Skupina Wohnout pokorila svojím videoklipom Svaz českých bohémů magickú hranicu päťdesiatich miliónov zhliadnutí na YouTube. S istou mierou zveličenia sa dá povedať, že ho v Českej republike videl každý aspoň päťkrát.

Videoklip sa tak stal pravdepodobne najúspešnejším českým videoklipom. Kapele ani fanúšikom sa nepodarilo nájsť inú skladbu, ktorá by podobnú métu prekonala. "Je to pekné číslo, a je fajn vedieť, že si tú pesničku ľudia často púšťajú, že robí radosť," komentuje úspech Matěj Homola, spevák Wohnout a zároveň autor tejto piesne. "Hity, teda v zmysle rádiových hitov, nám nejdú. Ani táborákové hity nám nejdú. My robíme skôr pesničky, čo sa hodia do klubov a na festivaly a máme tak veľa svojich osobných hitov, čo sú v playliste veľa rokov. Jedná sa o preverené songy, ktorými sa chceme prezentovať," dopĺňa Homola.


Kapela preto vyzvala na sociálnych sieťach svojich fanúšikov ku znovunahraniu tejto skladby. Od basgitaristov, gitaristov, huslistov, bubeníkov až po spevákov. Fanúšikovia posielali svoje nahrávky, z ktorých Michal Skořepa zostrihal cover tejto piesne, ktorá dostala názov 50 miliónů bohémů.

Kapela tiež odohrala úspešný autokoncert s názvom Svaz českých bohémů v pražských Holešoviciach. Pridáva aktuálne ďalšiu zastávku, to 12. júna v Brne. Tiež sa naplno vrhá do koncertnej sezóny. Zrušené festivaly nahradili samostatnými koncerty v rámci letných parketov po celom Česku. Kto teda bude chcieť Svaz českých bohémů počuť aj naživo, bude mať v lete veľa možností.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Súvisiaci interpreti: Wohnout