Pred rokom vydali Calin a Viktor Sheen platňu Roadtrip, ktorá zmenila zavedené poriadky v Čechách. Český stredný prúd našiel nových hrdinov. Zatiaľ, čo ich domovská rapová scéna ich oslavovala dávno predtým, mainstream Calina a Viktora začal akceptovať až po vydaní albumu Roadtrip. Až smiešne pôsobilo Calinovo víťazstvo na minuloročných Anděloch v kategórii Objav roka. Ako sa im bude dariť pri udeľovaní výročných hudobných cien tento rok?

Spoločný album dvojice vzbudil rozruch aj na svetovej úrovni, keď si nečakane našiel cestu do globálneho rebríčka Spotify. V prvom februárovom víkende bol na celom svete iba jeden nový album, ktorý sa počúval viac ako Roadtrip. Žiadna česko-slovenská nahrávka sa v globálnej hitparáde Spotify dovtedy neobjavila.

Výsledok vyrazil dych každému, kto sleduje dianie v hudobnom priemysle. Na domácej českej pôde duo pochopiteľne prekonalo všetky existujúce rekordy - skladby Dívej a Zafír opakovane vylepšili počet streamov dosiahnutých jednou piesňou za 24 hodín, album sa v prvom týždni stal najstreamovanejším albumom v českej histórii.

Calin a Viktor prvé výročie vydania Roadtrip pripomínajú zverejnením koncertného záznamu z O2 Areny, kde album v októbri 2023 symbolicky pokrstili. Užívateľom platformy Apple Music navyše ponúkajú zážitok v podobe počúvania celej platne v priestorovom zvuku Dolby Atmos. Toho istého sa počas niekoľkých dní dočká aj spomínaný koncertný záznam.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Text správy sme upravili.