Anglické indie-popové trio The xx vydá 10. septembra druhý štúdiový album s názvom Coexist. Nasledovníka debutovej nahrávky z roku 2009 formácia nahrávala vo svojom štúdiu v Londýne. Šesť skladieb z pripravovaného albumu už predstavila na májovom koncerte v britskej metropole.

Nových skladieb sa fanúšikovia dočkajú aj na ostatných naplánovaných vystúpeniach. The xx sa v lete predstavia na poľskom Open'eri, maďarskom Szigete či na rakúskom Frequency festivale.

Speváčka a gitaristka Romy Madley Croft povedala v rozhovore pre magazín NME, že nové skladby ukazujú evolúciu skupiny v posledných rokoch. "Dúfam, že si ho budú ľudia užívať ako nezávislú vec. Prvý album existuje - nebudeme ho robiť odznovu. Vyrástli sme, a aj keď to nie je dospelejší album, my sme sa vyvinuli. Verím, že ho ľudia príjmu ako pokračovanie a nebudú trvať na zopakovaní prvého albumu," povedala na margo nového albumu, pričom ho odmietla označiť termínom prog-rock.

Producentom nahrávky Coexist je člen skupiny Jamie Smith, známy aj ako Jamie XX, ktorý produkoval aj ich prvotinu. Ten už dávnejšie uviedol, že nový album je inšpirovaný klubovou hudbou, ktorej vrchol v 90. rokoch mladé tri nemohlo zažiť. Rovnako ako v prípade debutu, aj druhý album The xx sa na trh dostane prostredníctvom britského nezávislého vydavateľstva Young Turks.

Z novinky okrem neoficiálnych koncertných nahrávok z Londýna zatiaľ nebola zverejnená žiadna skladba. Na Štedrý deň však skupina predstavila krátke zasnené demo s názvom Open Eyes.

The xx - untitled new song (live, 2012)

The xx - Open Eyes (demo)

Informácie zverejnila webová stránka nme.com.

Zdroj: SITA
Foto: xx-xx.co.uk

Súvisiaci interpreti: The xx