Niekde som čítal, že rok 2013 má byť rokom zmien. Či majú byť pozitívne, už nehovorili. Pohliadnuc na tohtotýždňové novinky to tak veľmi nevyzerá. Ale ako sa hovorí, aj pád z kopca je pohyb vpred. Takže hor sa na zmeny!

Ranná vsuvka: The Smashing Pumpkins budú na Pohode. Čítajte viac

Americká kapela Bleeding Through sa rozpadne. Pred definitívnym "čau" ešte sľúbili rozlúčkové koncerty, kde inde, ako v Spojených štátoch. Nestíhajú svoje deti, manželstvá a biznis. Kapela fungovala (teda ešte stále funguje) od roku 1999 a vydala sedem dosiek. Tou poslednou bola minuloročná The Great Fire. (ak)

Pearl Jam vždy vedeli, ako potešiť svojich fanúšikov. Či už sa bavíme o skvelých koncertoch, výborných albumoch, neprebernom množstve bootlegov, ale aj rôznych špeciálov. Ako to už je zvykom, aj tento rok pripravili pre svoj fan klub "Ten Club" singel s dvoma skladbami – In the Moonlight z obdobia albumu Binaural, ktorú nanovo nahrali s Joshom Hommem z Oueens of the Stone Age, a All Night. (pm)


Pozrite si príjemný videoklip od kapely Illdisposed a samozrejme vypočujte si zvuk, čo ho sprevádza. Dánska deathová kapela videom upozorňuje na album Sense of Darkness, ktorý leží na pultoch od septembra minulého roku. (ak)


Predstavte si, čo by vzniklo zmixovaním kapiel Slayer, Exodus, Kyuss (a prípadne Metallica). Šialené, že? Vec sa má tak, že čoskoro si to už nebudeme musieť predstavovať. Na scénu prichádza nová supergrupa zložená zo samých zvučných mien: Gary Holt, Dave Lombardo, Nick Oliveri... Vraj sa v štúdiu zastavil aj Robert Trujillo, ale ten ešte v zostave nie je istý. Tešíte sa? My určite! (pm)

Superkapelu chystá aj Dave Grohl. Jej obsadenie zatiaľ nie je známe, ale volať sa bude Sound City Players a zostavia ju ľudia, ktorí sa podieľali aj na dokumente Sound City. (pm)

Helloween začali na svoj facebook postovať komentáre k jednotlivým skladbám z nového albumu Straight Out of Hell. Aktuálne sa môžete dostať k dvom komentárom k úvodným songom NabataeaWorld of War. Do 18. januára, kedy album vyjde, tam budú všetky komentáre a pravda, je zaujímavé vedieť, "čo tým chcel autor povedať". (ak)

Gitarista Rob Caggiano sa rozišiel s kapelou Anthrax. V kapele obstarával sólovú gitaru v dvoch turnusoch, 2001 – 2005 a od 2007 až doteraz. Keď budem parafrázovať vyjadrenie kapely k tomuto eventu, "Rob je náš najlepší kamarát, urobil pre našu kapelu strašne veľa a prajeme mu úplne všetko najlepšie." Aj hudobník sa vo vyjadrení rozplýva nad úžasným obdobím (či obdobiami), ktoré v kapele strávil. Ak vás baví čítať tieto klamstvá v ich doslovnom znení, nech sa páči. (ak)

O gitaristu prišla aj kapela My Darkest Days. Samozrejme, aj oni sú úplne zronení a nevedia, čo si bez Sala Costu počnú. (pm)

No a do tretice všetko zlé – na post gitaristu bude zrejme hľadať náhradu aj kapela Oblivion Myth. Na rozdiel od predošlých dvoch, Chris Selby nebol odídený dobrovoľne. Polícia ho zatkla a obvinila z pokusu o vraždu prvého stupňa potom, čo sa pokúsil zhodiť ženu z tretieho poschodia. (pm)

Pomp metláci z floridskej Tampy Circle II Circle ukázali teaser video k albumovej novinke Seasons Will Fall, ktorá vyjde na labeloch Armoury Records a earMUSIC 25. januára. Šiesta študiovka kapely predstavuje full-time návrat vokalistu Savatage Zaka Stevensa na scénu. Promo text plný radosti a dobrých správ nájdete pod videom. Mimo iné, kapela v ňom sľubuje európske turné. (ak)


A ešte trochu novej hudby. Bring Me the Horizon predstavili novú skladbu z prichádzajúceho albumu Sempiternal. Shadow Moses zaznel vo vysielaní rádia BBC One (preto je aj kvalita taká, aká je). Nový song (aj s videom) majú aj Funeral for a Friend. Volá sa The Distance a je predvojom k šiestemu albumu kapely, ktorý s názvom Conduit vyjde už vo februári. S novým videom prišla aj kapela Royal Thunder, volá sa Blue. A výborný tip na moderný thrash metal priniesla stránka MetalSucks.com – Nylithia a ich song Hyperthrash. (pm)


Na záver niečo pre paranoidných – ak si myslíte, že jedného dňa nás nahradia roboty... máte pravdu! Začalo to už dávno a pokračuje to dokonca aj v hudbe. Kuknite Compressorhead v akcii. (pm)


Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: AP Photo/Andre Penner

Súvisiaci interpreti: Anthrax, Pearl Jam