Španielska speváčka Rosalía koncom minulého roka ohlásila vydanie svojho tretieho albumu, ktorý vyjde 18. marca a dostal názov Motomami. Po prvej ochutnávke z nahrávky La Fama, na ktorej spolupracoval aj The Weeknd, prichádza s ďalšou skladbou – Saoko. Novinke dopriala aj sexi videoklip.


Rosalía posiela zo slnečného Španielska pomerne temnú skladbu, ktorú netradične otvárajú jazzovo znejúce bicie, no hlavnú časť tvorí pulzujúci beat pripomínajúci tvrdý latino rap. Prekvapivým prvkom je návrat jazzového zvuku v strednej pasáži, tentoraz aj s klavírnym motívom. Originálny breakdown dopĺňa pobavený smiech, ktorý však skladbe dodáva skôr príchuť šialenstva, čím speváčka zrejme splnila svoj cieľ.

Ako prezradila, beat zložila, keď si hrala na klavíri v legendárnych štúdiách Electric Lady v New Yorku. "Bolo to v noci a robiť na tomto beate bola rovnaká zábava ako šoférovať Lambo," vyhlásila 29-ročná popová hviezda. Následne pridala bicie z hudobnej knižnice, ktoré jej poslal producent Mr. NaisGai. Ak si niektorí fanúšikovia pri počúvaní skladby spomenú na pieseň Saoco, ktorú nahrali portorikánski raperi Wisin a Daddy Yankee, tak majú dobrú pamäť. V novinke totiž použila sampel z tohto hitu z roku 2004. Rozhodla tak vraj preto, lebo chcela vzdať úctu reggaetonu, žánru, ktorý ju sprevádzal po celý čas príprav jej tretieho albumu.

Krátka a úderná rapová skladba je speváčkinou výpoveďou, že človek je vždy sám sebou, aj keď sa zmení - a možno práve v čase, keď sa mení, je najviac sám sebou. Energickej skladbe dodala ešte viac sexepílu vďaka videoklipu, v ktorom sa zabáva v samoobsluhe či na ulici spolu so sporo odetými členkami motorkárskeho gangu. O réžiu sa postaral Valentin Petit, ktorý nešetril zábermi na ženské krivky na koženom sedadle dvojkolesových tátošov, ktoré divoké dievčatá v žiadnom prípade nešetrili a ukázali, čo s nimi dokážu.


Odkaz ma motorky zanechala Rosalía aj na obale očakávanej štúdiovky Motomami, na ktorom pózuje úplne nahá a rukami si prekrýva intímne časti tela, pričom na hlave má motorkársku prilbu. Nahota môže byť v súlade s jej vyjadrením, podľa ktorého pôjde o jej najosobnejší album, aký doteraz nahrala. Mal by obsahovať 16 skladieb a pošepkáva sa, že okrem The Weeknda na ňom spolupracoval aj ďalší slávny interpret - Frank Ocean.

Speváčka sa pri písaní skladieb nechala inšpirovať takými umelcami, ako sú Johann Sebastian Bach, Nina Simone, Patti Smith či Andrej Tarkovskij, čo znie naozaj lákavo a necháme sa prekvapiť výsledkom.

Rosalía debutovala albumom Los Ángeles, ktorý vydala vo februári 2017 a zachytáva ju v podmanivej polohe tradičnejšieho flamenca. Skutočný a medzinárodný úspech jej však zaručil až druhý počin El Mal Querer z roku 2018, ktorý obsahuje originálne hity Malamente, Di mi nombre či Pienso en tu mirá. Po jeho vydaní sa od španielskych vplyvov posúva čoraz viac k spoluprácam s globálnymi hviezdami a zvuku, ktorý má bližšie k súčasnému popu s latino prvkami ako k flamencu. Svedčia o tom single ako Con Altura (feat. J Balvin a El Guincho), TKN (feat. Travis Scot) alebo Lo Vas a Olvidar (feat. Billie Eilish). Podarilo sa jej získať už niekoľko cien, medzi ktorými je aj jedna Grammy.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: screenshot