Lyric videá - teda väčšinou nehrané, na počítači vytvorené oficiálne vizuály s textami piesní - sú obvykle len akýmsi predkrmom pred výpravnejšími videoklipmi. V prípade poslednej skladby posledného albumu Davida Bowieho je však zrejmé, že hrané video k nej nikdy neuvidíme. Aj tá "jednoduchá" animácia má v spojení s jeho hudbou veľkú silu.

Keď sa dnes na oficiálnom Youtube kanáli Davida Bowieho objavilo video k skladbe I Can't Give Everything Away, smutne a geniálne uzatvárajúcej album Blackstar aj celú jeho kariéru, v mnohých fanúšikoch sa určite ozvala ozvena pocitov z 11. januára, keď sa svet dozvedel o jeho smrti. Pri počúvaní albumu sa im nemožno ubrániť a práve posledná skladba - s najskôr záhadným (8.-10.1.), potom až šokujúco veľavravným textom - patrí medzi najsilnejšie momenty.

Sugestívne video pripomína pozdrav z druhého sveta - akoby sa Bowie fanúšikom prihováral prostredníctvom hudby a slov z nekonečného vesmíru, ktorý bol jednou z jeho obľúbených tém už od začiatku kariéry. Ku koncu čiernobiele obrázky nahradí žiarivá farebná psychedélia a po zmiznutí odlietajúcej postavičky v nedohľadne zostáva hrejivý pocit, ktorý možno pri dopočúvaní albumu až taký výrazný nie je a tento vizuál ho pekne podčiarkol. Starman nám síce nemohol dať úplne všetko, ale to, čo po sebe zanechal, je napriek smutnej albumovej rozlúčke nesmierne pozitívne a hodné všetkého obdivu a pôct, ktorým sa mu v posledných mesiacoch dostáva.


Prečítajte si:

Zrod rockového chameleóna: Pripomeňte si búrlivé začiatky Davida Bowieho

David Bowie bol v Pezinku hrdinom, a nielen jeden deň

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: David Bowie