Jeden zo zásadných albumov hudobnej histórie a podľa mnohých kritikov, hudobníkov i fanúšikov najlepší, hudobne najobjavnejší a najzaujímavejší album The Beatles (spolu so Sgt. Pepperom) má už 50 rokov. Revolver vyšiel 5. augusta 1966 pod hlavičkou hudobného vydavateľstva EMI Parlophone.

The Beatles ho nahrávali od 6. apríla do 21. júna 1966 v štúdiu Abbey Road spolu s producentom Georgeom Martinom, považovaným za piateho člena kapely. Podobne ako John Lennon a George Harrison, ani on sa polstoročia od vydania kultovej platne nedožil, zomrel v marci tohto roka vo veku 90 rokov.

Revolver znamenal výrazný posun vo zvuku skupiny. Po ňom začali tvoriť nové piesne iba v nahrávacom štúdiu, pritom nebrali do úvahy, či ich bude možné hrať na koncertoch. Z Beatles sa stala štúdiová kapela a žiadna z piesní z tohto albumu napokon v ich podaní nikdy nezaznela z koncertného pódia.

LP ponúka štrnásť piesní, ktoré na ploche 2-3 minút prinášajú množstvo rôznorodých nápadov. Jedenásť skladieb zložili spoločne John LennonPaul McCartney, tri sú z autorského pera Georgea Harrisona. Rovnako nadčasový ako hudba na albume je aj jeho obal, ktorý vytvoril berlínsky rodák a priateľ skupiny, producent, hudobník a grafik Klaus Voorman a dostal zaň cenu Grammy.



Platňa sa v britskom rebríčku albumov dostala na prvú pozíciu, na vrchole bola sedem týždňov a celkovo sa v rebríčku udržala 34 týždňov. V reedícii vyšla 9. mája 1987 a potom 9. septembra 2009. Viacerí doboví kritici album právom označili za revolučný a o kapele sa začalo hovoriť, že pop music povýšila na umenie. Ešte väčšie uznanie si však získaval až postupom času.

Americký hudobný dvojtýždenník Rolling Stone v novembri 2009 zverejnil rebríček 500 najlepších albumov všetkých čias. Na prvom mieste je album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, druhá je americká skupina The Beach Boys s albumom Pet Sounds a na treťom mieste je práve Revolver. Do prvej desiatky albumov sa dostali ešte dve platne The Beatles - Rubber Soul na piatom a eponymná štúdiovka známa ako "The White Album" na desiatom mieste.

V ankete Music of the Millennium, ktorú v roku 1997 spoločne vyhlásila britská sieť hudobných obchodov HMV, televízia Channel 4, denník The Guardian a rádio Classic FM, skončil Revolver taktiež na treťom mieste rebríčka najlepších albumov všetkých čias. Prestížny magazín Q ho v roku 2000 umiestnil na 1. miesto v zozname 50 najlepších britských albumov. O rok neskôr ho za najlepší album histórie vyhlásila hudobná televízia VH1 a v roku 2013 ho v podobnom rebríčku umiestnil na vrchol magazín Entertainment Weekly.

Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: Klaus Voorman

Súvisiaci interpreti: The Beatles