Slovenský pesničkár Ado Juráček prichádza pod novým pseudonymom Adrian Bloom s hudobnou novinkou, na ktorej vzniku sa podieľali talentovaní hudobníci z celého sveta. Aj napriek tomu, že pieseň In the Bubble je inšpirovaná negatívnym obdobím posledného roka, jej vibe na pozitivite neutrpel.

"Posledný rok píšem texty výhradne ako prvé. Vďaka knihe od americkej songwriterky a lektorky Andrei Stolpe dodržujem ustálené postupy. Pri písaní slohy sústredím všetky moje zmysly a opisujem, čo v danom okamihu vidím, cítim, počujem. V refréne sa snažím zachytiť širší obraz problému, ktorý dodá práve slohe hlbší zmysel. V skoré ráno som sedel na gauči, všade bolo ticho a do rytmu mi hralo tikanie hodín. Uvedomil som si, v akej bubline posledné mesiace žijeme. Text som zo seba vypľul za pár minút, bridge som dotiahol nasledujúci deň. Od začiatku mi v ušiach znela smutnejšia melódia, ktorú som však nakoniec zmenil. Asi aj preto, že mi neustále niečo pripomínala. Znepokojovalo ma to, a preto som sa nad finálnou harmóniou piesne zamyslel ešte raz," popísal vznik piesne In the Bubble Adrian Bloom.

Následne sa rozhodol pieseň nahrať live a zverejniť ju na sociálnych sieťach. Napokon si však uvedomil väčší potenciál piesne a tomuto unáhlenému záveru sa vyhol. "Posledný rok som oveľa aktívnejší na Instagrame. Práve tam som si našiel množstvo spriaznených hudobníkov, vďaka ktorým mohla byť idea piesne naplnená. V hlave mi hral aranžmán piesne a ja som už len oslovil tých správnych ľudí, ktorí mi pomohli dielo dotvoriť. Nechcel som však zostať iba pri nahrávke. Každý z participujúcich hudobníkov nahral aj video svojho umeleckého výkonu. Nakoniec som to veľmi jednoducho spojil do mozaiky a vytvoril tak video, v ktorom som prepojil hudobníkov z rôznych kontinentov."


Na finálnej verzii piesne sa podieľali speváci a hudobníci z viacerých krajín. "Začnem speváčkami. Hneď druhú slohu spieva Cheryl Lee - kanadská pesničkárka z Toronta. V refréne a následne v tretej slohe sa predstavila Lauren Patton z Austinu. Táto texasská pesničkárka obohatila pieseň aj hrou na piáno. Nahrávania sa zúčastnil aj najznámejší slovenský dobrista Henrich Novák, s ktorým som v minulosti už spolupracoval. Keďže mám rád havajskú kultúru, ukulele v piesni nemohlo chýbať. Postaral sa oň francúzsky hudobník Sébastien Herrmann. Našu šesťčlennú kapelu uzatvára multiinštrumentalista Levi McClain z kalifornského Oroville, ktorý zahral na kontrabas," upresnil pesničkár.

Adrian Bloom ešte minulý rok pôsobil pod menom Ado Juráček, pod ktorým vydal albumy Trubadúr (2018) a More snov (2020). Keď však koncom minulého roka vydal vianočný singel Paper Chain a ponoril sa do písania anglických textov, rozhodol sa svoje nové hudobné smerovanie pomenovať nanovo. "Vrátil som sa k svojmu krstnému menu Adrian. Nakoniec, význam tohto mena ma dokonale vystihuje. Veď každý, kto ma pozná vie, že mám rád more a životný štýl s ním spojený. Sám neviem, prečo som to meno toľké roky potláčal do úzadia. Čo sa priezviska týka, tak som si chcel vymyslieť dobre znejúce meno, ktoré sa bude ľahko vyslovovať a nebude obsahovať diakritiku. Večne rozkvitnutý Havaj mi bude stále pripomínať moje nové umelecké priezvisko Bloom," vysvetlil Adrian.

Pieseň In the Bubble je súčasťou pripravovaného EP, ktoré hudobník plánuje vydať už 1. mája. Okrem tejto spolupráce bude obsahovať duet s Kanaďankou Cheryl Lee, ktorá sa na vzniku piesne podieľala aj autorsky. "Celý album som nahrával v mojej obývačke, ktorú som na pár dní premenil na domáce nahrávacie štúdio. Samozrejme, počas nahrávania boli dodržané protipandemické opatrenia, keďže spoluautori nahrali svoje party na diaľku. Vďaka bohu za internet," dodal na záver.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Adrian Juráček. Text správy sme upravili.

Foto: Jana Remeňová