvýkrát bronzová. Aspoň web má najlepší.

22:20 Nevydarený fórik Mirky Partlovej a Petra Cmorika urobil entré Egovi a jeho Videoklipu roka. Pri preberaní ceny vzdal hold Rytmusovi a označil ho za pôvodcu súčasnej popovej hudby.

22:12 Peter Bič Project
hrajú tú najhranejšiu pesničku, ktorú sme už dlho nepočuli. Reklama, zdá sa, platí len pre Monkey Business.

22:09 
Po scénke Kristíny Svarinskej a riaditeľa mestského divadla v Bratislave vyhráva cenu Objav roka Celeste Buckingham. Presne ako sme predpokladali. Mladá nádejná hviezda nestíha zdôrazňovať slovo "ďakujem".

Celeste Buckingham pri ďakovaní Zdroj: tv joj

21:48
Rádio Slávika odovzdávajú moderátori rádia Expres a bubeník skupiny Get Explode. Najhranejší nebol nik iný ako Peter Bič Project a ich Hey Now.

21:45
Líder IMT Smile Ivan Tásler sa nielenže dostavil na Slávika, ale aj odovzdáva cenu za najlepší web roka. Spoločnosť mu robí Katka Knechtová. Objavujú aj narážky na odchod Knechtovej z IMT Smile. Výsledok nakoniec vyhlásil Peter Bič. Víťazom sa nestáva Hudba.sk, ale web Zuzany Smatanovej. 

21:38
Chvíľka pre FM-kovskú "alternatívu": Vec označil kapelu Billy Barman za svojich obľúbených metalistov. Barmani hrajú svoj hit Cigánska a robia si dobrú reklamu. Takže to nakoniec nie je celé len o Majkovi Spiritovi a Ďurovi Mokrom.

21:30
 Po reklame vystúpia IMT Smile, Billy Barman a Peter Bič Project. Len aby to nebolo cez reklamu...

21:25 
Piaty zlatý Slávik pre Petra Cmorika. Fanúšikom v ďakovačke sľúbil vydanie štvrtého albumu. Mať viac Slávikov ako albumov je predsalen trochu odveci.

Peter Cmorik je zlatý slávik Zdroj: tv joj

21:23
Tak nie. Vítame Celeste Buckingham a opäť Juraja Mokrého. Moc im to spolu nejde.

21:20
Matej Rupert a Tonya Graves z Monkey Business vyhlasujú druhé miesto v kategórii Spevák roka. Vyhral Meky Žbirka, ktorý je stálicou v tejto súťaži na akomkoľvek umiestnení. Opäť sa dopočujeme o historkách z Anglicka a o skupine Modus.

21:15
Sisa Lelkes-Sklovská a Juraj Lelkes-Lelkes. Aspoň takto to oznámil Michal Hudák. Prominentný pár sa postaral o trapas s vyhlásením bronzového speváka. Ešte pred dokrútkou o nomináciách sme sa od nich dozvedeli, že je to Richard Müller. Ten musel čakať pod pódiom, kým ho vyhlásili znova, navyše tretie miesto ho vraj sklamalo, keďže vlani bol zlatý. Ako keby to nebolo jedno.

21:09 Dominika Mirgová uviedla The Pastels, Ladylicious, Credance a Richarda Rikkona spolu s Majkom Spiritom a Celeste Buckingham. Neznelo to až tak chaoticky, ako sa to číta.

21:04
Eva Máziková (áno, tá!) a Tomáš Hafner (áno, ten!) vyhlásili Skokana roka 2012. Stal sa ním Peter Bič Project.

20:55
 Vystúpenie známej českej kapely v polovici prerušila reklama. Zvyšok si užili len diváci v Inchebe.

20:53 
Priestor pre Juraja Mokrého a jeho "jam"... Našťastie len uvítal Monkey Business.

20:50 
Karin Haydu a Janko Lehotský odovzdajú cenu zlatého Slávika za rok 2012 v kategórii skupina. Opäť "zaujímavý a nenútený" dialóg. Víťazí Desmod. Je to už ich siedmy zlatý Slávik a k vyrovnaniu sa Elánu chýba už len jeden.

Desmod získal siedme zlato Zdroj: tv joj

20:48 
Strieborného Slávika získali IMT Smile. Dokonca prišiel aj Ivan Tásler!

20:47
Cenu striebornej kapele odovzdá Peter Nagy, ktorý nezabudol pripomenúť 30-ročnú kariéru svojej skupiny Indigo.

20:45 
Bronzový je Elán, cenu prebral Peter Farnbauer. Tých ostatných to zrejme už prestalo baviť. Urobte im láskavosť a prestaňte im posielať tie hlasy!

20:43 
Marián Miezga a Róbert Jakab po "vtipnom" dialógu oznámili nominovaných v kategórii Skupina roka a chystajú sa odovzdať bronzového Slávika.

20:35
Tradičné navážanie sa do prítomných interpretov v rámci úvodu.

20:32
Tohtoročného Slávika odštartoval spot s nahým Kulym a svetelná show The Pastels s Robertom Burianom.


Z histórie: kto sú prví a kto najúspešnejší Slávici?

Pri príležitosti odovzdávania cien ankety Slávik 2012 s prívlastkom najprestížnejšia hudobná anketa na Slovensku sme sa v redakcii rozhodli ešte pred samotným komentárom prenosu pripraviť malý prierez históriou tohto galavečera. Pripomenieme si tak mená, na ktoré ste pravdepodobne dávno zabudli či začiatky tých, ktorí na nás vyliezajú aj z rôznych kuchynských alebo iných zariadení v domácnosti.

Slovenský Slávik vznikol v roku 1998. Mal tri kategórie, ktoré sa dnes označujú za hlavné. Zlatého slávika v kategórii Speváčka v prvom ročníku získala Barbara Haščáková, ktorá predbehla okrem speváčok (Marika Gombitová, Dara Rolins, Ingola a ďalšie), aj herečky (Kamila Magálová, Zdena Studenková) a modelku (Ivana Christová). V mužskej kategórii porazil Pavol Habera stálice populárnej hudby (Róbert Kazík, Otto Weiter), hercov (Ján Gallovič, Andy Hryc) i zabávačov (Ibrahim Maiga, Miro Noga, Štefan Skrúcaný). Poslední dvaja spomínaní si to nedokázali vykompenzovať ani v tretej kategórií venovanej skupinám (áno, aj dvaja sú skupina). V ťažkej konkurencii Lojzo, Maduar, Elán a Senzus podľahli partičke okolo Joža Ráža.

Práve Elán je historicky najúspešnejším interpretom v ankete. Na konte má osem zlatých, štyroch strieborných a dvoch bronzových slávikov. Nižšie si môžete pozrieť, ako sú na tom z tohto pohľadu ďalší interpreti v jednotlivých hlavných kategóriách. Zoradili sme prvých päť, no medzi speváčkami za zmienku stojí aj Marika Gombitová. Nikdy nezískala zlato, no napriek tomu, že na scéne počas existencie Slávika nie je aktívna, bola päťkrát strieborná a dvakrát bronzová.

Speváci:
1. Peter Cmorik (4x zlato, 2x striebro)
2. Miro Žbirka (3x zlato, 4x striebro, 4x bronz)
3. Richard Muller (3x zlato, 2x striebro, 4x bronz)
4. Pavol Habera (2x zlato, 2x striebro, 3x bronz)
5. Jožo Ráž (2x zlato, 2x striebro, 1x bronz)

Speváčky:
1. Zuzana Smatanová (6x zlato, 1x striebro)
2. Jana Kirschner (4x zlato, 3x striebro, 2x bronz)
3. Misha (2x zlato)
4. Barbara Haščáková (1x zlato, 1x striebro, 1x bronz)
5. Tina (1x zlato, 1x striebro)
6. Marika Gombitová (5x striebro, 2x bronz)

Skupiny:
1. Elán (8x zlato, 4x striebro, 2x bronz)
2. Desmod (6x zlato, 2x bronz)
3. No Name (5x striebro, 1x bronz)
4. IMT Smile (3x striebro, 1x bronz)
5. Senzus (1x striebro, 3x bronz)

Poznámka: Výsledky ročníka 2012 nie sú v prehľade zarátané.

O zabudnutých objavoch a pokusoch o svetovú šou

Za 15 rokov existencie tejto ankety sme vďaka jej kategórii Objav roka spoznali Inekafe, Roba Pappa, Mishu, Katku Koščovú ale aj Desmod, Komajotu, Jadranku, Horskú Chatu či Adama Ďuricu. Niektorí sa presadili viac, iní menej, no vtipné je, že Slávik objavil aj mená, o ktorých po prevzatí ceny už nikto nikdy nepočul - konkrétne Emily a Ján Mitaľ. To nie je prípad doteraz posledného objaveného - Majka Spirita, ktorý má takú silnú fanúšikovskú podporu, že sa môžeme obávať, či tento rok nevyhrá kategóriu Spevák. V tomto roku je vzhľadom na krivku stúpania svojej hviezdy najväčším ašpirantom na "objavenie" Celeste Buckingham.

Odovzdávanie cien spojené s galavečerom sa za posledné roky vyznačovalo snahou scenáristov a režisérov urobiť tematické prepojenie. Najvýraznejšie sa v pamäti zachovali azda len dve. Prvou bola rôznorodosť hudby počas striedania dekád. Bol to Slávik 2009 a vystupujúci interpreti sa pred vyhlasovaním jednotlivých cien vžili vždy do iného hudobného obdobia. Moderátorom bol Juraj Mokrý, z ktorého mali viacerí nominovaní hudobníci vzhľadom na jeho nemiestne poznámky oprávnené obavy.

Minulý rok stavili organizátori prvýkrát na tému okolo svojich moderátorov. Martin "Pyco" Rausch a Jakub Prachař boli pseudoproducenti, ktorí rozhodovali o tom, kto na Slávikovi vystúpi a kto nie. Slávik 2011 bol charakteristický rapovým introm oboch "producentov" a množstvom ďalších viac či menej trápnych momentov. Minulý rok definitívne potvrdil, že na Slávikovi v prvom rade nejde o hudbu ale o šou. Už len urobiť ju dobre, aspoň tak, ako bratia Česi.

Tentokrát tvorcovia stavili na intergalaktický program. Do vesmírnych kombinéz sa už v upútavkach obliekli René Štúr Sveťo Malachovský alias Igor Šrámek a Adonisz Szabo. Od zvedavosti ani nedýchame.

Špeciálne čísla a hudobné pocty

Popri vtipných scénkach, ktoré nemusia každého osloviť, má Slávik takmer každý rok eso v rukáve v podobe špeciálnej produkcie. Minulý rok spievali na počesť Richarda Müllera tri speváčky (Zuzana Smatanová, Katarína Knechtová a Zdenka Predná) hit Rieka.  Slovensko bolo v histórii slovenskej hudobnej ankety tiež svedkom zoskupenia G8 (Kuly, Kuko, Martin Máček, Robo Papp, Igor Timko, Rasťo Kopina, Miko Hladký, Vratko Rohoň), ktoré v rámci pocty zosnulému Dodovi Dubánovi (členovi skupín Tublatanka a Money Factor) v roku 2004 prespievalo Vráť trochu lásky medzi nás.

Medzi špeciálne momenty v minulosti patrili aj premiéry. V rámci jedného z ročníkov odpremiérovala svoju comebackovú skladbu Pokoj v duši štvornásobná zlatá slávica Jana Kirschner a originálnu verziu piesne Biely kvet (pred cenzúrou Čierny kvet) odprezentoval do pol pása vyzlečený Pyco s vytetovaným menom dnešného šesťdesiatnika – Mekyho Žbirku. Práve jemu bude venovaná tohtoročná pocta.

Koho zaujíma Slávik?

Na záver ešte malá úvaha na tému "najprestížnejšia hudobná anketa". Slávik je anketou popularity, resp. obľúbenosti interpretov, preto jej kredit a výpovedná hodnota stojí a padá na počte hlasujúcich. Tu treba konštatovať, že oproti začiatkom má "prestíž" Slávika klesajúcu tendenciu. Napríklad hneď v druhom ročníku v roku 1999 získala skupina Elán 50.631 hlasov, čo je najviac z celej histórie ankety. O rok neskôr by bola Absolútnym slávikom (keby sa vtedy udeľoval) Jana Kirschner so 47.356 hlasmi, no odvtedy na víťazstvá v jednotlivých kategóriách vždy stačilo menej a menej hlasov. Desmodu za rok 2011 stačilo na celkové víťazstvo 16.299 hlasov a Zuzane Smatanovej v roku 2010 dokonca len 14.514.

Jedným z dôvodov je, že sa postupne zväčšovala konkurencia – hlasy sa delili medzi viac a viac nádejných adeptov. Síce z hľadiska kvality domácej scény a jej porovnateľnosti so zahraničím stále nie je nad čím jasať, oproti koncu 90. rokov tu dnes rozhodne máme viac interpretov, ktorí si nejaký ten fanúšikovský hlas zaslúžia, a ľudia už nemusia hlasovať za hercov či modelky. Nedá sa však nepostrehnúť aj trend, že hlasuje menej ľudí ako v minulosti. Vrcholom Slávika z hľadiska záujmu ľudí boli roky 1999 až 2003. Čo je paradoxom, pretože v tých časoch internet ani mobily neboli na takej úrovni ako v posledných rokoch a fanúšik musel na poslanie hlasu vynaložiť viac úsilia.

Ťažko odhadnúť, či záujem o anketu (vyjadrený hlasovacou aktivitou) môže začať opäť stúpať, záleží zrejme aj na kvalite a profesionalite samotnej šou, ktorá minulý rok za veľa nestála. A v neposlednom rade na kvalite interpretov a úspešnosti nových mien, pretože nikoho nemôže baviť anketa, v ktorej každý rok "medaily" berú tie isté mená. Označenie ankety za "najprestížnejšie hudobné ceny" teda vyznieva trochu rozpačito, keď v 5-miliónovej krajine stačí interpretom na víťazstvo menej ako 20-tisíc hlasov. Ale je pravda, že iná anketa, ktorá by reprezentovala vkus Slovákov lepšie, tu jednoducho nie je.

Autori: Marek Majzon, Patrik Marflák
Foto: SITA/Gabriel Kuchta

Súvisiaci interpreti: Desmod