Originálny slovenský projekt Folk&Bass Orchestra predstavuje v spolupráci so speváckou skupinou Ženy z Muzičky druhý singel Močí ďiovča konope. Klasické nástroje v súznení elektronických beatov získavajú energický náboj, ktorý podčiarkuje videoklip spájajúci folklór s exotikou a pretkaný zábermi z nahrávania piesne v štúdiu.

Takmer štvrťstoročie od vydania kultového albumu Slowly to the Sun (1999) projektu This is Kevin (len nedávno vydal nový album, pozn. red.) prichádza ďalšie elegantné a hodnotné nadviazanie na tradíciu prostredníctvom spojenia živých nástrojov, samplov a elektroniky.

Folk&Bass Orchestra na čele s hudobníkom Michalom "Veslom" Veselským (Vetroplach, La3no Cubano), otvára singel repetitívnou syntetizátorovou sekvenciou. Po úvodnom predspeve Močí ďiovča konope (ľudová pieseň z Čierneho Balogu) nastupuje kapela, ktorá vystavia bohatú pôdu pre Ženy z Muzičky. Tanečné tempo energických beatov prerušia až gajdy Juraja Dufeka. Zaujímavosťou je, že singel uzatvára spev z ďalšej ľudovej piesne Ej, šla by do kostola.

"Celkové vyznenie skladby je neurčité, je to world music, ale znie to, akoby po úvodnom predspeve zakričal Milan Lasica: džezrok, chlapi!" ozrejmuje Veslo, narážajúc aj na fakt, že nových kompozícií s ľudovou piesňou sa za posledných desať rokov vyskytlo neúrekom.

Napriek hybridnej štýlovej forme poslucháč ucíti spriaznenosť s pôvodným materiálom, dotyk s folklórom v jeho pôvodnej autentickej forme, spolu s nadhľadom nad inšpiračným zdrojom a prehľadom v iných žánroch. Je to spôsobené špecifickým prejavom speváckej skupiny Ženy z Muzičky, s ktorou už projekt Folk&Bass Orchestra spolupracuje niekoľko rokov. Aj ich predchádzajúci singel a videoklip Pase Jaňík ofce je spoločným dielom.

Naturálny spev aj súčasný zvukový dizajn

Ženy z Muzičky si na nuansách interpretácie piesní slovenských regiónov dávajú mimoriadne záležať. Vedúca skupiny Eva Brunovská, známa aj zo skupiny Banda, študuje historické nahrávky a konzultuje výslovnosť v konkrétnom nárečí. Autentickosť prevedenia podčiarkuje účinkovanie gajdoša Juraja Dufeka, ktorý skladbe Močí ďiovča konope dodáva unikátnu naturálnu atmosféru.

Na skladbe, rovnako ako aj na singli spred dvoch rokov, producentsky spolupracoval Erik "Losos" Horák. "Produkciu Erika poznáme dlho, dobre sa s ním pracuje, orientuje sa v súčasnom hudobnom 'sound dizajne' a vie dodať nahrávke správny našlapaný zvuk," hovorí Veslo. O mastering sa postaral vyhľadávaný český producent Tomáš "Gaex" Karásek

Videoklip sa nesie v dvoch líniách. Prirodzene zachytáva nahrávanie skladby v hudobných štúdiách a súčasne zobrazuje mladý pár, ktorý obrazne stvárňuje dvojicu z textu piesne. "Klip nám krásne spracoval po všetkých stránkach dokonalý videomaker Michal Neffe, ktorého sochu v nadživotnej veľkosti máme aj v skúšobni," s nadhľadom opisuje Veslo ich výborný vzťah a radosť zo spolupráce. "Naše zábery z nahrávania zo štúdia prekrásne skombinoval so zábermi z pozadia textu ľudovej piesne, ktorá pojednáva, ako inak, o vzťahu dvoch mladých ľudí."

Nakrúcanie gajdoša Juraja Dufeka prebiehalo priamo pred jeho domom na lazoch pri Detvianskej Huti. "Musel urobiť len asi 20 krokov z domu ku kamere, a to doslova. V takom krásnom prostredí si postavil dom, kde žije spolu s rodinou," prezrádza Veslo.

Juraj Dufek, videoklip Močí ďiovča konope, 2023 Zdroj: Michal Neffe

Močí ďiovča neznámu zelenú rastlinu

Ešte pred sfinalizovaním videoklipu kapela vydala pieseň ako digitálny singel. "Počas kampane k singlu došlo k bizarnej situácii, keď jedna sociálna sieť vyhodnotila názov ľudovej piesne Močí ďiovča konope ako propagáciu konopných produktov, čo je proti jej pravidlám a reklamu stopla. Tento fakt sme na svojich stránkach glosovali slovami: 'Boli sme nútení zmeniť názov ľudovej piesne! Nový názov tracku je teda Močí ďiovča neznámu zelenú rastlinu. Zdieľajte, kým nezmažú'," so smiechom uzatvára Veslo.

Singel je predzvesťou jesenného vydania EP so štyrmi originálnymi singlami. Poslucháči však nemusia mať obavu zo skromného počtu skladieb – bude kompenzovaný bohatou minutážou každej piesne. EP bude distribuované digitálne, ale hudobní fajnšmekri sa môžu tešiť aj na vinylovú verziu.

Redakciu Hudba.sk informoval Michal Neffe. Správu sme upravili a doplnili.