Speváčka Lina Mayer predstavila v utorok večer (2.4.) v štýlových priestoroch bratislavskej Design Factory svoj debutový eponymný album, ktorý by mal byť práve od dnešného dňa na pultoch predajní s hudobnými nosičmi. Nahrávku pokrstili speváci a speváčky zo známej a cappella formácie Fragile, ktorej členkou je aj Lina.

"Bola to pre mňa vzácna chvíľa, taký sviatok," povedal pre TASR šéf formácie Braňo Kostka. "My sa stretávame v rámci Fragile, kde Lina dokazuje, že je vynikajúca muzikantka a výnimočná speváčka s úžasnou farbou a frázovaním. To všetko vieme a do hĺbky poznáme. Ale vidieť ju v tomto kontexte, keď je sama na javisku, to je pre mňa veľký zážitok. Človek si uvedomuje, akú má energiu, aký je to výnimočný umelec. Ja každému z mojich kolegov vo Fragile želám len to najlepšie, podľa možnosti sa snažím každému umožniť, aby sa mohol venovať svojej sólovej kariére."

Lina Mayer je členkou vokálnej skupiny už viac ako rok. "Koncertovanie s Fragile je pre mňa akýmsi fitkom pre hlasivky. Dáva mi to určitý profesionálny posun a je to veľmi zaujímavá hudobná skúsenosť. Dovtedy som sa tomuto žánru, ktorý je veľmi špecifický, nikdy nevenovala. Človek si zrazu začne uvedomovať všetky tie súvislosti v rámci harmónie v skladbách. Fragile je zoskupenie vynikajúcich muzikantov, ktorí 'majú ucho', preto som poctená, že ma prijali medzi seba. Naše koncerty sú vždy veľmi uvoľnené, ľudia s nami spievajú, smejú sa, a to ma na tom baví. Takže okrem vlastného projektu sa mi 'stal' aj tento a koncertujem vďaka tomu takmer nonstop. A to je úžasné!" teší sa Lina.

Svoj debutový sólový album pokrstila spolu s ostatnými členmi a členkami Fragile symbolicky čriepkami skla, keďže názov skupiny v doslovnom preklade znamená "krehký" - a navyše črepiny vraj prinášajú šťastie. Uvedenie novinky Liny Mayer do života prišli podporiť mnohé známe osobnosti, medzi nimi herečka Zdenka Studenková, herec René Štúr, spevák Tomáš Bezdeda, frontman skupiny Gladiator Miko Hladký, moderátorka a herečka Karin Haydu či spevák Ibrahim Maiga. Slávnostným večerom sprevádzal hostí moderátor Rádia Europa 2 Kamil Konkoľ.

Lina Mayer, krst debutového albumu, 2.4.2019 Zdroj: Daša ŠimekováLina Mayer, krst debutového albumu, 2.4.2019 Zdroj: Daša ŠimekováLina Mayer s Braňom Kostkom a Zdenou Studenkovou Zdroj: Daša ŠimekováPozrite si celý fotoreport z krstu Liny Mayer

Lina Mayer: Nesnívala som, že vydám album, bola to cesta

Nahrávka nesúca meno speváčky obsahuje rovný tucet skladieb a ide akúsi rekapituláciu úspešného trojročného "singlového" obdobia. "Po jednotlivých singloch, ktorými som sa chcela ľuďom postupne predstaviť, som si povedala, že dozrel čas si to celé zrekapitulovať. Prešla som kus cesty, a keď som si vypočula jednotlivé skladby, je to v nich cítiť. Sú to roky poctivej práce, skúšania, hľadania, aj nejakých chýb, ale to je súčasťou procesu, takže tvorivého hľadania aj radosti. Páči sa mi myšlienka ponúknuť mojim fanúšikom niečo ucelené, čo má začiatok aj koniec," uviedla o albume Lina Mayer.

"Už nejaký rôčik vystupujem, minulý rok sme hrali dosť koncertov, mala som možnosť predstaviť sa s týmito skladbami ľuďom v rôznych kútoch Slovenska, čomu sa teším. Nesnívala som, že vydám album. Jednoducho som chcela spievať, vedela som, že ma to baví, že to chcem vyskúšať. Nikdy som si nemyslela, že by som bola autorkou textov. Teším sa, môžem povedať, že to teraz vstrebávam, už mám svoje hudobné dieťa," dodala s úsmevom sympatická Košičanka.


Samozrejme nechýba jej prelomový hit Personal Sky a ďalšie úspešné rádiové single NothingDon't Leave Me Now či Falling. Fanúšikovia na albume nájdu aj špeciálne akustické verzie singlov Nothing a Personal Sky, skladbu Lilly - jedinú pesničku s hosťom, ktorým je Call Me Steve (hudobný projekt Laca Rychtárika) - či pieseň This Time, ktorá sa objavila ako titulná skladba k českému filmu Pojedeme k moři.

Pilotným singlom albumu sa stala tohtoročná novinka So High a na albume nájdete aj dve doteraz nevydané piesne Take Me HomeFear. Ak by mala Lina upozorniť na jednu skladbu, ktorá medzi ostatnými na albume špeciálne "vytŕča", bola by ňou vraj práve novinka Fear, ktorá je poslednou skladbou albumu. "Nie je to typická 'rádiovka', ale úprimne v nej hovorím o obavách, ktoré ľudí delia od ich snov, tak ako mňa delili od toho môjho. A veľmi ma baví celková atmosféra tejto skladby."

Speváčka, ktorá je zároveň spoluautorkou hudby a autorkou väčšiny textov, nahrávala piesne na album v Studiu 7 a LVGNC studios. Pod hudbou sú okrem nej podpísaní aj producent albumu Vlado "Randy" Gnepa a hudobníci Martin Ferenčík a Laco Rychtárik, ktorý tiež prispel jedným textom. Booklet albumu nafotil známy slovenský fotograf Lukáš Kimlička.


Jej predstava súčasného popu

S producentom Randym Gnepom speváčka prvýkrát spolupracovala už pred piatimi rokmi a podľa jej slov si veľmi sadli. "Veľmi dôležitú úlohu tu zohráva vkus a predstavivosť, s ktorou pracujeme. V popovom žánri je veľmi dôležitá miera, je to tenká hranica, aby sa neskĺzlo do gýču, aby to bol stále pop, no zároveň mal určité kvality. Randy je hudobne veľmi rozhľadený človek, sleduje súčasnú (nielen) popovú scénu, čo je vo výsledných aranžmánoch cítiť. Vždy si na začiatku upresníme, ako chceme, aby skladba pôsobila. Veľakrát to vyvstane zo skladby, ktorú mu donesiem, často ona ukáže smer, potom je to už otázka komunikácie. Často sa zhodneme, občas máme rozdielny názor v detailoch, ale vcelku to zapadá tak ako to má byť," vysvetľuje Lina.

Ako Lina vysvetľuje, jej debutový album odzrkadľuje to, ako sa dokáže umelec od skladby k skladbe vnútorne autorsky i navonok zvukovo či žánrovo vyvíjať. "Moje autorské počínanie by som prirovnala k takému malému zvieratku, ktoré sa učí chodiť. Aj ja som sa postupne učila, a stále sa učím. Chcem robiť pop, ktorý má svoje kvality, je moderný a súčasný. Podľa mňa je to ako taká hra, a nikdy nekončiaci proces. Doslova sa postupne oťukávam vo vlastných schopnostiach a možnostiach, a cítim, že to môže byť lepšie."


Raz príde aj na slovenčinu

Hoci Linu Mayer si fanúšikovia spájajú výlučne s anglickými textami, chvíľu sa pohrávala s myšlienkou zaradiť na debutové CD aj jednu slovenskú skladbu. Napokon ale zmenila názor, pretože chcela, aby ju prvý album hudobne odzrkadlil tak, ako ju fanúšikovia poznali doteraz.

"N
akoniec som sa rozhodla, že to nebudem kombinovať. Chcem, aby tento album odrážal moju doterajšiu tvorbu a vývin. Tie skladby doteraz nikdy nikde neboli pokope, a myslím, že už bolo načase to všetko skompletizovať a ponúknuť ako celok. V našom rodnom jazyku som sa ukázala ako hosť v skladbe Čítaš mi z pier od kapely Nocadeň, a takisto v projekte Rádia Expres, kde som podľa svojho cítenia spracovala nádhernú skladbu od IMT Smile Milostná symfónia. Mala som na ňu veľa veľmi pekných reakcií, čo ma milo prekvapilo. V rámci tvorby sa chcem posúvať a skúšať nové veci, a myslím, že tým pádom na slovenčinu dôjde," prezrádza na záver.

Zoznam skladieb na albume Liny Mayer:

1. Falling
2. Don't Leave Me Now
3. Personal Sky
4. Take Me Home
5. So High
6. Nothing
7. Tell Me Why
8. This Time
9. Lilly
10. Fear
11. Nothing (Acoustic Version)
12. Personal Sky (Acoustic Version)

Od SuperStar k vlastným hitom 

Lina Mayer, vlastným menom Karolína Majerníková, sa narodila 8. mája 1984 v Košiciach. Spevácku dráhu začínala pomerne neskoro - až ako 25-ročná v roku 2009 v súťaži Česká a Slovenská SuperStar, kde sa dostala do semifinále. Účinkovala tiež v tanečnej šou Star Dance a v tretej sérii šou Tvoja tvár znie povedome, kde obsadila štvrté miesto.

Svoj prvý singel s názvom Dream vydala v roku 2012. O dva roky neskôr naspievala skladbu This Time pre český film Pojedeme k moři. V roku 2015 vydala coververziu známej skladby Stay With Me z repertoáru anglického interpreta Sama Smitha. Z roku 2015 je aj skladba Personal Sky, ktorá jej priniesla prvý veľký úspech. Odvtedy zverejnila viacero úspešných singlov a videoklipov, zatiaľ posledným je skladba a lyric video So High z januára tohto roka.

Prečítajte si rozhovor: Lina Mayer: "Ešte aj dnes mi píšu ľudia a čudujú sa, že som Slovenka"

Zdroj: TASR + Soul For Show (Hudba.sk edit)
Foto: Daša Šimeková

Súvisiaci interpreti: Lina Mayer