Organizátori maďarského festivalu Sziget hlásia vypredanú kapacitu festivalových permanentiek. Jednodňové vstupenky zostávajú ešte v predaji, aj ich predaj je však tento rok rekordne rýchly. Sziget festival sa koná na ostrove v centre Budapešti už od 11. do 18. augusta.

Počas 22-ročnej histórie Szigetu sa po prvýkrát podarilo vypredať kapacitu festivalových permanentiek. Od 4. augusta budú v predaji už len jednodňové vstupenky. V snahe zamedziť čiernemu predaju však organizátori vyhradili ešte 1000 permanentiek, ktoré budú k dispozícii na festivalových pokladniach počas festivalu.

Károly Gerendai, zakladateľ a hlavný organizátor festivalu, prezradil, že narastajúci záujem o festival bolo badať počas celého roka. "Verím, že je to zásluhou dobrého line-upu a vďaka kvalite festivalového servisu počas uplynulých rokov," uviedol. Na Sziget smeruje viac návštevníkov z celej Európy, Gerendai si myslí, že je to aj vďaka tomu, že Budapešť sa v poslednom období stala vyhľadávanou turistickou destináciou. V posledných rokich totiž organizátori Szigetu kladú veľký dôraz na medzinárodnú propagáciu festivalu a mesta a tvrdá práca v tomto smere ukazuje svoje výsledky. 

Gerendai tiež prezradil počty a kapacitu festivalu: "Máme limitovaný počet 45-tisíc estivalových pasov a denné vstupenky sa predávajú v množstve 25-tisíc na každý deň. Všetko spolu s médiami, VIP návštevníkmi, servisnými pracovníkmi a štábom sa môže vyšplhať na 85-tisíc ľudí denne, čo je počet, pri ktorom sa návštevníci budú ešte stále cítiť vo festivalovom areáli pohodlne a príjemne." Očakáva sa, že celkový počet návštevníkov počas týždňového podujatia môže presiahnuť tento rok hranicu 400-tisíc.

Sziget 2013 Zdroj: PRSziget je festival, ktorý žiari farbami

Na tohtoročnom Sziget festivale od 11. do 18. augusta vystúpia aj Blink-182, Queens of the Stone Age, Deadmau5, Placebo, Imagine Dragons, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis, Lily Allen, Bastille, Korn, Cee Lo Green, Manic Street Preachers, Kelis, The Prodigy, Outkast, Calvin Harris, Klaxons, The Bloody Beetroots, Madness a mnohí ďalší. Kompletný program a viac info nájdete na www.szigetfestival.sk.

Organizátori Szigetu sa každoročne snažia vylepšovať služby a zvyšovať komfort na festivale. Aj tento rok Szigeťania budú môcť prostredníctvom Citypassov spoznávať a objavovať Budapešť za symbolickú cenu, poistenie Safe&Fun pokryje všetky riziká, ktoré na festivale hrozia, oficiálne parkoviská v blízkosti areálu pomôžu vyhnúť sa stresu z pakovania v rušnom veľkomeste ale aj možnosť prenájmu stanu, špeciálny Festfone mobil.

Pozrite si, ako to na najväčšom stredoeurópskom festivale vyzeralo minulý rok:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu pre Slovensko Silvia Turnerová.