Skupina No Name predstavila novinku Vianoce s Božidarou, ktorú nahrala spoločne so slovenskou hereckou legendou a Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Skladba mala premiéru v sobotu rámci charitatívneho galavečera Noc nádejí a v nedeľu večer kapela zverejnila video z vystúpenia aj na svojom oficiálnom Youtube kanáli.

"Zrazu sa celý svet zastaví, každý rok inak a predsa déjà vu, iba raz v roku, v jedinej chvíli, odpustiť dá sa, že človek sa mýli," spievajú Igor Timko a Božidara Turzonovová v novej pesničke.

"Vianoce sú vskutku jednou z posledných istôt, ku ktorej počas roka smeruje väčšina sveta. A z toho sme vychádzali pri tvorbe piesne. Po dokončení textu a melódie sme následne hľadali niekoho, kto je dostatočne čistý a skúsený životom na to, aby to mohol interpretovať. Voľba padla práve na pani profesorku Božidaru Turzonovovú a bolo to absolútne jasné," vysvetľuje Igor Timko, ktorý je autorom hudby aj textu.

"Trošku som váhala, lebo už som dlho nespievala a v minulosti som spievala spravidla sama. Keď som však čítala ten text, ktorý ma zasiahol, tak som súhlasila. Je úžasný a vychádza z kontextu doby a životného pocitu, v ktorom sa teraz nachádzame. Bola to krásna práca," prezradila Božidara Turzonovová, ktorej spevácke umenie si diváci asi najviac spájajú so slávnym muzikálom Na skle maľované.


Kolegovia z banskobystrickej Akadémie umení

Zaujímavosťou je, že novinka je vôbec prvým duetom so slovenským interpretom či interpretkou za celú 25-ročnú históriu skupiny No Name. Doteraz mali na konte spoločné piesne iba s českými hviezdami - s Karlom Gottom, Lucie Bílou a skupinou Chinaski.

"Vedeli, sme, že pani Turzonovová je elita národa, profesionál a legenda. Ale takú úroveň prípravy, s akou vkročila do našej spolupráce, tak to považujem za dotyk zlatej generácie, akú kedy naša spoločnosť v umeleckých kruhoch vygenerovala. S takýmito osobnosťami spolupracovať je tak príjemné a intenzívne, že si spontánne poviete 'konečne'," nešetrí chválou Igor Timko, ktorý sa s pani Turzonovovou pozná už roky. Počas jeho štúdií v Banskej Bystrici bola totiž dekankou na Akadémii umení. Dnes sú už kolegovia, keďže na tejto škole pôsobia obaja.

No Name a Božidara Turzonovová, Noc nádejí 2021 Zdroj: Jakub FabiánNo Name a Božidara Turzonovová, Noc nádejí 2021

Názov skladby Vianoce s Božidarou vymyslel Igor Timko. "Podľa mňa má skladba dokonalý názov. Samozrejme pani profesorka sa ostýchala. Pre pokornú a skromnú dámu to bolo už príliš, ale argumenty zvíťazili. Vravím: Ak sa zhodneme na tom, že Vianoce sú boží dar, bolo by rúhaním nepomenovať pieseň Vianoce s niekým, kto má boží dar v mene," hovorí spevák a autor.

"Pieseň je posolstvom nádeje a akéhosi apelu pre spoločnosť, že človek sa ľahko mýli, ale ťažko odpúšťa, že skutočnou podstatou Vianoc je odpustenie, snaha začať od znova. Veď práve v tejto dobe platí, že sme tu len na chvíľu. Proste očista. Každý z nás má možnosť pokúsiť sa byť lepším. Možnosť máme všetci, otázkou zostáva, koľkí z nás sa o to pokúsia," uzatvára Igor Timko.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili. Novinky kapely môžete sledovať na oficiálnej stránke www.no-name.sk a www.facebook.com/noname.sk.

Súvisiaci interpreti: No Name