Tohtoročná Pohoda so sebou prinesie aj dve skvelé interpretky zo Švédska - Karin Park a na prvý pohľad komplikovane znejúca iamamiwhoami, vlastným menom Jonna Lee. Obe vystúpia v piatok 12. júla na pódiu Space Aréna SLSP a zaručene ponúknu kvalitnú tanečnú show aj pre náročnejšieho diváka.

Ak vám ich mená nič nehovoria, možno ich prirovnať k ich krajanke Karin Dreijer Andersson, teda Fever Ray - Karin Park ju pripomína svojím hlasom a iamamiwhoami svojou mystickosťou.

Karin Park je vlastné meno švédskej speváčky a zároveň formácie, ktorú tvorí so svojím bratom Davidom. Svoju hudobnú kariéru odštartovala ešte v roku 2003, kedy vydala svoj prvý, vtedy ešte popový, album Superworldunknown. No jej nasledujúce tri albumy odbočili od popu a priblížili sa viac k tomu, čím sa Karin vyznačuje dnes - zmes elektroniky, industrialu, dubstepu, či synthpopu. A to všetko zahalené v príjemnej temnote.

Okrem hudby sa príležitostne venuje modelingu a filmu (zahrala si v nórskom horore Skjult/Hidden). Aj keď na prvý pohľad tak vôbec nepôsobí, ako sama hovorí, vždy sa cítila byť outsiderom. "Všetko, čo sme prežili, nás robí tým, kým sme, takže áno, moje dospievanie vplýva na moju hudbu a spôsob ako vnímam veci. Vždy sa cítim ako outsider všade, kam prídem. Nie je to vždy práve najlepší pocit, ale teraz to akceptujem a snažím sa z toho vyťažiť čo najviac," uviedla pred rokom v rozhovore pre webový magazín Electronicrumours.com.

Karin Park - Tiger Dreams EP

Maya Jane Coles feat. Karin Park - Everything

Príbeh projektu iamamiwhoami sa začal v januári 2010, a to nezvyčajným spôsobom. Vtedy ešte neznáma - s utajenou identitou, začala Jonna zverejňovať vizuálne i hudobne vysoko kvalitné videá na svojom YouTube kanáli (oplatí sa vidieť všetky). Videá zakrátko nadobudli podobu virálu a získali pochvalu kritiky ešte predtým, ako bolo známe, kto sa za celým projektom skrýva.

Jonna totiž nebola žiaden nováčik. Do roku 2009 vystupovala pod vlastným menom, no s hudbou, ktorá tej súčasnej nesiaha ani po členky - tuctová, komerčná, popová, skrátka nevýznamná. Jej prvý album v rámci projektu iamamiwhoami vyšiel v roku 2012 pod jej vlastným labelom To whom it may concern. Názov debutu je kin, na Pohode okrem neho predstaví aj novinky z čerstvo vydanej druhej štúdiovky bounty.

Minuloročný koncert na festivale Stockholm Music & Art, kde vystupila pár hodín pred Björk, bol výborný. Napriek niekedy neistým, či hanblivým tanečným kreáciám v bielom obtiahnutom overale bola Joanna stredobodom pozornosti počas celého koncertu.

Opísať iamamiwhoami jediným slovom je naročné. No tajomnosť ju vystihuje asi najlepšie. Rovnako tajomným spôsobom nás láka na tohtoročné letné turné týmto videom:


Jonna vo svojej absolútne charizmatickej prirodzenosti v piesni Sever:

iamamiwhoami - y (Moby remix)

Prvé zverejnené video iamamiwhoami:


Autorka: Alexandra Stanová
Foto: Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: iamamiwhoami, Karin Park