Do nášho projektu Do leta to dáme! sa zapojil aj spevák a hudobník Martin Harich. Na rozdiel od svojich kolegov z predošlých videí stavil ako prvý na pesničku v anglličtine. Konkrétne ide o jeho pieseň Chocolate, vďaka ktorej sa v roku 2015 dostal až pred Simona Cowella v britskom X Factore.

Prečo si vybral práve tento song? "Pesnička je svojím spôsobom čokoládovo o láske, ktorú v týchto dňoch všetci potrebujeme. A mám ju rád, lebo mi ju produkoval Hexák Ďuďo, ktorého som si veľmi vážil a stále ho mám rád. Dosť ľudí ju pozná a - predovšetkým - dá sa zahrať pri ohni, keď teraz namiesto dovolenky pri vode všetci na záhrade opekáme špekačky. Chocolate akosi vystihuje môj aktuálny zvuk a náladu," vysvetlill výber skladby Martin Harich

"Skladbu som začal písať na hlavnej stanici v Zürichu, keď som počas čakania na kamaráta, z dlhej chvíle, zjedol celú čokoládu. Žiadna romantika. Prosto mám rád čokoládu a tiež je trochu o láske. Do Zürichu si chodím často zahrať na ulicu a vždy tam všetkým náhodne počúvajúcim túto historku o jej vzniku hrdo rozprávam. Hneď potom im pieseň zahrám a veľmi sa z toho tešia. Rovnako som sa aj vďaka nej dostal pred Simona Cowella v britskom X Factore," dodáva. (viac o piesni Chocolate)

Text piesne / lyric video


Verzia s Ďuďom:


Pieseň Chocolate si možno Martin podvedome vybral aj preto, aby nadviazal na "anglické obdobie" svojej tvorby. Len pred pár týždňami totiž vydal novú EP nahrávku Blue, ktorá je na rozdiel od jeho ostatného albumu Mapy (2017) celá v angličtine. Pätica skladieb podľa speváka odzrkadľuje pocity a atmosféru, ktorú zažil pri hraní v rôznych kútoch sveta. Nahrávka mu priniesla úspech najmä v susednej Českej republike, kde sa všetky tri doterajšie single dostali na prvé priečky hitparád a české rádiá najnovšie podporili aj poslednú skladbu z albumu Rowing Across the Ocean, ktorú v marci zverejnil spolu s videoklipom z Islandu.

"Prekvapivo peknú spätnú väzbu mám aj zo Spojených štátov, kde som koncom minulého roka začal komponovať hudbu do muzikálu A Christmas Carol. V mojej rodnej krajine sa síce novinka šíri najpomalšie, ale iba čo sa týka čísiel... A pre tie predsa hudbu nerobíme. Vždy si hovorím, že ľudia, ktorí moju hudbu počuť majú, ju prosto počuť budú. Aj keby ma až do môjho dôchodku hrali iba o pol tretej ráno," smeje sa Martin.


Na záver nám prezradil, ako trávi tieto dni. "Učím sa na gitare, pracujem v štúdiu denne. Po deviatich rokoch poväčšine strávených na cestách mám konečne opäť pocit, že na sebe makám. Po návrate z USA som si dal aj naozajstných 14 dní karantény, kedy mi moji najbližší iba podávali jedlo cez okno. Bolo to úžasne tvorivé obdobie. Sedel som na zadku a venoval sa tvorbe. Nahral som sedem piesní v rodnom jazyku a chystám sa ich poslať do sveta. Viem, že je to dosť skoro po anglickom EP, ale zvyčajne sa rozhodujem viac srdcom ako rozumom. Takže to asi v najbližších dňoch vydám. Tá hudba vznikla, tak čo ju budem držať v šuplíku."

V ďalšom vydaní série Do leta to dáme! sa vám predstaví košický spevák BuranoWski so svojím hitom Lúč, ktorý len pred pár dňami vydal rovnomenný album. Doposiaľ sa do našej výzvy zapojili Zuzana Smatanová, kapely Zoči Voči a Instinct, Peter Cmorik, Peter Bič, Sima Martausová a Juraj Hnilica. Všetky videá nájdete na Youtube kanáli Hudba.sk.

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Martin Harich