Anglická hudobníčka Emika, ktorú kritici prirovnávajú k PJ Harvey, The xx či Beth Gibbons, sa po prvý raz predstaví na Slovensku. Muzikantka s českými koreňmi vystúpi v sobotu 24. marca v bratislavskom KC Dunaj v rámci akcie Selector_FM Live.

Ema Jolly alias Emika študovala hru na piano a kompozíciu. Na svoj prvý počítač s logom jabĺčka, na ktorom by mohla rozvíjať svoje tvorivé schopnosti, si šetrila ako čašníčka. V roku 2006 vycestovala do Berlína, ktorý si zamilovala a zostala tam. V Nemecku začala pracovať pre spoločnosť Native Instruments, čo malo veľký vplyv na jej vnímanie hudby. Popritom sa venovala komponovaniu na laptope a od roku 2009 začala vydávať EP nahrávky a single.

"Zameriavam sa na svet zvukov a silu ľudského hlasu, spôsob, akým dokáže v hudbe okamžite vytvoriť spojenie s poslucháčmi. Cítim, že v elektronickej hudbe ľudský hlas a slovník nie je dostatočne využitý," hovorí hudobníčka s českými koreňmi. "Vždy začínam nejakou myšlienkou, príbehom, a potom sa snažím nájsť zvukový svet, ktorý ten príbeh zdramatizuje a spraví z neho pieseň. Snažím sa pritom zostať verná narácii a nespadnúť do pasce žánrových stereotypov," vysvetľuje spôsob svojej tvorby.

Emika - Pretend (live - Berlin, 2011)

Svoj prvý, eponymný album vydala v roku 2011 prostredníctvom Ninja Tune. Debutovú štúdiovku priaznivo hodnotilo množstvo magazínov vrátane Drowned in Sound, Mojo, Q alebo Uncut. Nahrávka obsahuje 12 skladieb a ako naznačujú jej slová, je žánrovo len ťažko zaraditeľná. Väčšinou kritici jej tvorbu označujú ako experimentálnu elektroniku s dôrazom na atmosféru. Emika má blízko k ambientu, dubstepu, technu ale aj k trip-hopu, napriek tomu ju však nemožno označiť za predstaviteľku niektorého z týchto žánrov.

Jedna z najprogresívnejších mladých britských umelkýň tento rok vydala singel 3 Hours, ktorý má už niekoľko remixov a tiež videoklip s režisérskym podpisom Jimmyho Edgara. Emika sa tento rok predstaví aj v Trenčíne na festivale Bažant Pohoda 2012.

Vstupenky na koncert sa predávajú na stránke www.tixy.sk za 10 eur.

Emika - 3 Hours

Emika - Professional Loving

Emika - Drop The Other

Emika feat. Jimmy Edgar - Hit Me

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: Ninja Tune