Populárna herečka a speváčka Barbora Švidraňová prichádza s novinkou Príď domov, ktorá je jej prvým sólovým singlom a zároveň prvou zverejnenou skladbou od vydania debutového albumu s kapelou Basie Frank Band (Fenix, 2016). Novinka reflektuje jej osobný život, pričom v klipe si červenovláska "zahrala" aj milú každodennú rutinu s trojmesačným bábätkom.

Barbora Švidraňová sa po materskej dovolenke vracia na scénu s prvým singlom vydaným pod vlastným menom. Doteraz v rámci svojej speváckej kariéry pôsobila ako interpretka známych skladieb v rôznych televíznych šou a so spomínanou kapelou Basie Frank Band sa venovala skôr alternatívnejšej jazz-rockovej a jazz-funkovej tvorbe.

"Vždy som mala v hlave veľa hudobných nápadov a tým, že som herečka a performerka, tak inklinujem aj k popovej hudbe. Vďaka tehotenstvu a materskej dovolenke a vďaka času, ktorý som teraz strávila mimo pódia, som mala možnosť porozmýšľať, akým smerom sa chcem ďalej uberať. Členom našej kapely Basie Frank Band sa rozbehol projekt druhej kapely progresívneho jazz-punkového tria Darkness Positive, tak ja si idem tiež po svojej sólovej osi. Píšem si vlastné texty aj hudobné námety a spolupracujem hlavne s mojím bratom Šimonom," hovorí Barbora o novej etape svojej tvorby.

Novinku, ktorá je inšpirovaná jej vlastným životom, venuje všetkým ľuďom, ktorí žijú ďaleko od seba a nemôžu byť spolu vždy, keď by to potrebovali. Autorkou skladby je samotná speváčka, s hudbou jej pomohol Šimon "Swibidie" Švidraň (Basie Frank Band, Darkness Positive), ktorý je hlavným hudobným producentom a aranžérom skladby, a zároveň v nej aj spieva druhý vokál. Štýlovo ide o prienik medzi popom, R&B a synth-funkom s vkusne zladeným moderným, tak trochu trapovým beatom a klasickým zvukom gitary a klávesov. Na aranžmáne sa podieľal aj Martin Ferenčík zo skupiny Funkiez, o mix skladby sa postaral Andrej Hruška (LittleBeat Studio). 


Nakrúcanie prispôsobili bábätku, stačili štyri hodiny

"Pieseň Príď domov chcem venovať všetkým párom, milencom, kamarátom a rodinným príbuzným, ktorí žijú život na diaľku, veľa cestujú, a teda nemôžu byť spolu. A samozrejme si veľmi chýbajú. Napriek všetkým komplikáciám sa snažia žiť v tolerancii, láske, pochopení a snažia sa byť čo najčastejšie spolu. Je to priblíženie nás umelcov, muzikantov, ktorí sú stále na cestách, ktorí hrajú muziku z lásky pre ľudí v publiku, častokrát na úkor tej svojej lásky, ktorá ich čaká doma. Paradoxne, skladba nie je smutná, ani príliš romantická, zakomponovali sme tam jemne prvky funky, pretože to mi je veľmi blízke," prezradila Barbora Švidraňová. 

Veľmi osobný je aj videoklip, v ktorom Barbora vystupuje aj so svojím, vtedy len trojmesačným, synom Gabrielom. V klipe si zahral dokonca aj jej pes Oliver. Zábery z nahrávania skladby v štúdiu zase vznikli, keď bola speváčka v ôsmom mesiaci tehotenstva. Jej klipového partnera stvárnil mladý talentovaný herec Michal Koleják, ktorý pôsobí v Mestskom divadle v Žiline. O produkciu klipu, námet aj celkový vizuál klipu sa postarala samotná speváčka, scenár doladila so Samuelom Hindym z MASAHI films, ktorý je zároveň režisérom videa.

"Nakrúcalo sa perfektne, bola som prekvapená, ako to malý zvládol. Časový harmonogram sme presne prispôsobili jemu, keď bolo treba kŕmiť, tak sme nakrúcali kŕmenie, keď sa chcel hrať, tak sme točili hranie a keď chcel spinkať, tak sme zatemnili priestor a točili sme noc. Stihli sme to s ním za necelé štyri hodiny a potom sme nakrúcali scény bez malého," približuje Barbora. "Priestory nám poskytol hotel Chateau Gbeľany pri Žiline, čo je krásny barokový kaštieľ, ktorý má aj historické izby, aj moderný sektor a anglickú záhradu a park. Takže sme všetko nakrútili na jednom mieste, čo nám uľahčilo prácu," dodáva.

Barbora Švidraňová so synom Gabrielom Zdroj: Paulína Sčepková

K herectvu sa dostala cez spev

Barboru Švidraňovú začala väčšina ľudí vnímať ako herečku v známych denných seriáloch, spevu a hudbe sa však venuje už od svojich štyroch rokov. Navštevovala súkromné hodiny hudby, potom základnú umeleckú školu. Aj k divadlu a herectvu sa dostala práve cez spev, keď ako študentka spievala a tancovala ako komparz v muzikáloch v žilinskom divadle. Vyštudovala Vysokú školu múzických umení, dokončila magistra klasickú činohru. Širšia verejnosť ju mohla ako speváčku spoznať vďaka účinkovaniu v speváckych šou Hlas Česko Slovenska alebo Tvoja tvár znie povedome.

S bratom Šimonom Barbora hráva už od puberty, pôvodnú autorskú hudbu začali spolu tvoriť pred šiestimi rokmi. Štyri roky spolu pôsobili v kapele Basie Frank Band, s ktorou vydali album Fenix. Barbora hrala aj v skupine herca Mila Kráľa, s ktorým vydala tri albumy, hudobne vychádzajúce zo scénickej divadelnej hudby. Ako herečka pôsobila ako hosť v Národnom divadle a ako interná herečka bola štyri roky zamestnaná v Mestskom divadle Žilina. Pred tehotenstvom pôsobila v Radošinskom naivnom divadle.

Ako sama hovorí: "Som si istá, že bez herectva by som nemohla byť dobrou speváčkou a bez spevu dobrou herečkou. Obidve povolania ma napĺňajú šťastím a radosťou po okraj. Som herečka aj speváčka rovnakým dielom," uzatvára Barbora. Viac informácií o jej projektoch nájdete na jej facebookovej stránke www.facebook.com/BASIEsvidranova.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Paulína Sčepková