Americká kapela Chic plánuje v júni vydať nový album. Formácia, ktorú v roku 1976 spoluzakladal gitarista Nile Rodgers, uvedie novinku na trh prostredníctvom vydavateľstva Warner Bros. Rovnako ako v prípade Giorgia Morodera pôjde o prvý štúdiový album po 23 rokoch.

A rovnako ako u talianskeho producenta, aj v tomto prípade možno povedať, že nový album by nebol, keby nebola úspešná spolupráca s francúzsky elektronickým duom Daft Punk na albume Random Access Memories (2013), ktorý vrátil do mainstreamu staré dobré disco. Pred jeho vydaním totiž asi len málokto z dnešnej generácie fanúšikov vedel, kto je Nile Rodgers a že kedysi bola populárna kapela Chic. Práve nedávne spolupráce gitaristu s Daft Punkom (Get Lucky, Lose Yourself to Dance, Give Life Back to Music), a neskôr aj s Aviciim (Lay Me Down) alebo s Disclosure a Samom Smithom (Together) ho predstavili mladému publiku, vďaka čomu získal nahrávaciu zmluvu na nový album vo veľkom vydavateľstve.

"Nile nikdy neprestal napredovať, takže som naozaj nadšený, že ho môžem prijať do rodiny Warner Bros., čím začne novú kapitolu jeho výnimočnej kariéry," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ vydavateľstva Cameron Strang. Skupina Chic, v ktorej sa počas jej fungovania vystriedalo niekoľko desiatok hudobníkov (aktuálnu zostavu tvorí deväť muzikantov), by mala 20. marca zverejniť prvý singel s názvom I'll Be There. Rodgers pieseň venoval Bernardovi Edwardsovi, s ktorým pôsobil v Chic až do jeho smrti v roku 1996. Názov nového albumu zatiaľ kapela nezverejnila.


Formácia Chic patrí k najvplyvnejším kapelám disco éry. Debutovú eponymnú štúdiovku vydala v roku 1977, postupne na ňu nadviazala nahrávkami C'est Chic (1978), Risqué (1979), Real People (1980), Take It Off (1981), Tongue In Chic (1982), Believer (1983) a Chic-ism (1992). Okrem nich vydali aj niekoľko kompilácií a dva koncertné záznamy Live at the Budokan (1999) a A Night in Amsterdam (2006). Medzi ich najväčšie hity patria piesne ako Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah), Everybody Dance, Le Freak, I Want Your Love, Good Times alebo My Forbidden Lover.

Nile Rodgers okrem spomenutých umelcov spolupracoval aj s Madonnou, Dianou Ross, Davidom Bowiem, Mickom Jaggerom, Cyndi Lauper, Ericom Claptonom, Duran Duran, INXS či Lady Gaga. V utorok (3.2.) si v rámci týždňa pred 57. odovzdávaním cien Grammy prevzal President's Merit Award - špeciálne ocenenie od producentského krídla Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Pieseň Le Freak okrem toho uvedú do Siene slávy Grammy.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Nme.com, Grammy.com, Facebook.com/NileRodgersOfficial)
Foto: Facebook.com/NileRodgersOfficial

Súvisiaci interpreti: Chic