Nitrianska skupina Horkýže Slíže dlhé roky patrí ku koncertne najvyťaženejším slovenským kapelám, s frekvenciou vydávania hudobných noviniek je to však v posledných rokoch pre fanúšikov smutnejšie. O to viac ich v marci potešila informácia, že kapela, ktorá tento rok oslavuje 25 rokov od svojho vzniku, ponúkne nový album.

Prvým singlom bola skladba Ratatata a pôvodným plánom bolo predstaviť ostatné novinky až na jeseň. Nakoniec však Horkýže Slíže fanúšikov prekvapili už na konci augusta (28.8.), kedy celý album zverejnili na svojom Youtube kanáli.

Kým samotné digitálne vydanie nahrávky s názvom Pustite Karola bolo celkom nečakaným krokom, v rámci svojej tvorby Kuko a spol. zostávajú verní tomu, pre čo ich poslucháči milujú - vtipným textom, postaveným na svojskej absurdnej poetike a slovných hračkách, a muzike na pomedzí rocku a punku.


Nechýbajú však ani občasné úlety do úplne iných hudobných svetov, ako napríklad "orientálna" Nebolo to zleee alebo chytľavé vybrnkávačky Kozy, husle, Rooney a záverečná Starý Čočil, v ktorej možno počuť hlasy hereckých a speváckych hviezd staršej generácie ako Bolek Polívka, Oldřich Kaiser, Emil Horváth, Jiří Lábus, Janko Lehotský, Zdeněk Svěrák, Marián Labuda, Ivan Mládek, Milan Lasica, Jan Kraus, Oldo Hlaváček alebo Peter Lipa. Oprava: Keďže ide o prevažne hovorené slovo, znie to, akoby išlo o vysamplované hlášky z filmov, no nie je to tak. U všetkých ide o originálne vsuvky, ktoré nahrali špeciálne pre kapelu.


Týždeň po vydaní albumu si zatiaľ najviac pozornosti (takmer 100-tisíc prehratí) vyslúžila skladba Kozy, husle, Rooney, ktorá vyniká kreatívnym spájaním zdanlivo nesúvisiacich slov do zábavných rýmovačiek. Pesnička vďaka menu známeho anglického futbalistu v názve zaujala aj niektoré športové weby a fanúšikov, ktorí upozornili na to, že Wayne Rooney už nie je hráčom Manchestru, keďže v lete prestúpil do Evertonu. To však Slíže pri nahrávaní pesničky nemohli vedieť a s jeho novým pôsobiskom by sa text veru nerýmoval. Album zaujme aj obalom z dielne Miroslava Čirku, na ktorom sa oplatí všímať si detaily.


Dve veľké výročia, no slovenské turné v nedohľadne

Podobne ako pri predchádzajúcom albume St. Mary Huana Ganja (2012), ktorého vydanie kolidovalo s 20. výročím založenia kapely, aj tentoraz si kapela novú štúdiovku naplánovala na rok, v ktorom má dôvod na oslavu. Okrem toho, že uplynulo už štvrťstoročie od jej založenia, ubehne v októbri aj 20 rokov od vydania debutového albumu V rámci oného.

V marci a apríli kapela odohrala 24 koncertov v Českej republike v rámci Tour 25 let, slovenské turné však zatiaľ ohlásené nebolo. A možno sa tento rok ani neuskutoční, keďže na oficiálnom webe kapely sú v rozpise koncertov až do konca roka takmer všetky víkendy "obsadené" pokračovaním českého turné.

Text: Hudba.sk, pm
Foto: Miroslav Čirka

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže