Headlinerom poľského festivalu Open'er bude americký hudobník Jack White známy z kapiel The White Stripes, The Raconteurs či The Dead Weather. Organizátori podujatia to oznámili prostredníctvom oficiálneho webu Opener.pl. Novinky v programe včera zverejnili aj organizátori Bažant Pohody.

Jack White na Heineken Open'eri, ktorý sa uskutoční od 2. do 5. júla v meste Gdynia, predstaví svoju sólovú tvorbu. V apríli 2012 vydal debutový album Blunderbuss, na ktorý by mal 10. júna nadviazať očakávaným albumom Lazaretto obsahujúcim aj skladbu High Ball Stepper.

Účasť na tohtoročnom festivale Open'er už potvrdili interpreti ako Pearl Jam, The Black Keys, Foster the People, Rudimental, Interpol, Warpaint, Haim, The Afghan Whigs, MGMT, Bastille, Foals, Lykke Li, Phoenix, Ben Howard, Earl Sweatshirt, Pusha T, Banks, Darkside, Daughter, Metronomy, Wild Beasts, Julio Bashmore a Tourist. 


Ešte viac elektroniky a world music

Týždeň po najväčšom poľskom hudobnom festivale sa koná trenčianska Pohoda, ktorej organizátori vo štvrtok potvrdili dve nové mená. Množstvo fanúšikov by určite najviac potešil veľký rockový headliner, akým je White, no Pohoda aj vďaka najnovším prírastkom potvrdzuje, že tento ročník bude azda najsilnejším v histórii pre fanúšikov elektronickej hudby. K legendárnemu Kraftwerku a súčasným hviezdam ako sú Disclosure, Mount Kimbie alebo Moderat totiž pribudli ďalší dvaja zástupcovia elektroniky - Brandt Brauer FrickModeselektor.

Daniel Brandt, Jan Brauer a Paul Frick sú podľa organizátorov festivalu nástupcami nemeckej elektronickej školy, ktorú vytvorili hlavné hviezdy tohtoročnej Pohody - Kraftwerk. Na rozdiel od priekopníkov elektronicky však Brandt Brauer Frick tvoria progresívne techno vďaka akustickým nástrojom.

"Na Bažant Pohode 2014 vystúpia nielen ako trio, ale aj ako Brandt Brauer Frick Ensemble s desaťčlenným orchestrom, kde sa naplno prejaví jazzová uletenosť Daniela a Jana a experimentálna zručnosť Paula, ktorý študoval klasickú a modernú kompozíciu na Universität der Künste v Berlíne. Brandt Brauer Frick síce vyzerá ako meno právnickej kancelárie, no je to značka hudby, ktorá na jednej strane poriadne prevetrá vaše mozgové závity, no na druhej si v tanečnom ošiali užije aj telo," uvádza sa na stránke Pohodafestival.sk.


Modeselektor je "podmnožinou" berlínskej superskupiny Moderat, takže ich samostatné vystúpenie na Pohode je logickým krokom. "Mať v programe festivalu potvrdený projekt Moderat a nevyužiť jeho dve tretiny – Gernota Bronserta a Sebastiana Szaryho, ktorí fungujú aj pod hlavičkou Modeselektor – by bola naozaj nevyužitá šanca. Sme radi, že Modeselektor so svojim dídžejským setom rozšíria nemeckú elektronickú úderku na tohtoročnej Bažant Pohode a že aj vďaka nim zavanie na trenčianskom letisku atmosféra berlínskej tanečnej scény a ich nezameniteľné temné basové vibrácie. Modeselektor patrí k zásadným projektom súčasnej tanečnej scény, ich basové salvy a hudobný humor budú ozdobou nášho festivalu," napísali organizátori a viac dodávať netreba.


V programe Pohody tento týždeň okrem Nemcov pribudlo aj ďalšie meno zo scény world music, ktorá má už tiež v tomto ročníku dosť bohaté zastúpenie. Na koncerte hudobníka menom Jupiter Bokondji si však na svoje prídu aj fanúšikovia funku a rocku. Rodák Kinshasy v Kongu svoju prvú kapelu založil vo východnom Berlíne, kde jeho otec pracoval na konžskej ambasáde. Kapela sa volala Der Neger a miešala hudbu z regiónu Mongo s gitarovým zvukom Led Zeppelin. S veľkou vášňou objavoval nielen tradičnú africkú hudbu, ale aj európske a americké štýly. Výsledkom je originálny mix hudby afrických kmeňov, funku, soulu a rocku. Jeho čaru podľahol aj Damon Albarn, ktorý hudobníka pozval do projektu African Express.

Kapelu Okwess International založil Jupiter už v roku 1990, no až minulý rok vydali vysnívaný debutový album Hotel Univers, ktorý dobyl viaceré rebríčky najlepších nahrávok world music.


Zdroj: SITA (Opener.pl, archív), Pohodafestival.sk
Foto: Facebook.com/jackwhite

Súvisiaci interpreti: Jack White, Modeselektor