Uplynulý týždeň sa na Slovensku niesol v znamení prvého ročníka festivalu Hip Hop Žije, ktorý sa konal na bratislavských Zlatých pieskoch. Tam mali návštevníci okrem iného aj možnosť premiérovo počuť nové veci od Mojej Reči. V zámorí sa zas novinkami prezentovali napríklad Big Boi, Roc Marciano, Atmosphere alebo KiD CuDi.

Jedným z lákadiel festivalu Hip Hop Žije bola aj skupina Moja Reč, ktorá svoj koncert využila na predstavenie hneď dvoch nových skladieb. Jednou z nich bola aj Delikova sólo záležitosť s názvom Sloboda, ktorú si môžete vychutnať zatiaľ iba prostredníctvom videa nakrúteného priamo počas vystúpenia MR.

Delik - Sloboda

Ďalšou novinkou na česko-slovenskej scéne je videoklip k skladbe Svatozář od dua BoyBand v zložení Boy Wonder a Idea. Skladba v produkcii DTonatea pochádza z ich debutu Best Of, ktorý pokrstili práve na vyššie spomínanom festivale Hip-Hop Žije.

BoyBand - Svatozář

Nejaké nové videá sa urodili samozrejme aj na druhej strane Atlantiku. Big Boi sa napríklad rozhodol pripomenúť svoju vynikajúcu vlaňajšiu sólovku Vicious Lies And Dangerous Rumors klipom k skladbe The Thickets, v ktorej hosťuje Sleepy Brown. V mierne netradičnom videu púta pozornosť predovšetkým skutočnosť, že hlavný aktér má na nohe ortézu a chodí s pomocou barlí.

Big Boi feat. Sleepy Brown - The Thickets

Newyorské undergroundové legendy Roc Marciano a Cormega zavítali na juh do Miami, aby tam nakrútili video k spoločnému tracku Ruff Town. Ten sa snáď objaví na Marcianovom pripravovanom albume Marci Beacoup.

Roc Marciano feat. Cormega - Ruff Town

Slug z Atmosphere minulý mesiac na Twitteri vyhlásil, že "Atmosphere sú Bobom Segerom undergroundového rapu". Tento týždeň na tento výrok nadviazali novou skladbou, ktorá je pomenovaná práve po tomto rock'n'rollovom hudobníkovi. Či ide o prvý singel z pripravovaného albumu, zatiaľ môžeme iba dúfať.

Atmosphere - Bob Seger

Nový track sa nečakane rozhodol predstaviť aj KiD CuDi. Ten vypustil do sveta skladbu Going To The Ceremony, ktorú produkoval s Dot Da Geniusom pod spoločnou hlavičkou WZRD.

KiD CuDi - Going To The Ceremony

Ani dnes nebudú chýbať novinky z tábora Wu-Tangu. U-God totiž v krátkom slede predstavil už tretiu ochutnávku zo svojej štvrtej sólovky Keynote Speaker, ktorá vyjde 23. júla. Po skladbách Heads Up a Fire sme sa tak dočkali aj veci Fame, v ktorej hosťuje Styles P.

U-God feat. Styles P - Fame

Superskupina The Almighty sa po piatich rokoch od vydania debutového albumu vracia na scénu v pozmenenej zostave, ktorú momentálne tvoria Canibus, JP Beats, Cappadonna, Bronze Nazareth, M-Eighty, Planet Asia a Nino Graye. Trinásteho augusta sa potom od nich dočkáme novej štúdiovky The 2nd Coming, z ktorej pochádza aj skladba High Price Shots. V nej trojicu Bronze Nazareth, Canibus a Planet Asia dopĺňa ešte Vinnie Paz.

The Almighty feat. Vinnie Paz - High Price Shots

Na záver trochu zjemníme, pretože tu máme novinky od dvoch speváčok. Prvou z nich je Melanie Fiona, ktorá zverejnila novú pieseň Cold Piece v produkcii Alana Nglisha.

Melanie Fiona - Cold Piece

Janelle Monáe zas predstavila klip k skladbe Dance Apocalyptic, ktorá sa stala druhým singlom z jej pripravovanej štúdiovky The Electric Lady. Tá vyjde 10. septembra.

Janelle Monáe - Dance Apocalyptic

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Facebook.com/moja.rec

Súvisiaci interpreti: Big Boi, Moja Reč