Štvrtý ročník festivalu OravaJazz sa bude konať v Dome kultúry v Námestove v termíne 18. a 19. októbra. Pre priaznivcov jazzu je pripravený bohatý program - počas dvoch večerov vystúpia špičkoví jazzoví umelci nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Otváracie vystúpenie festivalu bude patriť 21-člennému Ružomberskému big bandu RKjazzBand. Večer bude pokračovať koncertom rakúsko-slovenskej formácie Fabian Supancic Organ Trio. Tretím interpretom bude legenda a zakladateľ poľského jazzu Janusz Muniak so svojím kvartetom. V ňom sa predstaví aj Paweł Kaczmarczyk (piano), Maciej Adamczak (basgitara) a Lukasz Żyta (bicie). Líder quarteta vyniká hlavne ako tenorsaxofonista, ale tiež je znamenitý flautista a sopránsaxofonista. Pôsobil vo viacerých zoskupeniach a jeho priaznivcom určite nie je cudzia jeho prispôsobivosť a schopnosť komunikácie so spoluhráčmi rôznorodého zamerania. Od roku 1992 má v Krakowe vlastný klub U Muniaka.

Na záver prvého dňa vystúpi newyorské zoskupenie Chris Byars Quartet v zložení Chris Byars (tenorsaxofón), Ari Roland (kontrabas), Zaid Nasser (altsaxofón) a Keith Balla (bicie nástroje). "V minulosti už viackrát poctili jazzové publikum na Slovensku koncertom a nebránili sa obohatiť niektoré skladby tónmi folklórnych slovenských piesní hosťujúceho regiónu. Uvidíme, či sa tak stane aj na Orave," hovorí PR manažérka festivalu Veronika Majdová.

Počas druhého festivalového večera program odštartuje jeden z najvýraznejších saxofonistov súčasného slovenského jazzu s ruskými koreňmi Nikolaj Nikitin. Spolu s ním vystúpia kontrabasista Juraj Griglák, klavirista Gabriel Jonáš a bubenícka legenda Jozef Döme, s ktorými Nikolaj nahral debutový album Personal Suite (2012). Špeciálnym hosťom tejto formácie bude speváčka s magickým hlasom, silnou emocionalitou a vkusom pre hudbu Hanka Gregušová. Saxofonistom a zároveň producentom Hankinho albumu Reflections of my Soul bol Radovan Tariška, druhý vystupujúci interpret sobotňajšieho večera. Svoje jazzové kvality predvedie vo svojom projekte Folklore to Jazz, v ktorom spolu s ním vystupujú Benito Gonzalez z Venezuely na piano, Essiet Okon Essiet z USA na basu a Gene Jacskon z USA na bicie.

Ďalším umelcom, ktorého netreba  obzvlášť predstavovať, je slovenský multitalent Marián Čekovský. Jeho Band tvoria Peter Tomko (gitara), Adrián Harvan (saxofón, flauta), Pavol Jeňo (trúbka), Martin Janočko (bicie nástroje) a František Beneš (perkusie). Festivalový program ukončí funkový americko-slovenský projekt Chicago Blues Connection v zložení Terrence Williams (bicie), Yaahn Hunter jr. (klávesy), Roman Mečiar (gitara), Michal Šimko (basgitara) a Mário "Gapa" Garbera (saxofón).

Redakciu Hudba.sk informovala Veronika Majdová, PR manažérka festivalu. Všetky dôležité informácie o festivale nájdete na www.oravajazz.sk. Predpredaj vstupeniek prebieha do konca septembra.

Foto: archív - Real Music House