Je ťažké - a asi aj nesprávne - porovnávať legendárne kapely ako Judas Priest s aktuálnou scénou. Len čas ukáže, ktoré súčasné kapely dokážu prežiť desaťročia, a aj po tak dlhej dobe strhnúť masy. Aj napriek tomu ale môžeme byť radi, že žijeme v čase, keď si môžeme vyberať, čo nám hrá do uší.

Magnet týždňa

Legendárni Judas Priest aj po štyridsiatich rokoch dokazujú, že sú stále jednou z najlepších kapiel, aké sme tu kedy mali. Dôkazom je aj video k ikonickej skladbe Metal Gods z pripravovaného live CD a DVD s názvom Battle Cry. Nahraté bolo minulý rok na festivale Wacken pred 85-tisícovým publikom a na trh sa dostane 25. marca. (pm)


Šrot týždňa

Naši obľúbenci Five Finger Death Punch vydali video k majstrovskému dielu My Nemesis. Oceňujem najmä originálne riffy a kvalitný text, z ktorého vyberám: "Dal som ti všetko a na oplátku som nedostal nič." Títo páni jednoducho sršia originalitou a metal dostali na vyššiu úroveň. Sarkazmus si doplňte podľa ľubovôle. (pm)


Novinky

Magazín Rolling Stone cez týždeň odpremiéroval nové video Anthrax. Skladbu Blood Eagle Wings dopĺňa značne brutálne video s celkom zvláštnym záverom. (pm)


Po minulotýždňovom vydaní prichádzajú Filter znovu, aby si trochu napravili reputáciu. Novinka Take Me to Heaven sa omnoho viac ponáša na tie skladby, ktoré sme u tejto kapely mali radi. Video je ale tak trochu zbytočné. Úplne v pohode si vystačíte aj so zvukom. (pm)


Crustové legendy Discharge sa vracajú a z čista jasna odpaľujú novinku Hatebomb. Prvá skladba albumu End of Days, ktorý vyjde v samom závere apríla, nás vracia do začiatkov tejto legendárnej kapely. Verím, že každému fandovi zaplesá srdce a na chvíľu sa vráti do mladosti. (pm)


Minulý rok vydali Košičania Wastage svoj dlhohrajúci debut Slave to the System. Na podporu tejto thrashcoreovej mastenice teraz vydali aj video No Way Out. Okrem fandov tohto žánra určite osloví aj death metlákov a cudzie nebude ani priaznivcom grooveu. (pm)


Priaznivcov metalcoreu zas poteší lyric video od starobystrických Crimson Ocean. Chalani sú zatiaľ mladí, rovnako ako ich kapela, ale potenciál rozhodne majú. No More Hope je toho dôkazom. (pm)


Walls of Jericho na konci marca predstavia album No One Can Save You from Yourself. Z neho pochádza aj nasrdená skladba Fight the Good Fight. (pm)


Ak vám ale predošlá kapela veľmi neulahodí, smelo pokračujte. Mám tušák, že sa vám zaľúbia napríklad takí Nomads so skladbou The Killer. Zaradiť ich do nejakej škatuľky je celkom zložité, takže povedzme, že je to taký veľmi surový grindpunk. 22. apríla budú mať aj nový album Love It or Leave It. (pm)



Chybu nespravíte ani vypočutím noviniek od Rotten Sound. Sú to zrejme najtvrdšie veci, ktoré dnes do ucha dostanete. Teda ak sa neplánujete nechať zraziť vlakom. V tom prípade by vyhral vlak. Ale ináč to rozhodne bude buď Cannon Fodder (príznačný názov) alebo Inhumane Treatment (tiež to tej skladbe dosť sedí). (pm)


V zálohe mám ešte kapelu Asphalt Graves. Jej členovia sú: Jason Netherton (Misery Index, ex-Dying Fetus), Adam Faris (ex-War Torn), Brent Purgason (GWAR), Shannon Lucas (ex-The Black Dahlia Murder, ex-All That Remains). V skladbe Angst and Praise počuť najsilnejší vplyv prvého menovaného, konkrétne kapely Misery Index. Takže tak. (pm)



A ak by vám ani to nestačilo, na úplný záver sú tu ešte osvedčení, starí-dobrí Napalm Death a skladba How the Years Condemn doplnená zábermi z koncertu. (pm)


Máte minútku? Extrémni grinderi Gadget z chladného Švédska prinesú nový štúdiový album po desiatich rokoch od vydania dosky The Funeral March. Kolekcia s názvom The Great Destroyer vychádza 11. marca a prinesie aj klipovku Enemies of Reason, ktorú si môžete pozrieť dole. Ak vám pri jej počúvaní ušká nevykrvácali, môžete ešte siahnuť po songoch Choice of a Lost GenerationPillars of Filth. (ak)


Mgła je geniálna blacková úderka bez tváre. Jej členovia pochádzajú z Krakowa a album Exercises in Futility zo septembra minulého roka zožal pozitívne ohlasy naprieč spektrom serverov, ktoré oň stáli. Živý videoklip prenáša mrazivú atmosféru koncertu Hmly do vašich teplých domovov. Najbližšie si ich budete môcť pozrieť v auguste na festivale Brutal Assault. (ak)


Apropo Brutal - 21. vydanie tohto obľúbeného festivalu, ktorý sa už roky koná v auguste vo vojenskej pevnosti Josefov v Jaroměři pri Prahe prinesie aj mená následovné: Dying Fetus, Obscura, Goatwhore, Stick to Your Guns, Stuck Mojo, Tesseract, Unearth, Venom Inc. a Neurosis. Súpisku všetkých kapiel nájdete na oficiálnej stránke festivalu. (ak)


Vydavateľstvo Season of Mist na Youtube streamuje nový album španielskej progressive metalovej bandy Obsidian Kingdom. Barcelónskej pätici 11. marca vychádza tretia štúdiovka A Year with no Summer, pri počúvaní ktorej si na svoje prídu fanúšikovia Fates Warning, Pain of Salvation, alebo OSI. Klikajte sem. (ak)


Ak vaše proggy chúťky zachádzajú ešte ďalej a pred rokmi ste ulietavali na Liquid Tension Experiment, možno Vás zaujme novinka zoskupenia Pitts Minnemann Project. Ako názov napovedá, členmi sú bubeník Marco Minnemann (Necrophagist, Steven Wilson, Ephel Duath atď.) a Jimmy Pitts, klávesák, ktorý bol členom podivnej formácie Spastic Ink Rona Jarzombeka. Zostavu PMP dopĺňajú ešte gitarista Tom "Fountainhead" Geldschläger (Obscura) a basák Jerry Twyford (ex-Scholomance). Spolu stvorili fusion artové album The Psychic Planetarium, ktorý si za odmenu, že ste sa tým telefónnym zoznamom vyššie prehrýzli, môžete pustiť. (ak)



Haluz týždňa

Ako haluz si dovolím dať niečo nemetalové. Verím však, že po zhliadnutí 2000 guličiek padajúcich na rôzne nástroje a vytvárajúcich hudbu mi odpustíte. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: judaspriest.com

Súvisiaci interpreti: Five Finger Death Punch, Judas Priest