16. ročník festivalu Viva Musica! sa uskutoční od 1. do 28. augusta na rôznych miestach v Bratislave. Minulý týždeň organizátori zverejnili prvých päť koncertov tohtoročného programu. Ponuku tento týždeň dopĺňajú dve ďalšie svetové slovenské mená - trubkár a aranžér Juraj Bartoš a hudobná skladateľka a klaviristka Ľubica Čekovská. Obaja na festivale vystúpia s orchestrom.

Excelentný hudobník, skladateľ a aranžér Juraj Bartoš patrí už niekoľko rokov medzi najvýraznejšie muzikantské osobnosti nielen u nás doma, ale aj v zahraničí. Kritika vyzdvihuje predovšetkým jeho hudobnú všestrannosť, ktorá ho predurčila k tomu, aby bol špičkovým hudobníkom so zmyslom pre jazz, swing i klasickú hudbu.

V rámci svojho profilového koncertu na festivale Viva Musica! uvedie virtuózne koncerty pre trúbku a orchester z pera talianskych a českých hudobných majstrov, ale aj vlastné jazzové kompozície. Na koncerte ho pod vedením huslistu a dirigenta Ewalda Danela doplní legendárny Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, ktorý v roku 2020 oslavuje okrúhle 60. narodeniny. Koncert sa uskutoční vo štvrtok 27. augusta na Nádvorí Starej radnice v Bratislave.


Z prestížneho operného festivalu priamo do Bratislavy

V závere 16. ročníka Viva Musica! festivalu sa môžete tešiť na profilový koncert medzinárodne úspešnej slovenskej hudobnej skladateľky, aranžérky a klaviristky Ľubice Čekovskej. "Je pre mňa obrovským potešením, že na Viva Musica! festivale zaznie moja klasická, divadelná aj filmová hudba. Počas korona krízy som si uvedomila jednu veľmi príjemnú skutočnosť - že naše uši rúška nepotrebujú. A tak sa teším, že sa budeme počuť aj vidieť. Príďte!" pozýva na koncert Čekovská.

45-ročný hudobníčka a skladateľka patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudby. Je držiteľkou niekoľkých medzinárodných ocenení a jej tvorbu vydáva renomované nemecké vydavateľstvo Bärenreiter Verlag-Kassel. Jej diela sú uvádzané na významných festivaloch súčasnej hudby v Nemecku, Rakúsku, Anglicku, Estónsku, v Čechách a na Slovensku. Momentálne pracuje na objednávke novej opery Impresario Dotcom pre slávny operný festival Bregenzer Festspiele v Rakúsku, ktorý jej nové dielo uvedie vo svetovej premiére 20. augusta 2020. 

V rámci záverečného koncertu tohtoročného Viva Musica! festivalu zaznie v podaní Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Antona Popoviča so sólistom Mikim Skutom prierez Čekovskej klasickou, scénickou a filmovou tvorbou. Koncert sa uskutoční 28. augusta v bratislavskej Starej tržnici.


Doteraz zverejnené koncerty 16. ročníka Viva Musica! festivalu:

1. 8. - Nádvorie Starej radnice - KARVAY, PATKOLÓ, BURANOVSKÝ
4. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov - MARTIN ADÁMEK: RECITÁL
11. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov - PETER MAZALÁN: ZIMNÁ CESTA
18. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov - STROON & VJ KUBRIEL 
25. 8. - Zrkadlová sieň - PAĽA, FANČOVIČ
27. 8. - Nádvorie Starej radnice - JURAJ BARTOŠ: CLASSICS & JAZZ
28. 8. - Stará tržnica - ĽUBICA ČEKOVSKÁ: PORTRÉT

Informácie o ďalších koncertoch festivalu organizátori zverejnia v najbližších dňoch. Informácie budú postupne zverejňované na oficiálnych stránkach festivalu www.vivamusica.sk a www.facebook.com/vivamusicafestival.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu Viva Musica! poskytli Matúš Maderič a Janka Kubandová. Tlačovú správu sme upravili.