Posledný júnový večer sa v Los Angeles konal 13. ročník odovzdávania cien BET Awards. Hoci nepatrila medzi nominovaných, speváčka Mariah Carey sa v rámci ceremoniálu taktiež poriadne blysla – počas vystúpenia s piesňou #Beautiful predviedla svoju neschopnosť zakryť spev na playback.

Mariah Carey, ktorá sa so spomínaným singlom snaží opäť dostať na vrcholy hitparád, pobúrila divákov odovzdávania cien svojím zlým hereckým výkonom. Spolu so spevákom Miguelom a raperom Young Jeezym predstavila zremixovanú verziu piesne #Beautiful, pričom svoj pohybovo nijako nenáročný part neodspievala naživo, ako sa na divu jej formátu patrí, ale použila prednahratú verziu. Čo je však horšie, ani sa veľmi nesnažila zakryť fakt, že na pódiu chce viac pekne vyzerať, ako ohurovať speváckym výkonom. 



Reakcie prekvapených fanúšikov na seba nenechali dlho čakať. Twitter zaplavili kritické ohlasy na adresu speváčky, ktorá by sa pri svojom hlasovom potenciáli a rozsahu nemusela znižovať k podobným praktikám. "Mariah Carey je hrozná v spievaní na playback!" napísal jeden z nich. No nešetrili ju ani ďalšie komentáre, napríklad "Nech spev Mariah Carey odpočíva v pokoji. Zomrel v 90. rokoch." Jediný z trojice, kto očividne nepoužil playback, bol raper Young Jeezy, čo mu slúži ku cti. Jeho kariéra sa síce s tou, ktorú má za sebou Mariah nedá porovnávať, no práve od skúsenej hviezdy by človek očakával predviesť profesionálny a najmä reálny výkon. Obzvlášť, ak ceremoniál BET Awards 2013 sledovalo niekoľko miliónov divákov.

Faktom však zostáva, že 43-ročná speváčka už v minulosti urobila niekoľko podobných faux-pas, kedy bola prichytená pri spievaní na playback. Jedno z nedávnych kontroverzných vystúpení si strihla v rámci súťaže American Idol, kde spievala medley svojich najväčších hitov. Viacero divákov si myslí, že si v niektorých častiach opäť vypomohla s prednahratým spevom. Posúďte sami:


V súvislosti s playbackovým vystúpením slávnej divy by bolo celkom zaujímavé počuť, ako pritom naozaj znie. V tomto smere má na konte jednoznačne najväčší trapas na konte anglická speváčka Cheryl Cole, ktorej pri jednom minuloročnom televíznom vystúpení zabudli zapnúť playback. Diváci tak mohli namiesto spevu počuť iba jej vzdychy a falošné pokusy o triafanie sa do hudby. Na jej obranu slúži, že predviedla energickú choreografiu, no technikom prenosu sa určite nepoďakovala. 


Autorka: Michaela Žureková
Foto: Frank Micelotta/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Mariah Carey