Výberový album švédskej popovej skupiny Abba s názvom ABBA Gold: Greatest Hits sa stal prvou nahrávkou, ktorá strávila 1000 týždňov v britskom UK Albums Chart, rebríčku najpredávanejších hudobných albumov na území Spojeného kráľovstva. Informovala o tom v sobotu stanica BBC.

Kompilácia ABBA Gold: Greatest Hits vydaná v septembri 1992 je po výberovom albume Greatest Hits od britskej rockovej skupiny Queen druhým najpredávanejším albumom v Spojenom kráľovstve. Predalo sa ho dosiaľ 5,6 milióna kusov. Nahrávka obsahujúca skladby ako Dancing Queen, Mamma Mia a Waterloo je v prvej stovke danej hitparády už 19 rokov a 12 týždňov. Album strávil na najvyššej priečke UK Albums Chart osem týždňov.
     
Ide o komerčne najúspešenjší album tejto skupiny, ktorý v predaji predbehol aj jej štúdiové albumy ako Arrival (1975) či Voulez-Vous (1979), ktoré oba dosiahli prvé miesto v britských rebríčkoch, uvádza BBC. Spomínaná kompilácia skupiny ABBA
 je kritikmi považovaná za "vynikajúco vyvážený album" a jeden z najlepšie zostavených výberov "najväčších hitov". Vydanie albumu viedlo k opätovnému nárastu záujmu o švédsku skupinu, ako aj k realizácii divadelného muzikálu a dvoch filmov s využitím hudby skupiny.
      
Tento míľnik by v dohľadnom čase mohli dosiahnuť ďalšie dva albumy - Legend (1984) od Boba Marleyho (984 týždňov v UK Albums Chart) a Greatest Hits (1981) od skupiny Queen (952 týždňov).



Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/ABBA

Súvisiaci interpreti: ABBA