Dvoma koncertami v bratislavskom Ateliéri Babylon odštartoval tento týždeň strieborný český slávik 2011, spevák, skladateľ a hudobník Tomáš Klus svoje prvé česko-slovenské turné pod názvom Ani si nesedejte.

To, že názov turné je skutočne príznačný, sa ukázalo práve v Ateliéri Babylon, ktorý Tomáš Klus dokázal už v máji (reportáž a rozhovor) a v júni dvakrát s veľkým predstihom vypredať - išlo však o koncerty na sedenie. Ešte pred konaním druhého zo spomínaných koncertov bol pridaný prvý októbrový bratislavský koncert (konal sa vo štvrtok 4.10.), ktorý na začiatku leta započal veľké česko-slovenské turné, tentokrát už bez stoličiek.

Štvrtkový koncert bol napokon v rámci turné až druhým, pretože sa pre veľký záujem pridal v Bratislave aj stredajší termín (3.10.). Tomáš Klus so svojimi spoluhráčmi ponúkli takmer dve hodiny príjemných pesničiek s prepracovanými textami. Na rozdiel od letných koncertov išlo o menej komorné verzie, ktoré rozhýbali divákov v sále, a skutočne ani nebolo potrebné si sadnúť. Štvorica muzikantov efektne zabávala divákov a vo viacerých prípadoch aj samých seba.

Playlist stredajšieho koncertu tvorili pesničky z troch doposiaľ vydaných albumov, napríklad aj u nás známe songy Pánubohudooken alebo Nina z minuloročného albumu Racek, ale aj pesničky Chybíš mi či Maľčik, ktorú spevák venoval nezabudnuteľnému Karlovi Krylovi. Odzneli aj piesne Dopis, Neklid, Treplev, Nenávratná, DA.muklův meč, Panenka, Podléhnutí, Psáno u zpráv, Přičichnutí alergikovo, Markétce, Sibyla, Trigorin, LeHomoLe, Marie či Anna.

Opera v Himalájach

Spevácky a muzikantský výkon vylepšoval Tomáš hereckými vložkami aj vtipnou komunikáciou s publikom. "Ponúkneme vám aj pieseň, ktorú hráme na koncerte iba raz," oslovil divákov s tým, aby navrhli voľnú tému na pesničku. A na jednu z nich – opera v Himalájach – skutočne Tomáš aj s gitaristom Jiřím Kučerovským vytvorili na počkanie pesničku. Podľa reakcie divákov možno veriť, že túto koncertnú vsuvku predvedú aj pri ďalších vystúpeniach.

"Napriek tomu že sme chlapi, sme všetci dojatí, akého privítania a samotnej reakcie divákov sa nám dostalo, veľmi milo sme prekvapení tým, že diváci poznali a spievali naše pesničky. Nejde iba o nás štyroch, aj ľudia sa chcú podieľať na tom večeri, bol by som veľmi rád, aby takí ľudia chodili stále. Neviem to ináč povedať než – ďakujem, ďakujem, ďakujem," povedal po koncerte pre TASR Tomáš Klus.

Po Bratislave sa na koncert Tomáša Klusa môžu tešiť aj fanúšikovia v Prešove, Novom Meste nad Váhom, Nitre, Považskej Bystrici, Martine, Žiline a Trenčíne, následne bude turné pokračovať v Českej republike.

Zostávajúce termíny turné Ani si nesedejte:

11. 10. Prešov - Bizzare Club 
12. 10. Nové Mesto nad Váhom - Bluenote Club 
13. 10. Nitra - Divadlo Karola Spišáka 
15. 10. Považská Bystrica - Kino Mier 
16. 10. Martin - Kino Strojár 
17. 10. Žilina - Dom odborov 
19. 10. Trenčín - Piano Club 
2. 11. Jindřichův Hradec - KC Jitka 
4. 11. Luhačovice - MDK Elektra 
5. 11. Zlín - Masters Of Rock Café 
6. 11. Hodonín - KD Horní Valy 
8. 11. Brno - Semilasso 
9. 11. Brno - Semilasso 
15. 11. Praha - Lucerna - Velký sál 
19. 11. Ostrava - Dom kultúry 
20. 11. Ostrava - Dom kultúry 
26. 11. Liberec - Dom kultúry 
3. 12. Kladno - Dom kultúry 
4. 12. Litoměřice - MKS 
7. 12. České Budějovice - KD Vltava 
8. 12. Havlíčkův Brod - KD Ostrov 
11. 12. Cheb - KC Svoboda 
12. 12. Rumburk - DK Střelnice 
15. 12. Plzeň - KD Šeříkovka 
16. 12. Plzeň - KD Šeříkovka

Text: TASR, Hudba.sk
Ilustračné foto: Mariánna Mihálkinová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus