Už o mesiac, v piatok 6. mája, sa v bratislavskom klube Randal stretnú dve populárne kapely, ktorý spája ich netradičný názov. Jedna existuje už takmer 30 rokov a vzišla z nezávislej scény divokých 90. rokov, druhá funguje približne o polovicu kratšie a zrodila sa v prostredí divadla. Založili ju totiž herci s pretlakom inšpirácie, ktorú pretavili do hudby.

Reč je o kapele Orchester Bronislava Dobrotu, ktorá je všetkým známa ako O.B.D., a o formácii Orchester Jeana Valjeana alias OJV. Okrem názvu, mylne evokujúceho žáner klasickej hudby, ich spája tiež to, že na ich albumy sa čaká poriadne dlho - v prípade O.B.D. po veľmi plodných 90-tych rokoch za posledné dve dekády vyšli len dva, u OJV zase fanúšikovia 14 rokov čakali len na samotný debut.

Ich spoločným menovateľom sú aj inteligentné a svieže texty a energické koncerty, o čom sa môžete presvedčiť v jediný večer v bratislavskom klube Randal, kde obe kapely vystúpia 6. mája.

Okrem nich sa predstaví ešte jeden umelec, ktorý symbolicky prepojí svet rocku a divadla, z ktorých obe kapely pochádzajú. Herec Robo Roth zaspieva piesne svojej celoživotnej hudobnej inšpirácie The Rolling Stones. Spieval ich už veľakrát a je to zážitok, ktorý sa oplatí vidieť. Roth zároveň stvárňuje hlavnú postavu v originálnej divadelnej inscenácii Kým prídu Stouni o čakaní na koncert Rolling Stones, ktorá bola tento rok jednou z prvých činoherných premiér SND od začiatku pandémie.

Lístky na koncert OBD, OJV a Roba Rotha sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

OBD, OJV a Robo Roth vystúpia v Randali Zdroj: vizuál koncertu.
O.B.D., celým názvom Orchester Bronislava Dobrotu, je na hudobnej scéne už takmer tri desaťročia. Jadro tvoria gitarista Bronislav Dobrota a spevák Roman "Galo" Galvánek, ktorí sú členmi skupiny od jej vzniku až dodnes. Zvyšok zostavy sa rokmi menil, aktuálne v nej hrajú aj Silvester Sališ, Juraj Majer, Viktor Frešo a Peter Dobrota.

Kapela počas svojej existencie získala mnoho ocenení ako napríklad dve ceny Zväzu autorov a interpretov (ZAI) za skladbu Komáre, ktorá ju v polovici 90. rokov katapultovala do každej domácnosti. Skupina doposiaľ vydala päť štúdiových albumov a predala okolo 50-tisíc hudobných nosičov. Jej najhranejšou skladbou v slovenských rádiách bol singel Letím na Venušu z roku 1998. Zatiaľ posledným albumom skupiny je nahrávka Stereo z roku 2016. V septembri 2020 sa kapela vrátila na scénu s emotívnou piesňou Keď búrajú most.


Hereckú kapelu Orchester Jeana Valjeana tvorilo počas pätnástich rokov existencie množstvo ľudí, no nakoniec sa ustálila zostava Daniel Fischer, Daniel Žulčák, Lukáš Dóza, Vojtech GeletaFedor Frešo ml. Kapelu vystihuje žánrová rôznorodosť. Texty prinášajú mnoho vtipu a hravosti. Ich najznámejšia skladba Donďa je originálny a vtipný lovesong, v ktorom Daniel vyzdvihuje nedostatky na svojej partnerke Dominike Kavaschovej, a zároveň jej tým preukazuje svoju lásku.

Okrem vlastnej tvorby OJV skladajú texty aj do divadelných inscenácií, používajú slovné hračky a opisujú vtipné situácie. Dlhodobou spoluprácou skupiny a hudobného producenta Adama A. Kuruca okrem iného vznikla aj úvodná skladba Vezmi si ma k filmu Šťastný Nový Rok 2 a nenaspieval ju nik iný ako Daniel Fischer.

Vstupenky na koncert v Randali:  


Text: Patrik Marflák (úvod) + PR článok (profily kapiel)