Posledný videosingel Karla Gotta, Srdce nehasnou, ktorý preňho zložil Richard Krajčo zo skupiny Kryštof, sa stal najsledovanejším klipom roka 2019 a aktuálne má na Youtube už viac ako 50 miliónov prehratí. Ešte predtým však populárna skupina stihla s Gottom nahrať vianočnú pieseň, ktorú pred fanúšikmi až doteraz tajila.

Vianoce sú síce ešte dosť ďaleko, ale už teraz je jasné, ktorá z tohtoročných noviniek k najkrajším sviatkom roka bude najväčším hitom. Pieseň Vánoční z dielne kapely Kryštof vyšla spolu s videoklipom iba vo štvrtok 5. novembra o 9:00, no dnes popoludní už prekročila hranicu milión prehratí a jej zbierajú sa okolo nej tisícky nadšených komentárov a zdieľaní. Hosťuje v nej totiž Karel Gott, ktorý skladbu s kapelou Richarda Krajča nahral už pred dvoma rokmi. Ako vznikla a prečo vyšla až teraz?

Splnená dohoda

Pieseň sa zrodila tesne pred duetom Srdce nehasnou, vydaným v máji 2019, ktorý Richard Krajčo napísal špeciálne Gotta a jeho dcéru Charlottku. "Za Karlom Gottom som s piesňou Vánoční prišiel a zveril som sa mu, že som napísal text, v ktorom hrá významnú rolu, a tak mi napadlo, že by sa v nej mohol i objaviť. Jemu sa to našťastie zapáčilo, a tak sme sa vlastne dali dohromady. Asi po týždni mi zavolal naspäť s jeho ženou Ivankou a okrem toho, že súhlasil, aby sme spolu naspievali Vánoční, ma poprosil, či by som neskúsil napísať pieseň preňho a pre Charlottku," spomína frontman skupiny Kryštof.

Už vtedy sa dohodli, že skladbu, pod ktorou sú podpísaní aj Petr Harazin ako spoluautor textu a Ondřej Fiedler ako hudobný producent, vydajú až pred Vianocami nasledujúcimi po roku spevákovej smrti. "Urobili sme spolu takú dohodu, že najskôr pôjde von singel Srdce nehasnou a túto pieseň vydáme až rok po tom, čo medzi nami Karel nebude, aby v podstate i ďalšie Vianoce strávil s nami. A teraz prišiel ten čas," vysvetľuje Krajčo.

Pieseň vychádza v zložitej situácii, kedy zrejme väčšina ľudí kvôli pandémii na blížiace sa sviatky ešte ani nepomyslela a mnohí majú obavy, či sa vôbec tento rok budú môcť stretnúť v širšom rodinnom kruhu. Práve vydanie silnej vianočnej skladby s hlasom najväčšej legendy česko-slovenskej populárnej hudby však môže ľuďom pomôcť, aby mysleli na to pekné, čo tieto sviatky prinášajú, aj v týchto pohnutých časoch. Zároveň možno bez preháňania povedať, že pesnička upevňuje pozíciu Karla Gotta ako jedného zo symbolov Vianoc. Jeho piesne každý rok v decembri znejú v tisíckych domácností či zo stánkov s vareným vínom a novinka, ktorá je dojímavou spomienkou aj vďaka notoricky známemu rozprávkovému veršu "kdepak ty ptáčku hnízdo máš?", sa k nim určite zaradí tiež.


Dá sa pri vianočných hitoch vyhnúť klišé? A je to vôbec treba?

"Vánoční je pre nás s kapelou niečo nové a výnimočné, nielen vďaka spojeniu s Karlom Gottom. Túžili sme po piesni, ktorá sa bude zjavovať vždy počas vianočných sviatkov, ale zároveň sme sa chceli vyhnúť všetkým klišé. Samozrejme nevieme, či sa nám to podarilo, ale fanúšikovia nám to určite prezradia," uviedol Krajčo. Súdiac podľa reakcií pod videom na Youtube sa touto otázkou netrápi nikto - pri vianočných skladbách sa totiž klišé odpúšťa ľahko. Najmä ak sú vymyslené tak vkusne a nahraté tak kvalitne ako táto.

Scenár a réžiu filmového videoklipu si zobrala na starosť jeho manželka Karin Krajčo Babinská, ktorá z rovnakého dôvodu tiež priznáva, že to nebolo jednoduché. "Nechceli sme, aby to bol vianočný gýč, ale možno nakoniec je," hovorí režisérka výpravného klipu, do ktorého obsadila aj známe herecké tváre Ivu Janžurovú, Aloisa Švehlíka, Danu Batulkovú, Pavla RímskehoLuciu Štepánkovú. Do detských úloh však obsadila nehercov - svoje a Richardove deti.

"Bola to ich prvá veľká príležitosť pred kamerou, kedy naozaj dostali rolu a museli hrať. Preto som im pred nakrúcaním usporiadala pomerne náročný kasting, aby to nedostali zadarmo," prezrádza Karin Krajčo Babinská. A o čom videoklip je? "Dlho som vymýšľala, o čom má vlastne byť, pretože keď pieseň počúvate, pochopíte, že to nie je úplne ľahké. Nakoniec som sa rozhodla, že zachytím tú pravú rodinnú vianočnú atmosféru, kedy sa u štedrovečerného stola zívu štyri generácie ľudí. V klipe je samozrejme ukrytý i príbeh a je dobré dopozerať ho až do úplného záveru, aby sa všetko spojilo. Je to taký krátky film na päť a pol minúty a je venovaný všetkým, ktorí tu s nami už nie sú, ale na ktorých nikdy nezabudneme a vieme, že ako anjeli pri nás budú vždy stáť."

Text: Hudba.sk (zdroj: TS / Tomáš Karpel - Universal Music)
Foto: archív skupiny Kryštof

Súvisiaci interpreti: Karel Gott, Kryštof