Slovenská kapela Myncryst sa tento rok po takmer dekáde fungovania rozhodla predstaviť svoju tvorbu v štúdiovej kvalite. Urobila tak formou pôsobivého dvojsingla, ktorý potešil najmä fanúšikov alternatívneho rocku a shoegazu. K skladbe The Second skupina v posledný októbrový deň zverejnila atmosférický videoklip.

Skupinu Myncryst tvoria gitaristka a speváčka Zuzana Valešová, basgitarista a spevák Tomáš Hajtol a bubeník Samuel Bilý, známy z kapely Vojdi. Každý z trojice je pôvodom z iného mesta východného Slovenska, no spoznali sa až v Prahe, kde aktuálne žijú. Prevažne inštrumentálna hudba kapely je charakteristická kontrastom melancholických melódií a stupňujúceho napätia ústiaceho do katarzného hluku.

Kvôli minimálnemu množstvu vokálov a gradačnej forme skladieb bývajú Myncryst označovaní nálepkou post-rock, avšak namiesto typických trilkujúcich gitár u nich nájdete skôr vplyvy noise rocku či prog rocku. Debutový singel Dvojica, obsahujúci skladby No man ever steps in the same river twice a The second, vydali v apríli tohto roka. Teraz pridávajú videoklip k druhej menovanej, ktorého autorkou je mladá talentovaná režisérka Eliška Dobnerová.

Veľká časť klipu sa nakrúcala v Ústí nad Labem, odkiaľ Eliška pochádza. "Hľadali sme priestor, ktorý vyzerá ako jedno z našich rodných miest, no zároveň ním nie je. Také Humenné, Prešov, Bardejov zo sna. Tak ako my sme síce odtiaľ, ale dávno bývame inde. Eliškino Ústí bol okamžitý favorit," vysvetľuje kapela.

Ako zdroje vizuálnej inšpirácie režisérke slúžili okrem iného filmy Jima Jarmuscha a Andreja Tarkovského. Vzácnosťou je scéna pri historickej budove Schichtových závodov z roku 1908, ktorá bola práve v čase nakrúcania v procese demolície. Režisérka sa tiež nebála experimentovať s novými nástrojmi ako je AI animácia s nepredvídateľnými výsledkami.

Členovia kapely síce v klipe svoje rodné mestá "ofejkovali", ale zato do nich v ostatných dňoch spoločne zavítali, aby v každom z nich predstavili svoju tvorbu naživo. V Prešove prvýkrát vystúpili 2. novembra v Christianii, o deň neskôr zahrali premiérovo v bardejovskej Bašte a do tretice v sobotu (4.11.)  v History Art & Music Clube v Humennom (pozrite si foto v galérii).

Koncerty a ďalšie novinky Myncryst vám neujdú, keď budete sledovať ich oficiálny web myncryst.com a profily na Facebooku a Instagrame.

Dvojica na Bandcampe:

Redakciu Hudba.sk za kapelu Myncryst informovala Zuzana Jelínková. Správu sme upravili a doplnili.