Slovenskému spevákovi Samuelovi Tomečkovi spievanie starých šlágrov zachutilo. Účinkovanie v relácii Milujem Slovensko ho vlani inšpirovalo k vydaniu albumu Ikony, na ktorom vzdal hold osobnostiam slovenského popu prevažne z ďalekej minulosti. Jeho čerstvo zverejnený singel je síce úplne novou piesňou, no hudobne odkazuje práve na časy dávno minulé.

V istom zmysle nadväzuje aj na jeho letný singel Legíny z roku 2014 - aj tentokrát je totiž ústredným textovým motívom kúsok oblečenia. Hudobne je však Motýlik úplne iný ako spevákova predchádzajúca tvorba a oveľa bližšie má k spomínanému albumu Ikony (2017). Autormi novinky sú samotný Samuel Tomeček a jeho dvorný producent a gitarista Samuel Kovács, ktorý zároveň napísal text. O finálny zvuk skladby sa postaral Marek Šurin. Ich cieľom bolo spojiť "staromilskú" poetiku a atmosféru s modernejším tanečným aranžmánom, čo sa aj podarilo. Výsledkom je chytľavá hitovka pre ľudové zábavy, ktorá môže "zamávať" slovenským éterom podobne ako svojho času Zuzulienka od Mafia Corner.

S hudobným nápadom, ako aj s názvom skladby, prišiel Samuel Kovács už koncom minulého roka. "Samo za mnou prišiel s celou hudobnou linkou skladby. Bolo to ešte pred Vianocami, vtedy sa mi na tú pesničku nedalo dobre sústrediť, bolo pochmúrne počasie, dážď, zima, chlad, no skúsil som si ju spievať a nakoniec som vymyslel refrén. Nahrávať sme ju však začali až v máji," priblížil Tomeček v rozhovore pre agentúru SITA. "Zmodernizovali sme starší sound do moderného tanečného zvuku tak, aby si pesničku mohli ľudia nielen zaspievať, ale si na ňu aj zatancovať. Samozrejme, snažili sme sa zachovať aj prvky doby minulej, aby v nej bola cítiť v dobrom zmysle nostalgia, pretože ma baví spájať viaceré hudobné štýly."

Ako dodal pre SITA, špeciálnu pozornosť venovali textu. "Bolo pre nás dôležité, aby bol zrozumiteľný a zakomponovali sme doňho aj niekoľko číro slovenských slov. Dokonca sme sa radili aj so známym z Jazykovedného ústavu, lebo sme si neboli istí, či je pri motýlikovi ako kuse pánskeho oblečenia štylisticky správny tvar 'dnes večer motýlik mám' alebo 'motýlika mám'. Našťastie je to dvojtvar," zasmial sa spevák. Zároveň prezradil, že "motýlik v tejto skladbe nie je len hmyz, ale aj súčasť oblečenia a vlastne je to aj živá osoba".


Najznámejšie slovenské dvojičky, repeťák aj prvá učiteľka

Singel Motýlik predstavil spevák spolu s videoklipom, ktorého bulvárny/masový potenciál pomohli zvýšiť Twiins aj miláčik divákov televízneho Repete Otto Weiter. Známe dvojičky v klipe hrajú presne tú rolu, akú by ste očakávali. "Jedna je na mňa milá, druhá ma má na háku. V klipe sa striedajú a ja si myslím, že je to jedna osoba a som z toho zmätený. A Otto Weiter mi ich obidve na konci vyfúkne ako najväčší pán..."

Nakrúcanie si podľa vlastných slov užil, s prizvanými hviezdami si rozumie aj ľudsky. "Sestry Danielu a Veroniku Nízlovú mám veľmi rád, sú neskutočne pozitívne. Počas celého nakrúcania som ich nevidel inak ako usmiate, aj keď sme pracovali od skorého rána. Spoznali sme sa asi pred 12 rokmi na jednej akcii, kde sme vystupovali a odvtedy sme kamaráti. V rámci koncepcie klipu s dvojičkami som si nevedel predstaviť lepšiu dvojicu a som veľmi rád, že baby prijali pozvanie účinkovať v našom klipe. Otto Weiter bol takisto skvelý, plný svojej typickej dobrej energie. Som rád, že sa nechal nahovoriť na spoluprácu."

nakrúcanie videoklipu Motýlik Zdroj: Miňo DebnárSamuel Tomeček s kapelou, Twiinskami a Ottom Weiterom

S námetom na retro klip prišla spevákova manažérka Kristy Mohrová a režíroval ho Martin Miko. Jednotlivé scénky vznikali na rôznych miestach, prvé zábery vznikli na Základnej škole na Tupolevovej v Bratislave. "V júni sme ešte stihli posledné školské dni, točili sme na základnej škole, ktorú som ako dieťa sám navštevoval. Mama tam učí, takže nás privítali veľmi prívetivo. Keďže ten klip je ladený do retro štýlu, museli sme tomu prispôsobiť všetky rekvizity, dokonca sme menili nové lavice za staré. A pani učiteľka Zuzka, ktorá v klipe vystupuje so mnou, bola mojou prvou učiteľkou," prezradil Samuel zaujímavosť zo zákulisia. Ďalšie zábery vznikli v štýlových priestoroch bratislavskej kaviarne Škodovka a na Záhorí.

"Musím priznať, že nakrúcanie bolo celkom náročné. Príprava na nakrúcanie nebola jednoduchá. Museli sme nájsť vhodnú triedu, celú ju premeniť tak, aby pripomínala časy minulé - lavice, tabuľu, stoličky, všetko vymeniť, naozaj to bola fuška. Zároveň sme museli nájsť retro oblečenie pre celú kapelu a pre hostí, ktorí v klipe účinkujú. Niečo sme našli v obchodoch, niektoré kúsky nám požičali aj naši známi a rodina. Podarilo sa nám nájsť kaviareň Škodovka v Bratislave, ktorá nám zahrala do karát, pretože je v nej retro úplne všetko," dodal Tomeček.

Pesničku Motýlik vydáva ako samostatný singel, rád by však v retro hudobnej línii pokračoval a časom priniesol i ďalšie skladby. "Potom ich možno zaradím na album. Neviem, kedy presne, album Ikony vyšiel relatívne nedávno, takže si nechcem dávať zatiaľ žiadny termín," ozrejmil spevák, ktorého môžete okrem koncertov aj tento rok vidieť v zábavno-vedomostnej šou Milujem Slovensko. Siedma séria štartuje na Jednotke RTVS už zajtra. "Čaká ma aj škola a do toho všetkého rekonštruujem chalupu, takže sa rozhodne nenudím," uzavrel.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Pivarčiová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o ďalšie citácie z agentúry SITA.

Foto: Youtube/Martin Miko (koláž Hudba.sk),

Súvisiaci interpreti: Samuel Tomeček