Medzinárodný festival Colours of Ostrava dáva od svojho vzniku veľký priestor umelcom a kapelám, ktorých korene ležia v tradičnej hudbe Afriky, Ázie, ale aj Európy alebo Ameriky. Inak tomu nebude ani tento rok, kedy sa po mnohých rokoch do Ostravy vrátia Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan.

"Budú to však návraty v nových zostavách či s novým programom, často s presahmi do rocku, elektroniky, psychedélie alebo gospelu," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Britská štrnásťčlenná "superformácia" Afro Celt Sound System, ktorej lídrom a zakladateľom je Simon Emmerson, je známa fúziou galských a západoafrických hudobných tradícii s elektronickými tanečnými beatmi. "Predali milióny albumov vydaných Petrom Gabrielom, omráčili odborníkov aj Roberta Planta a svojím nasledovníkom navždy určili smer. Na Colours of Ostrava prinesú nový album The Source, ktoré patrí podľa viacerých ankiet k najvýznamnejším nahrávkam roku 2016," hovorí Holušová.

K pôvodnému nevšednému elektro-akustickému zvuku, ktorému vládne zvonivá kora N'Faly Kouyateho z Guinei, dunivá bhangra hráča na bubon dhol Johnnyho Kalsiho a umenie írskej hráčky na gajdy Emer Mayock, sa po novom pridali uhrančivý gajdoš, gitarista a raper Griogair, ženský guinejský zbor Les Griottes, severoírska jazzová speváčka a flautistka Ríoghnach Connolly i prepracovaný rytmický súboj Robbieho Harrisa s bodhranom a talking drumom úchvatného Moussa Sissokeho.


Na Colours of Ostrava sa Afro Celt Sound System vráti v pozmenenej zostave po siedmich rokoch, podobne ako senegalský spevák Faada Freddy, býbalý člen slávneho hip-hopového tria Daara J, ktoré návštevníci festivalu videli dokonca pred dvanástimi rokmi. K fascinujúcej hudbe mu tentokrát bude stačiť len hlas, telo a päťčlenná a cappella skupina.

Faada Freddy sa v roku 2015 triumfálne vrátil na scénu s albumom Gospel Journey - zmesou gospelu, soulu, jazzu, reggae, popu a hip-hopu, ktorý nahral len s použitím hlasov, beatboxu a s perkusionistu, bubnujúceho na ozvučenú hruď. "K tvorivosti nepotrebujete nutne peniaze. Hudba môže byť dostupná pre každého. Stačí vám hlas a telo," tvrdí Faada.


Po ôsmich rokoch sa do Ostravy vráti alžírsko-senegalsko-francúzska formácia Speed Caravan, ktorá pod vedením alžírskeho hráča na elektrifikovanú lutnu oud menom Mehdi Haddaba mieša do výrazného zvuku severoafrické chaabi, mbalax, hard rock aj elektronickú hudbu.

"Predstavte si, že Led Zeppelin natočili album v Afrike, alebo že Joe Satriani strávil dovolenku na Sahare," naznačuje Mehdi, čo má poslucháč očakávať od hudby Speed Caravan. Vďaka tomuto projektu vystúpil na mnohých významných festivaloch a získal si povesť odvážneho inovátora pôvodne akustického nástroja. S formáciou sa zapojili aj do projektu Africa Express Damona Albarna a samotný Mehdi hosťoval u kadekoho: Rachid Taha, Gorillaz, Salif Keita, Ibrahim Maalouf, Eric Truffaz a ďalší. 


Šestnásty ročník festivalu Colours of Ostrava prebehne od 19. do 22. júla opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic s doteraz oznámenými hviezdami ako Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula, Benjamin Clementine a Nouvelle Vague.

Czech Music Crossroads opäť aj so slovenským zastúpením

Okrem samotného festivalu sa už teraz pripravuje aj pridružené showcaseové podujatie určené na prezentáciu hudby z krajín V4 a vzdelávanie hudobníkov s názvom Czech Music Crossroads (České hudobné križovatky). Uskutoční sa 17. a 18. júla priamo v areáli Colours of Ostrava, kde vybrané skupiny z Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska budú môcť ukázať svoje kvality pred publikom tvoreným okrem bežných festivalových návštevníkov aj domácimi a zahraničnými hudobnými profesionálmi a odborníkmi, zastupujúcimi prestížne festivaly, médiá či bookingové agentúry. Súčasťou programu sú aj panelové diskusie na rôzne témy súvisiace s hudobným priemyslom a tzv. "speed-dating", kde medzinárodní odborníci poskytujú prihláseným záujemcom osobné konzultácie ohľadom stratégie a umeleckého rastu.

Tento rok sa Crossroads uskutoční už po štvrtýkrát, no už teraz patrí medzi najvýznamnejšie akcie svojho druhu v Strednej Európe. "Je to najcennejšia akcia, ktorá u vás existuje, pretože má za cieľ pomôcť vám pochopiť, ako funguje trh a ponúknuť užitočné rady a tipy," hovorí svetovo uznávaný odborník z hudobného priemyslu Gerald Seligman. "Teší nás mnoho pozitívnych minuloročných ohlasov od hostí a veľká medzinárodná odozva. Potvrdením je napríklad i to, že po Maďarsku sa ďalším organizátorom prestížneho veľtrhu WOMEX stávajú naši poľskí kolegovia v Katoviciach. Českým muzikantom sa tým otvárajú predtým ťažko dosiahnuteľné možnosti. Napokon, úspechy kapiel Clarinet Factory alebo Ponk, ktoré výborne zúročujú kontakty a skúsenosti z Crossroads, sú toho dôkazom," uviedla hlavná organizátorka Petra Hradilová.

Kým po minulé roky vyberali organizátori účinkujúcich sami, tentokrát môžu samotní umelci na seba upozorniť a uchádzať o miestenku v programe podujatia. Platí to pre české skupiny hrajúce world music, folk, jazz alebo novú akustickú hudbu, ktoré sa môžu prihlásiť do 20. januára na emailovej adrese crossroads@colours.cz. Doterajšia diskografia ani dĺžka profesionálnej praxe nehrajú rolu. Prihláška musí obsahovať tri skladby vo formáte MP3, krátky profil, kontakt a odkazy na web, Youtube kanál alebo Bandcamp. Zástupcovia prihlásených skupín získajú voľnú akreditáciu na Czech Music Crossroads. Meno vybranej skupiny, organizátori zverejnia začiatkom februára.   

Odborná porota "Siedmich statočných" vedená riaditeľkou festivalu Colours of Ostrava Zlatou Holušovou vyberie celkovo do programu Crossroads tri skupiny z Českej republiky (plus jednu z prihlásených) a po tri skupiny reprezentujúce to najlepšie z Poľska, Maďarska a Slovenska vyberú spolupracovníci podujatia v daných krajinách. Ako nás informovali organizátori, ak sa na vyššie uvedenej adrese prihlási do výberu kapela zo Slovenska, taktiež získa akreditáciu na Crossroads, kde môže získavať cenné informácie a kontakty, či prezentovať sa v rámci "speed-datingu" a pri osobných stretnutiach so zúčastnenými hudobnými profesionálmi.


Redakciu Hudba.sk informovali Zdenkou Hanout za Colours of Ostrava a Anna Mašátová za Czech Music Crossroads. Viac sa o oboch podujatiach dozviete na stránkach www.colours.cz a crossroadsmusic.cz.

Foto: Tom Oldham