Známa slovenská world music/etno kapela Družina oslavuje tento rok 15 rokov na hudobnej scéne. Prvým darčekom pre fanúšikov je nový singel Svieže rána, ktorého časť môžete v týchto dňoch počuť aj v televíznej reklamnej kampani s názvom Z lásky k Slovensku od známeho obchodného reťazca. Pieseň je zároveň predzvesťou pripravovaného albumu.

Rok 2015 je pre Družinu výnimočný. Kapela, ktorej repertoár tvoria jedinečne spracované ľudové piesne z rôznych slovenských regiónov, oslavuje 15. výročie svojej existencie a chystá veľa prekvapení. "To, že Družina koncertuje už 15 rokov, považujem za malý zázrak, keďže nie sme komerčná skupina," hodnotí fungovanie kapely jej basgitarista Aty Béreš a dodáva, že všetko, čo dosiahli, je výsledkom tvrdej práce a úsilia.

Fanúšikovia sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na nový album a turné, na ktorom kapela predstaví aj novú tvorbu. Čakanie môže spríjemniť nový chytľavý singel Svieže rána, ktorý je nabitý pozitívnou energiou a vyzdvihuje lásku k Slovensku. Úryvok z tejto pesničky môžete v súčasnosti počuť aj v reklamnej televíznej kampani s príznačným názvom Z lásky k Slovensku, ktorej súčasťou sú rôzne spoty, avšak v každom z nich znie spomínaná pieseň od Družiny.

Jeden zo spotov s novinkou Družiny:


Oslovili priaznivcov rocku aj ľudoviek

"Nebolo jednoduché dostať sa do hlavy objednávateľom a pripraviť pieseň, ktorá bude príjemná, hlavne v štýle Družiny, a zároveň sa bude dať použiť aj v reklame. Keďže však išlo o propagáciu slovenských producentov potravín, farmárov a teda o Slovensko ako také, bola nám táto téma blízka a verím, že sa to podarilo," prezradil zákulisie tvorby nového singla Aty Béreš, ktorý pomohol gitaristovi kapely Martinovi Sabovovi zložiť hudbu. Text napísala Izabela Bérešová a pesničku nahrala Družina v známom banskobystrickom nahrávacom štúdiu PJ Sound Studio.

"Ohlasy na nový singel sú veľmi pozitívne, ľudia nám píšu, že napriek tomu, že ju počujú niekoľkokrát z televízie, nezunuje sa im. Práve naopak, chcú ju mať doma na CD. Je to podľa nás zázračná skladba, ktorá dokázala osloviť viaceré vekové kategórie poslucháčov, fanúšikov rôznych žánrov od ľudoviek až po rock," teší sa Béreš.

Vypočujte si celú skladbu Svieže rána:


Už tretí rok s Petrou Humeňanskou 

Za 15 rokov existencie sa v skupine vystriedalo množstvo muzikantov, od roku 2013 je jej stálou súčasťou aj známa speváčka Petra Humeňanská. "Po odchode speváčky Danky Ferienčíkovej v roku 2012 z dôvodu materských povinností, nastalo ťažké obdobie hľadania novej tváre a hlasu Družiny. Peťa bola v našom zozname od začiatku, keďže som ju poznal ako úžasnú speváčku a herečku so vzťahom k prírode a ľudovým tradíciám. Slovo dalo slovo a Peťa s nami spieva už tretí rok," priblížil Aty Béreš dôvody, prečo sa rozhodli osloviť práve speváčku, ktorú verejnosť spoznala v prvej sérii hudobnej súťaže Slovensko hľadá Superstar.

"Hneď na prvom koncerte ukázala, že je veľká profesionálka. Aklimatizácia prebehla už v prvých skladbách a v závere koncertu to vyzeralo, že s nami spieva už od založenia skupiny," nešetril chválami na jej adresu. Petra sa po SuperStar uplatnila na slovenskej divadelnej scéne, hrala v Radošinskom naivnom divadle, na Malej scéne STU a tiež v Slovenskom národnom divadle. Okrem toho nahrala napríklad úspešný duet s Mirom Jarošom Na dne mora, s Katkou Knechtovou a sestrou Janou založila rockové trio The Cubes a aby tých žánrov nebolo málo, tak v rámci ďalšej čisto ženskej kapely Bon Bon Trio začala nedávno spievať šansón. Zdá sa však, že tento rok sa aj ona bude najviac sústrediť práve na Družinu.

Kapelu tvoria okrem Petri, Atyho a Martina Sabova aj Miťa Almášiová (spev), Ján Fiala (bicie), Marek Konček (husle), Janko Šimiak (píšťalky, fujara) a Matúš Fiľo (píšťalky, fujara). Družina má na konte štyri albumy a stovky vystúpení po celej Európe. K tomu jej pomohlo aj dvojnásobné umiestnenie v prestížnom rebríčku World Music Charts Europe s albumami Družina (11. miesto v roku 2005) a Tragare (12. miesto v roku 2006). Skupina získala aj ocenenia Hudobnej akadémie - Aurel za najlepšiu platňu v žánrovej kategórii Folk, Country, World music v rokoch 2007 a 2012.

Informácie a fotografie poskytla Hudba.sk Andrea Pivarčiová. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac informácií o skupine Družina nájdete na www.druzina.info a na www.facebook.com/druzina.sk.

Súvisiaci interpreti: Družina