Spevák zo Stropkova prichádza s debutovým albumom Je čas, na ktorom prostredníctvom dvanástich skladieb skompletizoval svoju začínajúcu tvorbu. Na debute sú výhradne autorské slovenské texty a hudba. Inšpiráciou na nahranie albumu sú pre hudobníka kapely Nocadeň či Placebo. Na albume sa producentsky podieľali Tomáš Demčák a Andrej Karlik.

Prvý singel V zajatí vydal Miro Šalap už v roku 2017. O rok neskôr zverejnil ďalší singel s názvom Syn hosťa, s ktorým súťažil v hudobnej súťaži Pegas. S tretím singlom Zostaň so mnou nadviazal na spoluprácu s Andrejom Karlikom, ktorý dal neskôr celému albumu spolu s Tomášom Demčákom zásadnú hudobú podobu. Zaujímavé stretnutie a spolupráca s Andrejom Karlikom vznikla v barbershope, počas pánskeho strihu, keďže spevák sa primárne živí strihaním vlasov a vlastní tri barbershopy (symbol britvy je zakompovaný aj v grafike albumu).

Album Je čas je výpoveďou a obrazom istej etapy Mirovho života. Piesne Ako ďalej, S ňou a Láska z neznáma vznikli pred viac ako ôsmimi rokmi, keď ich hral s kapelu Fantasy. Keď nastal čas posunúť sa, rozhodol sa Miro dať skladby znova dokopy, čím definitívne uzavrel prvotnú tvorbu a pohol sa vpred. Debutový album je pre neho skúška, v ktorej hľadá samého seba. Krátko po jeho vydaní už vie, akým smerom sa bude uberať jeho ďalšia tvorba - chce jednoznačne pritvrdiť.


"Veľa ľudí mi vravelo, že keď kričím, tak som to ja. Aj priateľka mi vždy prízvukovala, nech spravím konečne nejakú poriadnu rockovú vypaľovačku, a teda, aj vzhľadom na spoločenskú situáciu a sveta okolo, prišiel čas pritvrdiť. Album už som uzavrel, ale budem pracovať na tvrdších veciach. Tentokrát má veľmi potešili Scorpions, ktorí (ako býva zvykom u väčšiny kapiel) nie že zmäkli, ale práve naopak, v čase, kedy by si už mali užívať pomyselný dôchodok prichádzajú s parádnou tvrdou hudbou ako pieseň Peacemaker. Klobúk dole v tomto veku," uviedol Miro Šalap.

Aktuálna singlová novinka Ako ďaľej prináša posolstvo reflektujúce na hektickú a uponáhľanú dobu. "Zrejme v živote každého človeka príde obdobie, keď sa ocitne na akejsi križovatke života, má nutkanie sa zastaviť, porozmýšľať nad sebou, ako žije, či je spokojný a stotožnený s tým, čo robí, resp. nerobí, ako naplno využíva svoj čas. Odpoveď "ako ďalej" by mal nájsť každý sám vo svojej hĺbke," približuje skladbu jej autor.


Miro Šalap sa hudbe venuje už niekoľko rokov, počas ktorých účinkoval vo viacerých hudobný skupinách a projektoch ako Fantasy, Miro Šalap a Stropkoviani či Šalapovci. Zúčastnil sa aj komerčných súťaží Česko Slovenská SuperStar (Top 100), X Factor (užší výber), Československo má talent, Pegas (finále) a Zlatý gaštan (Cena poroty). Za svoj doterajší najväčší hudobný úspech považuje výhru v súťaži o najlepšiu coververziu speváka Adama Ďuricu - Neľutujem, ktorú v roku 2014 organizovalo rádio Expres. Coververzia mala za rok vyše 200 000 videní na YouTube.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Miro Šalap. Text správy sme upravili.

Foto: Samuel Petra