Britská legenda tanečnej hudby Underworld predstavila ukážky z pripravovaného albumu Barbara Barbara, we face a shining future, ktorý vyjde 18. marca. O svojej deviatej štúdiovej nahrávke majú autori očividne vysokú mienku.

Na novinku od slávnej dvojice čakajú fanúšikovia elektronickej hudby od roku 2010, kedy Karl Hyde a Rick Smith vydali svoju ôsmu štúdiovku Barking. Aby im čakanie skrátili, zverejnili umelci video s názvom Shining Future (Part 2) s krátkymi ukážkami nových skladieb. 

Zvuky na novom albume sú "trúchlivým vírom sláčikov nad mimozemským svetom elektroniky; šialeným vlčím zavýjaním, ktoré sa navždy usídli v hlave každého, kto ho začuje; nadpozemské techno a juhoamerická akustika; hlasy, vlniace sa v harmonických rifoch; texty tvoriace vyladené monológy," uviedli tvorcovia v tlačovom vyhlásení. Nuž, máme sa na čo tešiť. 

Podobnú ochutnávku s číslom 1 ponúkli Underworld už vlani v decembri.  

 
   
Ako prvý singel z albumu predstavilo duo v januári skladbu I Exhale
Formácia, ktora na konci 20. storočia inšpirovala celú generáciu hudobníkov a umelcov, sa v lete predstaví na festivale Colours of Ostrava v susednej Českej republike a v rámci nového festivalu tanečnej hudby zavíta aj na Slovensko. 

Underworld vznikli v roku 1980 v Cardiffe. Okrem zakladateľov Karla Hydea a Ricka Smitha vo formácii pôsobilo viacero hudobníkov, vrátane Darrena Emersona. V súčasnosti pozíciu koncertného klávesáka zastáva Darren Price. Formácia debutovala v roku 1988 albumom Underneath the Radar. Po ňom nasledovali Change the Weather (1989), dubnobasswithmyheadman (1994), Second Toughest in the Infants (1996), Beaucoup Fish (1999), A Hundred Days Off (2002), Oblivion with Bells (2007) a Barking (2010).

Formácia okrem toho pracovala na viacerých soundtrackoch, vydala tiež 18 živákov či štyri kompilácie. Členovia majú na konte aj sólové albumy. V roku 2012 sa Underworld postarali o hudobnú stránku otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Londýne. Najznámejšou skladbou formácie je Born Slippy .NUXX, ktorá sa objavila aj vo filme Trainspotting (1996) režiséra Dannyho Boylea.

Text: Hudba.sk (NME.com, Pitchfork.com, archív), SITA (biografia)
Foto: Facebook.com/underworldlive

Súvisiaci interpreti: Underworld